Γιορτές Χριστουγέννων: 10 χαρίσματα όσων γνωρίζουν ότι το να καλείς κόσμο στο σπίτι είναι Τέχνη

Ο καλός οικοδεσπότης έχει αυτά τα 10 χαρίσματα Facebook Twitter
Εικονογράφηση από το ‘Cock Robin’s Picture Book’, από τον Kronheim & Co.
1

Οι μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι μέρες που όλοι υποδέχονται κόσμο στο σπίτι, συνήθως φίλους αγαπημένους, συγγενείς και καλούς συναδέλφους. Η οικειότητα που φέρνει η γνωριμία υπαγορεύει πιο χαλαρή συμπεριφορά και οι παλιοί κανόνες καλής συμπεριφοράς προς καλεσμένους σίγουρα μοιάζουν παλιοί στους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής. Παλιοί, ίσως ναι, όχι όμως και ξεπερασμένοι, σύμφωνα με το αιώνιο savoir vivre, το οποίο εκτός από καλούς τρόπους, παρέχει και μερικά εργαλεία ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται αρκετά καλά. 

Έτσι, πέρα από τη χαρά που νιώθει μία οικοδέσποινα ή ένας οικοδεσπότης που υποδέχεται φίλους στο σπίτι, καλό είναι -και όχι μόνο για λόγους τυπικής ευγένειας- να θυμάται και κάποια (αν όχι όλα) από τα εξής χαρίσματα. Έτσι, οι πραγματικά φιλόξενοι της παρέας που αποφασίζουν να ανοίξουν το σπίτι τους σε φίλους και μεγάλες παρέες:

1.

Καλούν εγκαίρως. Ειδικά άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν καλά, φροντίζουν να τα ειδοποιήσουν και με ένα ευγενικό γραπτό μήνυμα. Και να υπενθυμίσουν την ώρα και τη μέρα του όποιου καλέσματος 3 μέρες πριν. Επίσης, ενημερώνουν για το αν κάποιος μπορεί να συνοδεύεται, να φέρει μαζί φίλο /-η ή φίλους για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις με το «καλησπέρα σας». 

2.

Όσο πολυτελές κι αν είναι το πάρτι, το δείπνο ή η συγκέντρωση που ετοιμάζουν, διατηρούν χαμηλούς τόνους. Δεν το παρακάνουν με ακριβά ενδύματα, κοσμήματα ή ό,τι άλλο μπορεί να  λάμψει -με την κακή έννοια- εκείνο το βράδυ. Επίσης, ενημερώνουν για το dress code της βραδιάς, ώστε κανείς να μη νιώσει παράταιρα και άβολα με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.  

Στην περίπτωση που κάποιος από τους καλεσμένους φέρει γλυκά, ποτά ή λουλούδια, αυτά δεν καταλήγουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Προσφέρονται στους προσκεκλημένους, σερβιρισμένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

3.

Για περισσότερους των 20 καλεσμένων, φροντίζουν να είναι πολύ προσεκτικοί με τον υπολογισμό αναγκών σε φαγητό και ποτό. Επίσης ενημερώνονται για τα αγαπημένα εδέσματα των καλεσμένων τους και ρωτούν αν υποφέρουν από κάποια αλλεργία. Θυμούνται ότι πάντα τα σερβίτσια -και ειδικώς τα ποτήρια- υπερτερούν των καλεσμένων και είτε καπνίζουν οι ίδιοι είτε όχι, το σπίτι και οι ανοιχτοί χώροι του (αν υπάρχουν) είναι εξοπλισμένοι με αρκετά σταχτοδοχεία. Αυτό σώζει τον ιδιοκτήτη του σπιτιού την επόμενη μέρα (οπότε και συνήθως αποκαλύπτονται αποτσίγαρα ακόμη και κάτω από τα χαλιά).

4.

Όσο χαρούμενες, ομιλητικές και εκδηλωτικές κι αν φαίνονται οι παρέες που έχουν δημιουργηθεί, αυτοί που αρχικά απηύθυναν την πρόσκληση οφείλουν να μιλούν και να περνούν ώρα με όλους τους προσκεκλημένους. Αν πρόκειται για μικρότερο κάλεσμα, οι οικοδεσπότες φροντίζουν οι καλεσμένοι να περάσουν καλά, αν υπάρχει αμηχανία «σπάνε τον πάγο» με κουβέντες και ευχάριστη διάθεση και δεν αφήνουν κανέναν να νιώσει μόνος ή αποκομμένος από τους υπόλοιπους.

5.

Δεν καλούν άτομα που δεν ταιριάζουν με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους και μπορεί να δημιουργηθεί ζήτημα. Επίσης, ένας παλιός αστικός μύθος λέει ότι είναι ντροπή να ενημερώνουμε φίλους ότι δεν θα τύχουν ενός καλέσματος. Δεν είναι ντροπή: όσοι σέβονται πραγματικά τις φιλίες και τις γνωριμίες τους ενημερώνουν ότι δεν θέλουν να δημιουργηθεί παρεξήγηση που εν τέλει θα φέρει σε δύσκολη θέση τους πάντες. 

6.

Δεν σχολιάζουν ποτέ άτομα που δεν είναι παρόντα. Ούτε παρίστανται σε ένα τέτοιο σχόλιο, ούτε γελούν ακόμα και με κάποιο αστείο, ειδικά αν πρόκειται για φίλο. Δεν είναι απλώς άκομψο, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω συζητήσεις που, τελικώς, θα εμπλέξουν αυτόν που δεν έφταιγε, μόνο και μόνο επειδή άκουσε, το όποιο σχόλιο. 

7.

Ακόμα και σε καιρούς οικονομικής κρίσης, μπορούν να μεριμνήσουν για ένα μικρό δωράκι - ακόμη και κάτι που έφτιαξαν οι ίδιοι- αν όχι για τον κάθε καλεσμένο ξεχωριστά, τουλάχιστον για τα παιδάκια της παρέας. Κάποιο γλυκό, κάποιο μικρό παιχνίδι, είναι μια ευγενική χειρονομία για να ευχαριστήσει κανείς τους φίλους του που ανταποκρίθηκαν σ' ένα κάλεσμα. 

8.

Υποδέχονται οι ίδιοι τους προσκεκλημένους καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς, αποχαιρετούν οι ίδιοι τους πάντες και στο τριήμερο που θα ακολουθήσει, τηλεφωνούν ή στέλνουν ένα γλυκό μήνυμα για να ευχαριστήσουν για την παρέα και την ωραία βραδιά. Δεν είναι τύποι, είναι ουσία και αυτή συντηρεί όλες τις σχέσεις. 

9.

Στην περίπτωση που κάποιος από τους καλεσμένους φέρει γλυκά, ποτά ή λουλούδια, αυτά δεν καταλήγουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Προσφέρονται στους προσκεκλημένους, σερβιρισμένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

10.

Δεν σχολιάζουν ποτέ τα δώρα που έφεραν ή δεν έφεραν οι καλεσμένοι τους, ούτε μετά από καιρό. Ο καθένας έχει το δικό του γούστο και κυρίως τα δικά του οικονομικά προβλήματα. Δεχόμαστε πάντα ένα δώρο με χαμόγελο και με εγκάρδιες ευχαριστίες, όχι για το αντικείμενο, αλλά για τη χειρονομία και την όμορφη σκέψη. 

Με στοιχεία από Forbes, New Yorker, Emilypost.com

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ