Συρία: Επέστρεψαν πάνω από 600.000 Σύροι, που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω του πολέμου

Συρία: Επέστρεψαν πάνω από 600.000 Σύροι, που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω του πολέμου Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Περισσότεροι από 600.000 Σύροι, που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω του πολέμου, επέστρεψαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2017, ανέφερε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.


Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη, η υπηρεσία του ΟΗΕ διευκρίνισε πως το 84% των 602.759 Σύρων ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι που δεν εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά κατέφυγαν σε άλλα σημεία στη Συρία.
Οι υπόλοιποι (16%) ήταν πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ, και επέστρεψαν στη χώρα τους.


Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περίπου το 27% των εκτοπισμένων που επέστρεψαν στα σπίτια τους δήλωσαν ότι το έκαναν για να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους ή την ιδιοκτησία τους, ενώ το 25% επικαλέστηκαν τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στον τόπο καταγωγής τους.


Μεταξύ των άλλων κινήτρων για επιστροφή που αναφέρονται είναι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης εκεί όπου οι Σύροι βρήκαν καταφύγιο (14%), κοινωνικο-πολιτισμικά προβλήματα (11%), καθώς και η βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας στον τόπο επιστροφής τους (11%).


Το 2016, το 50% των επιστροφών πραγματοποιήθηκε στην επαρχία του Χαλεπίου και, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν και το 2017. Έτσι, περίπου το 67% των εκτοπισμένων που επέστρεψαν από τις αρχές του 2017 επέστρεψαν στην επαρχία Χαλεπίου (405.420 άτομα), 27.620 στην Ιντλίμπ, 45.300 στη Χάμα, 21.346 στην Αρ-Ράκα, 21.346 στα προάστια της Δαμασκού και 27.861 σε άλλες επαρχίες.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, σχεδόν όλοι (97%) επέστρεψαν στα σπίτια τους, 1,8% ζουν σε οικογένειες υποδοχής, 1,4% σε εγκαταλειμμένες κατοικίες και 0,14% σε προσωρινές εγκαταστάσεις.


Η πρόσβαση σε νερό (41%) και σε υπηρεσίες υγείας (39%) παραμένει περιορισμένη λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί οι υποδομές.


Ο ΔΟΜ αναφέρει ακόμη ότι, αν και η τάση επιστροφής αυξάνεται, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Σύροι συνολικά παραμένουν αυτή τη στιγμή εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας και περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM
Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM
Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Διεθνή / Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του ήταν «φανατικός» οπαδός του συγκροτήματος και πως ολόκληρη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Διεθνή / Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μεταξύ των συστάσεων της Ελλάδας ήταν «να αντιμετωπιστεί η διάκριση και η βία κατά των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και τη διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων»
LIFO NEWSROOM