Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις;

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Μπορεί να ορκιστήκαμε ότι πρέπει να χάσουμε οπωσδήποτε 2-3 παραπανίσια κιλά, όμως πάντα υπάρχει χώρος για καλό κρασί. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μετά την παρατεταμένη κακοκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες του 2016, η νέα χρονιά μπήκε με γλυκές χειμωνιάτικες ημέρες. Φάγαμε, ήπιαμε, βγήκαμε, διασκεδάσαμε. Μπορεί να ορκιστήκαμε ότι πρέπει να χάσουμε οπωσδήποτε 2-3 παραπανίσια κιλά, όμως πάντα υπάρχει χώρος για καλό κρασί. Και να 5 υπέροχες ερυθρές προτάσεις από τον ελληνικό αμπελώνα!

ΒΑΛΟΣ

Κρανιά Ολύμπου, Λάρισα

Κτήμα Κατσαρού / Ξινόμαυρο

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν το Ξινόμαυρο είναι η ποικιλία σας και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι εκτός ζώνης Νάουσας, Αμύνταιου, Γουμένισσας και Ραψάνης, τότε απολαύστε αυτό το νεανικό Ξινόμαυρο από τον μυθικό Όλυμπο. Αρώματα κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και μπαχαρικών με ζωικές νύξεις. Στόμα μεσαίου όγκου με ώριμες τανίνες, καλή οξύτητα και διακριτικά πιπεράτη επίγευση.


ΠΑΛΙΑ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ

Νεμέα Κορινθίας

Κτήμα Μητραβέλα / Αγιωργίτικο

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Κτήμα Μητραβέλα είναι το παλαιότερο οινοποιείο της Νεμέας (από το 1913) και έχει προνομιούχους ιδιόκτητους αμπελώνες. Τα σταφύλια για την ετικέτα Παλιά Αμπελοτόπια προέρχονται από αμπέλια άνω των 40 ετών, με μικρή στρεμματική απόδοση. Αποτέλεσμα, ένα Αγιωργίτικο μεγάλης συμπύκνωσης, με φινέτσα και χαρακτήρα.

ΑΝΤΑΡΗΣ

Κορακοχώρι Ηλείας

Κτήμα Μερκούρη / Αυγουστιάτης - Mourvedre

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Κτήμα Μερκούρη έχει ιστορία 150 ετών. Η ετικέτα Αντάρης προέρχεται από πρωτότυπο χαρμάνι της τοπικής ποικιλίας Αυγουστιάτης με το Mourvedre που συναντάμε κυρίως στον γαλλικό Νότο. Πλούσια αρώματα βιολέτας και μπαχαρικών. Μέτριο σώμα, θερμό αλκοόλ και ζωηρό τελείωμα. Μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

ΛΑΓΑΡΑ

Άβδηρα Ξάνθης

Κτήμα Βουρβουκέλη / Merlot - Syrah - Παμίτι

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από την ακριτική Ξάνθη ένα ενδιαφέρον χαρμάνι των κοσμοπολίτικων Merlot και Syrah με το τοπικό Παμίτι. Έντονα πορφυρό χρώμα, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, ελαφρά τανικό, με πικάντικο τελείωμα.

ΜΕΘ' ΥΜΩΝ ΟΨΙΜΟ

Ραψάνη Λάρισας

Οινοποιία Ντούγκου / Λημνιώνα - Syrah - Grenache Rouge

Aν δεν πιεις τώρα κόκκινο κρασί, πότε θα πιεις; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αφήσαμε τελευταία μια σπάνια ελληνική ετικέτα (παράγεται μόνο εξαιρετικές χρονιές) που παρά την υψηλή τιμή της, αξίζει να δοκιμάσετε κάποια στιγμή. Στρεμματική απόδοση 250 kg/στρέμμα από υπερώριμα σταφύλια, με αποτέλεσμα υψηλό αλκοόλ. Βαθύ πορφυρό χρώμα, με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων. Πλούσιο και τανικό στο στόμα, προδιαθέτει για μακρές οινοποσίες. Πιθανόν ένα τόσο ιδιαίτερο κρασί να μην αρέσει σε όλους, όμως σίγουρο είναι ότι θα το θυμάστε για πολύ καιρό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ