No.1

Μακρόν: Είδα πολλά σημεία σύγκλισης με την Μέρκελ

Μακρόν: Είδα πολλά σημεία σύγκλισης με την Μέρκελ Facebook Twitter
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο ανεξάρτητος, κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, δήλωσε σήμερα ότι διαπίστωσε πολλά σημεία "σύγκλισης" με την  Άγγελα Μέρκελ, η οποία τον δέχτηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο.


"Δεν ξεχνώ ότι δεν είμαι εδώ παρά μόνο ως υποψήφιος, όμως είδα πολλά σημεία σύγκλισης με την καγκελάριο", είπε ο Μακρόν στο πλήθος των δημοσιογράφων που περίμενε μία δήλωσή του μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε με την Άγγελα Μέρκελ και η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα.


Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ είπε ότι εξέφρασε στη Μέρκελ την "αφοσίωσή" του στον γαλλογερμανικό άξονα, την επιθυμία του να αγωνιστεί "ενάντια στις ακραίες φωνές" και τη βούλησή του "να τηρήσει τις δεσμεύσεις" που έχει αναλάβει η Γαλλία απέναντι στην Ευρώπη, ένα θέμα που έχει διχάσει στο παρελθόν τις δύο χώρες.


Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η συνομιλήτριά του ήταν "πολύ ανοιχτή σε ένα ακόμη πιο ισχυρό γαλλογερμανικό ζεύγος" ιδίως σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι κατά κύριο λόγο το Brexit. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μια ενίσχυση "της Ευρώπης της άμυνας (...) της ψηφιακής τεχνολογίας και του περιβάλλοντος" καθώς και την επιθυμία του να δοθεί μια "ώθηση στην αύξηση των επενδύσεων στην ευρωζώνη".


Ο ανεξάρτητος υποψήφιος είπε ότι δεν πήγε στο Βερολίνο για να πάρει το "χρίσμα" από την καγκελάριο, λέγοντας ότι "το μοναδικό χρίσμα σε μια προεδρική προεκλογική εκστρατεία το δίνει ο λαός". Συζήτησε όμως μαζί της την επιθυμία του να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας και το εκπαιδευτικό σύστημα, να επεξεργαστεί "ένα πακέτο επενδύσεων για την οικονομία" και "να αποκαταστήσει μια ισχυρή εμπιστοσύνη μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας".


Ο Μακρόν, που θεωρείται το φαβορί των προεδρικών εκλογών, πρόσθεσε ότι συζήτησε με την καγκελάριο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία, για την "άνοδο των άκρων, για αυτό που τα τρέφει και το πώς θα τα καταπολεμήσουν".


Η Άγγελα Μέρκελ είχε δεχτεί στο Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου τον υποψήφιο της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, τον Φρανσουά Φιγιόν. Την επομένη, ξέσπασε το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου και των δύο παιδιών του Φιγιόν.


Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop Fiducial, ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 25,5% στον πρώτο γύρο των εκλογών και έρχεται δεύτερος, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου που προηγείται με 26,5%, ενώ ο Φιγιόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 18%. Στον δεύτερο γύρο, στις αρχές Μαΐου, ο Μακρόν φέρεται να κερδίζει τη Λεπέν με σημαντική διαφορά, με ποσοστό 61% έναντι 39%.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM