Στην 22η θέση η Ελλάδα στον χάρτη καινοτομίας της Ε.E.

Στην 22η θέση η Ελλάδα στον χάρτη καινοτομίας της Ε.E. Facebook Twitter
0

Στην 22η θέση κατατάχθηκε η Ελλάδα το 2016 στον σχετικό πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Innovation Scoreboard 2017).

Η χώρα μας κατατάσσεται στην κατηγορία των μετρίως καινοτόμων χωρών, αν και η επίδοση της Ελλάδας εμφάνισε βελτίωση κατά 0,7% σε σχέση με αυτή της ΕΕ το 2010.

Στις «μετρίως καινοτόμες χώρες» ανήκουν, επίσης, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Λιθουανία κ.ά. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία κατέχουν τις δύο τελευταίες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη καινοτομίας.

Η Σουηδία βρίσκεται για ακόμη μία φορά στην πρώτη θέση στην καινοτομία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Γερμανία. Η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Βρετανία αποτελούν τις χώρες με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της καινοτομίας.

Συνολικά, οι περσινές επιδόσεις της ΕΕ στην καινοτομία συνέχισαν να βελτιώνονται, αν και υπήρξε μάλλον άνιση πρόοδος ανά την Ευρώπη, καθώς βελτιώθηκαν οι επιδόσεις 15 χωρών ως προς την καινοτομία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ πλησιάζει σε καινοτομικές επιδόσεις τον Καναδά και τις ΗΠΑ, αλλά η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία προπορεύονται. Η Κίνα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των ανταγωνιστών σε διεθνές επίπεδο.

Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρωτιά στην ΕΕ κατέχουν η Δανία για τους ανθρώπινους πόρους και το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον, το Λουξεμβούργο για τα ελκυστικά συστήματα έρευνας, η Φινλανδία για τη χρηματοδότηση και στήριξη των καινοτομιών, η Γερμανία για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων στην καινοτομία, η Ιρλανδία για την καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση.

Ο συνοδευτικός πίνακας αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας δείχνει ότι υπάρχουν περιφερειακοί κόμβοι καινοτομίας σε μετρίως καινοτομικές χώρες, όπως η Πράγα στην Τσεχική Δημοκρατία, η Μπρατισλάβα στη Σλοβακία και η Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία.

Κατά την επόμενη διετία η ΕΕ αναμένει βελτίωση των επιδόσεών της στην καινοτομία κατά 2%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM