ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Ο Εικοσιδυός είναι ο θρύλος του συμπρωτευουσιάνικου σουβλακίου. Του απόλυτου! Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης
1

Τον πρωτογνώρισα στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης, στο περσινό Food Festival. Ο ήλιος να θαμπώνει τα μάτια, μπροστά η παραλία και το σουρεαλιστικό τουριστικό καράβι-ατραξιόν, μια μικρή φουφού, τσίκνα από σουβλάκι-λουκούμι, ενορχηστρωτής ο Δημήτρης Εικοσιδυός. Να αναδύεται μέσα από τον καπνό με κυανόλευκο ριγέ κολαριστό πουκάμισο, πουά παπιγιόν, ύφος κομπέρ, κονφερασιέ, σαλτιμπάγκου, μάγου, τζαζίστα, stand-up comedian, ο Εικοσιδυός είναι ο θρύλος του συμπρωτευουσιάνικου σουβλακίου. Του απόλυτου! Ιδρυτικό μέλος του ιστορικού Ντερλικατέσεν, αυτός ο κύριος πήρε από το χέρι το σουβλάκι της παράδοσης για να το ξαναδημιουργήσει new, καινούργιο, μεταμοντέρνο, όπως θες πες το.


Την επόμενη μέρα ήμουν εκεί, στα χαμηλά της πλατείας Αριστοτέλους, να δω από κοντά να ανάβουν οι ψησταριές του 22. Το πρώτο καταδικό του παιδί. Απ' έξω περιμένουν όλοι οι οπαδοί και θαμώνες του, εκκεντρικοί και σουλατσαδόροι, κλασικοί και «χαλαροί», όλο αυτό το μαγικό κοινό που αποτελεί «το κέντρο» της πόλης. Όλοι τον λατρεύουν σαν Θεό – και όχι μόνο της ψησταριάς. Το Ντερλικατέσεν ταυτίστηκε με τη διφορούμενη, αυτοσαρκαστική περσόνα του, αλλά και με το χούι που έχει να κερνάει –ένα παραγγέλνεις, δυο «θα σε δώσει», που λένε κι εδώ–, αδιάψευστο μάρκετινγκ και εξυπνότατη διαφήμιση. Έρχεται φουριόζος με μια σακούλα σοκολάτες. Μια κοριτσοπαρέα από τα ξένα κάνει σεφτέ στα τραπεζάκια έξω, κάτι να την κεράσει!

Μίνι, μονοκάβαλο, κροκόδειλος και τρικάβαλο, σουτζουκάκι, λουκανικάκι. Ό,τι κι αν ορεχτείς, μην προσπεράσεις το μαγικό, αφράτο μπιφτεκάκι, όλη η μαγεία τού απλώς μοσχαρίσιου κιμά!


Μαγαζάκι μια σταλιά ή μάλλον μια ψησταριά, πάνω της το θρυλικό σουβλάκι και το μυστικό του: ούτε φτιασίδια, ούτε μαρινάρισμα. Μόνο καλό κρέας κι ένα δικό του ψήσιμο: γρήγορο, πάνω σε λεπτή σχάρα, λεμόνι και ρίγανη να τσιτσιρίζει μόλις κατέβει από τη φωτιά.

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Άμα είναι να κάνεις την αμαρτία, να την κάνεις θεσσαλονικιώτικη: με μαλακό ψωμάκι, πλάι τρελές, τραγανές, αληθινές πατάτες με ρώσικη και μουσταρδομαγιονέζα για τις βούτες. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης


Στον 22ό έρχεσαι για καλαμάκι νέτο-σκέτο. Σ' το κάνει και τυλιχτό, με κείνη την αλάδωτη αφράτη πίτα που πρώτος κυκλοφόρησε στην αγορά, μέσα τα «αξεσουάρ αυτοκινήτου» που λέει κι αυτός, πολίτικη, κεφαλοτύρι, πάπρικα, τζατζίκι. Αλλά άμα είναι να κάνεις την αμαρτία, να την κάνεις θεσσαλονικιώτικη: με μαλακό ψωμάκι, πλάι τρελές, τραγανές, αληθινές πατάτες με ρώσικη και μουσταρδομαγιονέζα για τις βούτες.


Μια βέσπα του '50 αναβοσβήνει όλα τα φώτα της, εκτελώντας χρέη πόρτας στην τουαλέτα, κάτι που προδίδει το ροκαμπίλι παρελθόν και τις συλλεκτικές τάσεις του Εικοσιδυού, που τον υποψιάζεσαι δεινό ροκενρολίστα χορευτή. Ανάμεσα σε δύο καλαμάκια με ανεβάζει στον πρώτο όροφο, για να ανακαλύψω μια μοναδική μονάδα που θυμίζει τις πιο αποστειρωμένες στιγμές του «Star Trek»: σπίτι της Μπάρμπι το κατάστημα, γήπεδο τα μετόπισθεν. Πόρτες ασφαλείας, δωμάτια και δωματιάκια που διαχωρίζουν ερμητικά κάθε υλικό, διάθεση χειρουργείου, αυτόματοι διακόπτες και «μάτια» που ελέγχουν όλα όσα αφορούν την υγεία του καταναλωτή και την ποιότητα των υλικών. Σκεφτόμουν πως άμα έγινε η αρχή, το μέλλον του σουβλατζή διαγράφεται σκούρο. Η επένδυση ξεπερνά μια κουζίνα πεντάστερου εστιατορίου, αλλά μήπως έτσι τελικά κάποτε να αξιωθούμε ένα καλύτερο πιτόγυρο από τα προκάτ των ημερών;

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης


Πίσω στην πλατεία, ένας γερμανικός μαντεμένιος φούρνος, ειδικός για την πατάτα, ξεφουρνίζει λαχταριστή τη φουρνιά που συνδυάζεται άψογα με μανιταρομπιφτέκι, σουβλάκι χαλούμι στη σχάρα ή σουβλάκι λαχανικών, αυτά που έχεις δοκιμάσει από την Τσακάλωφ μέχρι όλες τις νέες σουβλακερί της πρωτεύουσας, αλλά εδώ θα βρεις το real thing, το πρωτότυπο, ψημένο από το χέρι του εμπνευστή του.


Τώρα, αν είσαι περαστικός άπαξ και τουρίστας και θέλεις να κλείσεις σε μια επίσκεψη όλη την 22νοστιμιά, υπάρχουν και οι διαβαθμίσεις στα sizes των μοντέλων, ώστε να τα χωρέσεις όλα σε ένα δισκάκι: μίνι, μονοκάβαλο, κροκόδειλος και τρικάβαλο, σουτζουκάκι, λουκανικάκι. Ό,τι κι αν ορεχτείς, μην προσπεράσεις το μαγικό, αφράτο μπιφτεκάκι, όλη η μαγεία τού απλώς μοσχαρίσιου κιμά!

Εικοσιδυός, ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό σουβλάκι του Facebook Twitter
Το θρυλικό σουβλάκι και το μυστικό του: ούτε φτιασίδια, ούτε μαρινάρισμα. Μόνο καλό κρέας κι ένα δικό του ψήσιμο: γρήγορο, πάνω σε λεπτή σχάρα, λεμόνι και ρίγανη να τσιτσιρίζει μόλις κατέβει από τη φωτιά. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

22, πλ. Αριστοτέλους 8, 2310 224422

 

Γεύση
1

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞΕΡΓ. Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο 

Γεύση / Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο 

Ένα ζαχαροπλαστείο που άνοιξε πριν από σαράντα και κάτι χρόνια προσφέρει μέχρι σήμερα γλυκές και αλμυρές γεύσεις που χάνονται, λάμπει σε μια γωνιά του Παλαιού Φαλήρου και έχει πια περάσει σε μια νέα γενιά που συνεχίζει όσα έμαθε δίπλα σε έναν Πολίτη μάστορα. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια