Σχέδιο των τραπεζών για εξαγορά των δανείων από τον δανειολήπτη, πριν πάνε στα funds

Σχέδιο των τραπεζών για εξαγορά των δανείων από τον δανειολήπτη, πριν πάνε στα funds Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
1

Στα «σκαριά» είναι σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο του Έθνους, σχέδιο των τραπεζών για εξαγορά των «κόκκινων» δανείων  από τον δανειολήπτη, πριν αυτά περάσουν σε fund.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «κούρεμα» προκειμένου να εξοφλήσει το δάνειο εφάπαξ ο δανειολήπτης, θα φτάνει το 80%, ενώ θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να αποκλείονται οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές (υπολογίζονται σε 1 στα 6 κόκκινα δάνεια).

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το σχέδιο για εξαγορά «κόκκινων» οφειλών θα ξεκινήσει από τα καταναλωτικά δάνεια και για δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσία, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια η βασική κατεύθυνση είναι η τιμή εξαγοράς να μην είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.

«Ήδη στα καταναλωτικά δάνεια για τον δανειολήπτη που δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και βρίσκεται σε οικονομική δυσκολία, οι προτάσεις των τραπεζών είναι απολύτως ρεαλιστικές, καθώς το “κούρεμα” φτάνει και στο 80% της οφειλής.Χρωστάει κάποιος 10.000 ευρώ, του λέμε “δώσε 2.000 ευρώ και καθάρισες”» αποκαλύπτει στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Μεγάλες αναμένονται οι εκπτώσεις και για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια καθώς και εκεί τα funds κάνουν προσφορές της τάξης των 20 ως 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

Οι τράπεζες και σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουν προσφορές που ρίχνουν το υπόλοιπο του δανείου χαμηλά, συνήθως κοντά στην αγοραστική αξία του ακινήτου, προσφέρουν δηλαδή συνήθως ελάφρυνση δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Στη δυνατότητα αυτή αναφέρθηκε χθες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε τη μετοχοποίηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι στρατηγικοί μπαταχτσήδες είναι 1/6; Δεν ξέρω, δεν έχω δει τα στοιχεία για Ελλάδα, αν κάποιος αναγνώστης ή η LiFO τα έχει πρόχειρα, θα ήμουν υπόχρεος. Ευχαριστώ πολύ. ---Στην ιστορία με τη δυνατότητα εξαγοράς από τον ίδιο τον δανειολήπτη προκύπτει νέο moralhazard, καθώς μέρος των δανειοληπτών θα επιλέξει στρατηγικά να κοκκινίσει το δάνειό του. Η ιστορία δεν είναι εύκολη βέβαια, αλλά κάποιοι θα μπορούν βάσει νόμου να το κάνουν. Θα επανέλθω αναλυτικά επί του θέματος, όταν το θέμα προχωρήσει. Ως τότε, οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται κανονικά, όλα καλά. ==============