Πρωτοφανές περιστατικό στην Κύπρο - Φυλακίστηκε γυναίκα και γιατρός για έκτρωση

Πρωτοφανές περιστατικό στην Κύπρο - Φυλακίστηκε γυναίκα και γιατρός για έκτρωση Facebook Twitter
2

Υπό κράτηση τέθηκαν προχθές στην Κύπρο ένας ιδιώτης γιατρός και μία γυναίκα, επειδή η τελευταία αποφάσισε να διακόψει την κύησή της στις 8 εβδομάδες.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Πολίτης, πρόκειται για μία υπόθεση που φτάνει σπάνια στα δικαστήρια, αν και είναι συνήθης αλλά προστατεύεται από τον νόμο της σιωπής.

Ο νόμος που ισχύει στην Κύπρο απαγορεύει τις εκτρώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, εκτός κι αν συντρέχουν οι παρακάτω τρεις προϋποθέσεις: α) όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, β) όταν η συνέχιση της κύησης συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή της γυναίκας ή του τέκνου και γ) όταν η συνέχιση της κύησης ενέχει κίνδυνο να οδηγήσει στη γέννηση παιδιού που θα πάσχει από τέτοιες φυσικές ή ψυχικές ανωμαλίες, οι οποίες θα το καθιστούν σοβαρά ανάπηρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, στο δικαστήριο όπου οδηγήθηκαν τα δύο άτομα, αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι συλλήψεις έγιναν στην προκειμένη περίπτωση επειδή ο πατέρας του παιδιού δεν γνώριζε για την έκτρωση και όταν το πληροφορήθηκε μετέβη στην κλινική και προκάλεσε ανησυχία και ζημιές.

Όταν η γυναίκα συνελήφθη εξέφρασε άγνοια για τον νόμο, ενώ απέδωσε την έκτρωση στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια.

Το δικαστήριο αποφάσισε την πενθήμερη κράτηση γυναίκας και γιατρού, για αδικήματα που αρχίζουν από «συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος» και φτάνουν μέχρι την «προμήθεια φαρμάκων ή οργάνων ή άσκηση βίας οποιουδήποτε είδους με σκοπό την άμβλωση».

Ωστόσο, η γυναίκα αφέθηκε σήμερα ελεύθερη, ενώ και ο γιατρός αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος μόλις ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως τόσο η σύλληψη, όσο και η κράτηση, δεν είναι θέματα που αποφασίζονται από την αστυνομία, αφού η νομοθεσία που ισχύει δεν αφήνει περιθώρια άλλου χειρισμού.

Οι αντιδράσεις για το περιστατικό ήταν πολύ έντονες, με πολλούς χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οργανώσεις και πολιτικούς, να απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των γυναικών να κρίνουν οι ίδιες πότε θα φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο του 2015 είχε κατατεθεί κοινή πρόταση νόμου των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) για αποποινικοποίηση των εκτρώσεων, χωρίς όμως έκτοτε να συζητηθεί ούτε μία φορά από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Πολίτης

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κούραση των alert»: Γιατί πολλοί διαγράφουν εφαρμογές ειδήσεων από τα κινητά τους

Διεθνή / «Η κούραση των alert»: Γιατί πολλοί διαγράφουν εφαρμογές ειδήσεων από τα κινητά τους

Οι συνεχείς ειδοποιήσεις ειδήσεων προκαλούν «κόπωση» στους χρήστες. Τι δείχνει νέα παγκόσμια έρευνα για τις ειδοποιήσεις στα κινητά και πώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ρισκάρουν να χάσουν το κοινό τους
LIFO NEWSROOM
Πώς οι οικιακές κάμερες ασφαλείας έγιναν όπλο στα χέρια Ιράν και Χαμάς - Το διπλό πρόσωπο της τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς οι οικιακές κάμερες ασφαλείας έγιναν όπλο στα χέρια Ιράν και Χαμάς - Το διπλό πρόσωπο της τεχνολογίας

Χάκερ της Χαμάς χρησιμοποίησαν προσωπικές κάμερες ασφαλείας για να παρακολουθούν κινήσεις στρατευμάτων - Πώς τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας έγιναν εργαλείο κατασκοπείας στην καρδιά της σύγκρουσης
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF - Έριξαν μπογιά σε δύο αεροσκάφη

Διεθνή / Βρετανία: Ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF - Έριξαν μπογιά σε δύο αεροσκάφη

Το Υπουργείο Άμυνας καταδίκασε έντονα τον «βανδαλισμό των περιουσιακών στοιχείων της Βασιλικής Αεροπορίας» και δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με την αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Διεθνή / Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Η μεγαλύτερη παραβίαση κωδικών στην ιστορία επιβεβαιώθηκε – Πρόκειται για νέο, μη ανακυκλωμένο υλικό από πολλαπλές πηγές, με κωδικούς για Apple, Facebook, Google, GitHub και κυβερνητικές υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι οραματίζεται την Klarna ως έναν «ψηφιακό χρηματοοικονομικό βοηθό» – Νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ και επενδυτικά εργαλεία στα σκαριά
LIFO NEWSROOM
 Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Διεθνή / Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «The Red Jumpsuit Apparatus» ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα ακολουθώ αυτό που λέει ο Ιησούς. Αν είσαι Χριστιανός και παρακολουθείς αυτό και ψήφισες τον Ντόναλντ Τραμπ, ντροπή σου!»
LIFO NEWSROOM
Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Διεθνή / Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM