Handelsblatt: Οι θεσμοί ετοιμάζουν πακέτο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Handelsblatt: Οι θεσμοί ετοιμάζουν πακέτο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους Facebook Twitter
0

Πακέτο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ετοιμάζουν οι θεσμοί - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Handelsblatt που επικαλείται πηγές με γνώση της πρότασης. Το κείμενο που συντάχθηκε πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις και θα αποσταλεί στους υπουργούς Οικονομικών χωρών μελών της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά από τον ΕΜΣ των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, ενώ εξετάζονται και άλλες επιλογές, όπως η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα και η επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια.


Κεντρικό στοιχείο της πρότασης είναι η αγορά από τον ΕΜΣ 13 δισεκ. ευρώ από τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, τα οποία θα είναι ανεξόφλητα από το 2019 και μετά, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειασθούν. Ο ΕΜΣ θα μείωνε τα επιτόκια και θα έδινε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής (για τα δάνεια αυτά), προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα.


Η γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι αντίθετη στην ιδέα αυτή κατ΄ αρχήν. Το Βερολίνο θεωρεί την πρόταση ως μία επιλογή μεταξύ πολλών άλλων, αλλά μία απόφαση δεν θα ληφθεί έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του επόμενου έτους. Για την ώρα, προσθέτει η Handelsblatt, το Βερολίνο θέλει να εστιάσει στο τρέχον πακέτο βοήθειας και τους όρους που η Ελλάδα πρέπει ακόμη να υλοποιήσει. Μόνο μετά θα μπορούσε να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.


Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν, επίσης, άλλα μέτρα. Μία επιλογή είναι να επιμηκυνθούν οι λήξεις του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν, επίσης, να επιστρέψουν, μέσω των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τα κέρδη που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο βοήθειας με διάρκεια ενός έτους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM