DW: Αναζητείται φόρμουλα για το ελληνικό χρέος - Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

DW: Αναζητείται φόρμουλα για το ελληνικό χρέος - Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι Facebook Twitter
0

Τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με στόχο την προετοιμασία μιας συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, η οποία θα συζητηθεί στο επόμενο Εurogroup, στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Μετά την προκαταρκτική τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, στο επίκεντρο βρίσκεται η εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, που επικαλείται η Deutsche Welle, αναφέρει ότι στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7, που θα γίνει μεταξύ 11 και 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας. Το σχέδιο θα συζητηθεί μετά σε τεχνικό επίπεδο στο Εuroworking Group της Δευτέρας και μετά στο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

Ακόμα, το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Εurogroup του Μαΐου 2016, ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα υλοποιηθούν όταν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Το ΔΝΤ ζητά την αποσαφήνιση της απόφασης του Μαΐου 2016, για να έχει μια σαφή πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όσον αφορά τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης, αυτά επικεντρώνονται στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, στην μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM