Μην πέφτετε για ύπνο θυμωμένοι, κάνει κακό στις λειτουργίες της μνήμης

Μην πέφτετε για ύπνο θυμωμένοι, κάνει κακό στις λειτουργίες της μνήμης Facebook Twitter
Οι επιστήμονες αποδεδειγμένα πλέον θεωρούν το αίσθημα της οργής και τις νευρικές συμπεριφορές λίγο πριν τον ύπνο, επιζήμιες και για τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται και εμπεδώνει δεδομένα.
0

Η παλιά λαϊκή σοφία ότι δεν πρέπει να πέφτει κανείς για ύπνο θυμωμένος -ή έστω με κάποιον εκνευρισμό- φαίνεται ότι έρχεται να συναντήσει μία σύγχρονη επιστημονική αλήθεια που αποτρέπει ακριβώς από το ίδιο πράγμα. Και μπορεί οι παλιοί να συμβούλευαν κάτι τέτοιο για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, όμως, οι επιστήμονες αποδεδειγμένα πλέον θεωρούν το αίσθημα της οργής και τις νευρικές συμπεριφορές λίγο πριν τον ύπνο, επιζήμιες και για τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται και εμπεδώνει δεδομένα. 

Βάσει της έρευνας που εκπονήθηκε από ερευνητές του University College και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature Communications", όσοι αποκοιμιούνται θυμωμένοι, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί για πολλές περισσότερες ώρες -κατά τη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή- τα αρνητικά συναισθήματα τους, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαχθούν την επόμενη μέρα από το αποτέλεσμα αυτής της πολύωρης επεξεργασίας: αυτό εκδηλώνεται μέσω της συμπεριφοράς τους, η οποία σε μεγάλο ποσοστό είναι νευρική, σπασμωδική, σχεδόν βίαιη. 

Στην διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος προχωρά σε αναδιοργάνωση των αναμνήσεων της ημέρας: με τη μεσολάβηση του, η διαγραφή της αρνητικής μνήμης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Τουλάχιστον αυτό έδειξαν πειράματα δύο 24ωρων σε 73 εθελοντές, στους μισούς εκ των οποίων ζητήθηκε να μείνουν ξύπνιοι μετά από ένα εξοργιστικό ή τρομακτικό περιστατικό, ενώ οι υπόλοιποι πήγαν κανονικά για ύπνο μετά από μία παρόμοια εμπειρία. Βάσει της μελέτης, στην διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος προχωρά σε αναδιοργάνωση των αναμνήσεων της ημέρας: με τη μεσολάβηση του, η διαγραφή της αρνητικής μνήμης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι ξεχνούν οτιδήποτε αρνητικό ή τρομοκρατικό έχει συμβεί στη διάρκεια της μέρας, αν δεν έχουν κοιμηθεί στο ενδιάμεσο διάστημα.  

Το μυστικό αυτής της διαδικασίας κρύβεται στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που αποθηκεύει τις μνήμες κατά τη διάρκεια του ύπνου και όχι διάχυτα στον φλοιό, κάτι που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διαγραφή τους. Όσο για τον πραγματικό στόχο της έρευνας; Η αποτελεσματικότερη - στο μέλλον - αντιμετώπιση των δυσάρεστων αναμνήσεων, καθώς και των διαταραχών που προκαλούν (μεταξύ των οποίων οι χρόνιες αϋπνίες και το μετατραυματικό στρες).  

Με στοιχεία από New Scientist, Nature Communications 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ