DW: Αναζητείται φόρμουλα για το ελληνικό χρέος - Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

DW: Αναζητείται φόρμουλα για το ελληνικό χρέος - Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι Facebook Twitter
0

Τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με στόχο την προετοιμασία μιας συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, η οποία θα συζητηθεί στο επόμενο Εurogroup, στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Μετά την προκαταρκτική τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, στο επίκεντρο βρίσκεται η εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, που επικαλείται η Deutsche Welle, αναφέρει ότι στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7, που θα γίνει μεταξύ 11 και 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας. Το σχέδιο θα συζητηθεί μετά σε τεχνικό επίπεδο στο Εuroworking Group της Δευτέρας και μετά στο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

Ακόμα, το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Εurogroup του Μαΐου 2016, ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα υλοποιηθούν όταν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Το ΔΝΤ ζητά την αποσαφήνιση της απόφασης του Μαΐου 2016, για να έχει μια σαφή πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όσον αφορά τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης, αυτά επικεντρώνονται στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, στην μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Οικονομία / Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα εγκαταλελειμμένα ή ημιτελή κτίσματα
THE LIFO TEAM
ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

Οικονομία / Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία πέντε εταιρειών πετρελαιοειδών - Το άτομο που τις ελέγχει και η σχέση με τη Ρωσία

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα λάβει μέριμνα για τους εργαζόμενους στις εταιρείες προκειμένου να απελευθερωθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να πληρωθούν οι μισθοί
THE LIFO TEAM
Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Οικονομία / Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Ο Ζάουμε Κολμπόνι, μαζί με άλλους 16 δημάρχους ευρωπαϊκών πόλεων, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει έκτακτους πόρους για την κατασκευή προσιτών κατοικιών
THE LIFO TEAM