ΔΟΜ: 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί φέτος στα νερά της Μεσογείου

ΔΟΜ: 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί φέτος στα νερά της Μεσογείου Facebook Twitter
0

Υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες έγινε για μία ακόμη χρονιά η Μεσόγειος, καθώς 3.940 άνθρωποι  πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν το όνειρο για μία καλύτερη ζωή, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι περισσότεροι θάνατοι (3.463) καταγράφηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, στο πέρασμα που συνδέει τη Βόρεια Αφρική και την Ιταλία.

Άλλοι 415 πρόσφυγες χάθηκαν στο πέρασμα της ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ 62 πνίγηκαν διασχίζοντας τη δυτική Μεσόγειο και τα περάσματα της δυτικής Αφρικής.

Αν και ο αριθμός των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα από τις αρχές του έτους έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των θυμάτων για το σύνολο του 2015, όταν καταγράφηκαν 3.702 θάνατοι, ο αριθμός των αφίξεων είναι σημαντικά χαμηλότερος φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, σχεδόν 333.400 πρόσφυγες έφτασαν στις ευρωπαϊκές ακτές διά θαλάσσης φέτος, συγκριτικά με 728.926 αφίξεις που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Στο μεταξύ, αυξημένος κατά 54% είναι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα από τις 24 ως τις 30 Οκτωβρίου, σε σχέση με τις αφίξεις μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 24-30 Οκτωβρίου έφτασαν στην Ελλάδα 661 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από τις 17 ως τις 23 Οκτωβρίου 430. Το 42% των αφιχθέντων είναι άνδρες, το 21% γυναίκες και το 37% παιδιά.

Από τις αρχές του έτους έως τις 30 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης 169.706 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την ίδια περίοδο οι αφίξεις σε όλη την Ευρώπη ήταν 355.211.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 153 αφίξεις στα νησιά, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά ανέρχεται σε 15.972. Στις δομές όλης της χώρας διαμένουν 61.327 άτομα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Διεθνή / Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Η απόφαση προβλέπει την κινητοποίηση περίπου 800 ανδρών και γυναικών της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον, σε μία σειρά μέτρων για την «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας 
LIFO NEWSROOM
«Κοκτέιλ μολότοφ» κλιματικών συνθηκών τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Περιβάλλον / «Κοκτέιλ μολότοφ» καύσωνα και ξηρασίας τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Γαλλία και Ισπανία στο επίκεντρο του καύσωνα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η «ακραία και παρατεταμένη ζέστη» έχει ξηράνει τη βλάστηση, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών 
LIFO NEWSROOM
«Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Διεθνή / «Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Τα μέλη του συγκροτήματος εξέδωσαν προσωπικές δηλώσεις καταδικάζοντας τις «διαβολικές» ενέργειες της Χαμάς, καθώς και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, όπως είπαν, αξίζει «την κατηγορηματική και απερίφραστη καταδίκη μας»
LIFO NEWSROOM
Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Διεθνή / Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Ο Αμερικανός πρόεδρος παζάρεψε την άδεια πώλησης της τεχνολογίας στην Κίνα, με τις τεχνολογικές εταιρείες Nvidia και AMD να συμφωνούν να αποδίδουν το 15% των πωλήσεών τους στο κράτος
LIFO NEWSROOM