FAZ: Θέλει ο Σόιμπλε να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης;

FAZ: Θέλει ο Σόιμπλε να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης; Facebook Twitter
3

«Γιατί ο έμπειρος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλάει δημόσια για το Grexit; Υπάρχει πραγματική διένεξη ή κρύβεται προεκλογική τακτική;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο τίτλος του άρθρου, το οποίο συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι Θέλει ο Σόιμπλε να κυβερνήσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκτός από τα προεκλογικά οφέλη στη Γερμανία στα οποία ενδέχεται να ελπίζει ο κ. Σόιμπλε, ίσως υπάρχει και κάτι άλλο. «Εκτός από τις σημαντικές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, ίσως τον υπουργό Οικονομικών να ενδιαφέρει ποιος θα σχημάτιζε μια καινούργια κυβέρνηση στην Ελλάδα, εάν γίνονταν σύντομα εκλογές. Και αυτός, εδώ και καιρό, δεν είναι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η δημοφιλία έχει πληγεί εξαιτίας των περικοπών».


Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στη Νέα Δημοκρατία και γράφει: «Το κόμμα έχει εν μέρει ανανεωθεί και κυρίως διαθέτει έναν νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν θεωρείται μόνο στην Ελλάδα ως καλύτερη εναλλακτική. Ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι 48 ετών, σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ ενώ εργάστηκε για την τράπεζα Chase Manhattan και για την εταιρεία McKinsey στο Λονδίνο και υπό τον Σαμαρά ως υπουργός προχώρησε σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις». Η FAZ αναφερόμενη στις συναντήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο σημειώνει: «Εάν η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών διαθέτουν χρόνο, σημαίνει πως δεν πρόκειται για κάτι δευτερεύον. Και πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια συνάντηση μεταξύ μελών της οικογένειας των συντηρητικών κομμάτων. Σε τελική ανάλυση γιατί οι πιο σημαντικοί πολιτικοί της Γερμανίας να συναντήσουν έναν ξένο αρχηγό της αντιπολίτευσης όταν οι επόμενες κανονικές εκλογές είναι το 2019; Η λέξη κλειδί είναι 'κανονικές'. Πράγματι υπάρχουν συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, όχι μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ. Το θέμα συζητείται από συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές. Ο λόγος είναι η ισχνή πλειοψηφία του Τσίπρα καθώς και η αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ για επιπλέον μέτρα λιτότητας. Νέες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντίσταση και να κάνουν πιο πιθανές τις εκλογές».



Η Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα μετά την αναζωπύρωση της συζήτησης για το Grexit. «Εάν δει κανείς τα γεγονότα υπάρχουν δυο επιλογές: είτε η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από τον κορσέ του ευρώ είτε οι πιστωτές θα εγγυηθούν ένα ουσιαστικό κούρεμα του χρέους. Οι Ευρωπαίοι όμως δεν θέλουν καμία από αυτές τις λύσεις. Τι αναμένεται; Ο χρόνος είναι ευνοϊκός για την Αθήνα. Τους επόμενους μήνες υπάρχουν σημαντικές εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σε καμία από αυτές τις χώρες η κυβέρνηση δεν έχει συμφέρον για μια κλιμάκωση της κρίσης, την οποία θα χρησιμοποιούσαν οι ακροδεξιές δυνάμεις. Θα διατηρηθούν λοιπόν τα αισιόδοξα σενάρια, η προθυμία για χειρουργικές επεμβάσεις περικοπής του χρέους και η μεταβίβαση της επόμενης δόσης στην Αθήνα πριν το καλοκαίρι όταν θα πρέπει να καταβληθούν οι επόμενες δόσεις του χρέους. Αυτό μπορεί κανείς να το πει είτε πολιτική ρεαλισμού είτε άρνηση της πραγματικότητας».


H Zeit στην ηλεκτρονική της σελίδα φιλοξενεί ένα μακροσκελές ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται στην πολύ άσχημη κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων και στη φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό. Για τα πανεπιστήμια γράφει η εφημερίδα: «Πολλοί πανεπιστημιακοί έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όποιος ακόμα την έχει θα πρέπει να εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες για λιγότερα χρήματα. Οι ελληνικές εφημερίδες εκτιμούν ότι 11.000 θέσεις έχουν δεν έχουν πληρωθεί». Για τους νέους που έχουν φύγει η εφημερίδα γράφει: «Η Ελλάδα ζει εδώ και χρόνια ένα Brain Drain, τη φυγή δηλαδή ανθρώπων που έχουν σπουδάσει. Εν δυνάμει επαγγελματίες, στον οποίων την εκπαίδευση επένδυσε η Ελλάδα και εργάζονται στο εξωτερικό δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας τους. Σύμφωνα με μελέτες αποδεικνύεται ότι σπάνια όσοι μεταναστεύουν επιστρέφουν. Μόνο από το 2010 έως το 2013 εγκατέλειψαν 350.000 Έλληνες την πατρίδα τους. Περίπου 270.000 από αυτούς ήταν μεταξύ 20 και 39 ετών».

πηγή: Deutsche Welle

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν νομιζω οτι τον Σοιμπλε τον απασχολει ιδιαιτερα το ΠΟΙΟΣ κυβερνα την Ελλαδα.Αλλά το ΠΩΣ.Η ,ακομα καλυτερα,το αν αυτος ο "καποιος" αποδεχεται να ΜΗΝ ΚΥΒΕΡΝΑ ,προσποιουμενος,απλα,οτι κυβερνα.Και αυτο διοτι οι μεσομακροπροθεσμοι στοχοι του συστηματος εξουσιας στο οποιο μετεχει και η Γερμανια εξυπηρετουνται καλυτερα με αυτο τον τροπο.Πολυ καλυτερα.