Ο Τραμπ αυξάνει τη χρηματοδότηση στη NASA και περικόπτει κεφάλαια από τη μελέτη του κλίματος

Ο Τραμπ αυξάνει τη χρηματοδότηση στη NASA και περικόπτει κεφάλαια από τη μελέτη του κλίματος Facebook Twitter
0

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) που πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευνοεί την εξερεύνηση του μακρινού διαστήματος, όμως περικόπτει κεφάλαια που επρόκειτο να αφιερωθούν στις επιστήμες της Γης και στη μελέτη του κλίματος.


Το κείμενο επιβεβαιώνει επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να στηρίξει τη σύναψη συνεργασιών μεταξύ της NASA και του ιδιωτικού τομέα, κάτι που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Ομπάμα, «ως τα θεμέλια της ανάπτυξης του διαστημικού εμπορικού τομέα στις ΗΠΑ».


Ο προϋπολογισμός για το 2018, ύψους 19,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένος κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2017, ουσιαστικά τερματίζει το πρόγραμμα που προώθησε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα με στόχο την «αλίευση» και τη ρυμούλκηση ενός αστεροειδούς κοντά στη Σελήνη προκειμένου οι επιστήμονες να τον μελετήσουν.


Επιπλέον, προβλέπει την αύξηση των κεφαλαίων για τις επιστήμες των πλανητών και την αστροφυσική, από τα 1,5 δισεκατομμύρια στα σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια.


Ο Λευκός Οίκος προτείνει επίσης να επιταχυνθεί το σχέδιο ρομποτικής εξερεύνησης της Ευρώπης, ενός δορυφόρου του Δία που έχει έναν τεράστιο ωκεανό ύδατος κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου, όπου θα μπορούσε να υπάρξει ζωή.


Η NASA εργάζεται αυτή την περίοδο στην ανάπτυξη ενός ανιχνευτή, του "Europa Clipper", η εκτόξευση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τη δεκαετία του 2020. Στόχος είναι να ίπταται πάνω από την Ευρώπη του Δία προκείμενου να χαρτογραφεί την επιφάνειά της και να αναζητεί πιθανές ενδείξεις ζωής στον ωκεανό της.


Το σχέδιο του προϋπολογισμού του Αμερικανού προέδρου μειώνει κατά 200 εκατομμύρια δολάρια, στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαρτοφυλάκιο των ερευνών των επιστημών της Γης, από τον οποίο τέσσερις αποστολές σχετίζονται με τη μελέτη του κλίματος. Μεταξύ αυτών το Observatory-3, ένας δορυφόρος που μπορεί να καταμετρά και να παρακολουθεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.


Για τον προσωρινό επικεφαλής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ρόμπερτ Λάιτφουτ, αυτό το σχέδιο προϋπολογισμό είναι «σε γενικές γραμμές θετικό» για την Υπηρεσία.


«Όπως γίνεται με κάθε προϋπολογισμό, έχουμε προσδοκίες που ξεπερνούν τα μέσα μας όμως αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού μας παρέχει σημαντικούς πόρους για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής μας» τονίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Τραμπ πιέζει για συμφωνία στη Μέση Ανατολή – Ο ρόλος της Χαμάς και η “γραμμή απόσυρσης” του Ισραήλ

Διεθνή / Τραμπ πιέζει για συμφωνία στη Μέση Ανατολή – Ο ρόλος της Χαμάς και η «γραμμή απόσυρσης» του Ισραήλ

Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για συμφωνία που θα τερματίσει τον διετή πόλεμο στη Γάζα και θα οδηγήσει σε άμεση ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Ισραήλ - Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ξεκινούν στην Αίγυπτο, ενώ το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει εκεχειρία, σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Διεθνή / Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Η χιουμοριστική απάντηση του δημοφιλούς τραγουδιστή στην Κρίστι Νόεμ και στην απειλή ότι οι μετανάστες πρέπει να μείνουν μακριά από το Super Bowl, στην πρεμιέρα της νέας σεζόν του SNL
LIFO NEWSROOM