Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter

Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων

0

Τον επόμενο μήνα, ο εκδοτικός οίκος Taschen, πρόκειται να κυκλοφορήσει το λεύκωμα Paleoart: Visions of a Prehistoric past, μια ματιά σε βάθος πάνω σε μια μορφή τέχνης που, από τη φύση της, οραματίζεται – μέσα από πίνακες, χαρακτικές, τοιχογραφίες και γλυπτά –τον τρόπο ζωής των θηρίων περασμένων εποχών, συνδυάζοντας ταυτόχρονα την πραγματικότητα με τη φαντασία και την επιστήμη με το ακατανόητο. Παρμένα από προσωπικές συλλογές, σπάνια αρχεία και συλλογές από μουσεία φυσικής ιστορίας, τα έργα που εμπεριέχονται στο βιβλίο εκτείνονται χρονικά από το 1830 έως το 1990 και έχουν επιλεγεί από τη συγγραφέα Zoë Lescaze και τον καλλιτέχνη Walton Ford. Στο παρακάτω απόσπασμα, το οποίο αποτελεί μέρος του προλόγου του βιβλίου, ο ίδιος ο Walton Ford γράφει αναφορικά με τη γοητεία που ένιωσε για αυτή την μορφή τέχνης, την Paleoart, και για το πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του βιβλίου.

«H Paleoart είναι η σύγχρονη τέχνη μέσω της οποίας ανασκευάζεται το προϊστορικό παρελθόν, πρόκειται για μια εικαστική παράδοση που ξεκίνησε στην Αγγλία το 1830. Η εικόνα που έχουμε στο νου μας, για παράδειγμα για τον τυραννόσαυρο Rex, οφείλεται στην paleoart, και είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ξεκινά από τα απολιθωμένα οστά. Αφού οι παλαιοντολόγοι ανακαλύψουν και ανασκάψουν τα απομεινάρια ενός προϊστορικού ζώου, ο καλλιτέχνης θα χρησιμοποιήσει αυτά τα δείγματα οστών με στόχο να φανταστεί πώς έδειχνε αυτό το πλάσμα όσο ήταν ζωντανό, προσθέτοντας επιπλέον τους μύες, το δέρμα, την υφή και το χρώμα. Όταν ο paleoartist σχεδιάσει και χρωματίσει το ζώο, θα τοποθετήσει το «ανακατασκευασμένο θηρίο» σε ένα πρωταρχικό περιβάλλον, που θα συμπληρώνεται από τα κατάλληλα φυτά και το τοπίο που αρμόζει. Το αποτέλεσμα που προκύπτει ως εικόνα του προϊστορικού ζώου μέσα στο περιβάλλον του είναι έργο της paleoart.

Η τέχνη της απεικόνισης πλασμάτων από τους προϊστορικούς χρόνους συναντάται πότε σε μουσεία φυσικής ιστορίας και σε πανεπιστήμια, κι άλλοτε σε αίθουσες με απολιθώματα, είτε σε επεξηγηματικούς πίνακες και γλυπτά που συνοδεύουν σκελετούς. Επιπλέον, συχνά γίνεται χρήση της σε βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, επιστημονικά περιοδικά, ακόμη και σε παιδικά βιβλία. Οι γραμμές ανάμεσα στην ψυχαγωγία και την επιστήμη, είναι συχνά ασαφείς. Σήμερα πολλά παιδιά μεγαλώνουν παρέα με λούτρινα και πλαστικά παιχνίδια, ενώ χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα και προσωρινά τατουάζ που αναπαριστούν δεινόσαυρους που έχουν εξαφανιστεί χρόνια πριν και κανείς άνθρωπος δεν έχει ποτέ αντικρύσει με τα ίδια του τα μάτια. Η αποδοχή αυτών των αναπαραστάσεων είναι συνολική: Όλοι δεχόμαστε σαν δεδομένες αυτές τις απεικονίσεις του προϊστορικού κόσμου».

- Από τον Νίκο Γκοντούλα

 

Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Adolphe François Pannemaker, The Primitive World, 1857. Courtesy of Taschen.
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Ely Kish, Tyrannosaurus and Edmontosaurus, c. 1976. © Canadian Museum of Nature
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Zdenek Burian, Mammoth (Elephas primigenius), 1941.
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Konstantin Konstantinovich Flyorov, Tarbosaurus and armored dinosaur, c. 1955. © Borrissiak Paleontological Institute RAS.
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Philip Henry Delamotte, Model-Room at the Crystal Palace, 1853.
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
Edouard Riou (engraved by Laurent Hotelin and Alexandre Hurel), The Ichthyosaur and the Plesiosaur, 1863. Courtesy of Taschen.
Paleoart: Η τέχνη της απεικόνισης των προϊστορικών πλασμάτων Facebook Twitter
To εξώφυλλο του βιβλίου "Paleoart: Visions of a Prehistoric Past", εκδόσεις Taschen.

 

 

 

 

 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ