Κυπριακό: Πιέσεις για εκ περιτροπής προεδρία από την τουρκοκυπριακή πλευρά

Κυπριακό: Πιέσεις για εκ περιτροπής προεδρία από την τουρκοκυπριακή πλευρά Facebook Twitter
O Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προσέρχεται στις συνομιλίες στη Γενεύη. EPA/SALVATORE DI NOLFI
0

Επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία τον καλεί να μην παραδώσει χάρτη εάν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία, απέστειλε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Οζγκιουργκιούν καλεί επίσης τον Ακιντζί να εξασφαλίσει ότι η λύση του Κυπριακού θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, ζητεί να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων με το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου. Συγκεκριμένα, ο Οζγκιουργκιούν υποστηρίζει ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να αρχίσει, αφού τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν ότι η λύση θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο. Ο Ακιντζί δεν απάντησε στο ερώτημα κατά πόσον θα καταθέσει το απόγευμα χάρτη.

Ο ανώτερος λειτουργός του Κυπριακού Κτηματολογίου, Ανδρέας Χατζηράφτης, ενημέρωσε πρώτα τη διαπραγματευτική ομάδα και ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς για τους χάρτες που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι αρχηγοί των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων κάλεσαν τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να αποσύρει τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς, εάν ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά κριθεί απαράδεκτος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς θα προνοεί ποσοστό 28,2% για την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και επιστροφή 91.000 προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και ποσοστό ακτογραμμής 50,4%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

EUROSTAR ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΧΑΟΣ

Διεθνή / «Μιλάμε για χάος»: Επιβάτες περιγράφουν τι συνέβη μετά τη διακοπή των δρομολογίων της Eurostar μέσω Μάγχης

Μεγάλη αναστάτωση σε κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Λονδίνο, στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, δύο μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά
THE LIFO TEAM