Κλόουν Χωρίς Σύνορα

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter
1

[Από τον Θανάση Χαραμή]

 

Το 1993 ο Ισπανός επαγγελματίας κλόουν Tortell Poltrona κλήθηκε να δώσει μια παράσταση στην σφυροκοπημένη από τον πόλεμο Κροατία. Στην αρχή ήταν διστακτικός για το πως θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε ένα τόσο δύσκολο έργο και το τι αντίδραση θα αντιμετώπιζε ένας κλόουν ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν βιώσει τη δυστυχία και τον όλεθρο. Όταν τελικά το αποφάσισε βρέθηκε να κάνει τα νούμερά του μπροστά σε 700 παιδιά που εκείνη τη στιγμή, έστω και για λίγο ένιωσαν ευτυχισμένα. Αισθάνθηκε πως η δύναμη από τα παιδικά χαμόγελα ήταν πολύ σημαντική για να την αγνοήσει και κάπως έτσι αποφάσισε πως έπρεπε με κάποιο τρόπο να χαρίσει γέλιο σε χιλιάδες ακόμη παιδιά.

 

Εκείνη η στιγμή ευθύνεται για τη γέννηση του Clowns Without Borders που από τότε έχει καταφέρει εθελοντικά να κάνει χιλιάδες παιδικά πρόσωπα να λάμψουν εκεί που το γέλιο είχε καιρό να ακουστεί. Οι ομάδες των Κλόουν έχουν ταξιδέψει και δώσει παραστάσεις σε όλα εκείνα τα μέρη του πλανήτη όπου η αγωνία για την επιβίωση παραγκωνίσει κάθε παιδικότητα και ξεγνοιασιά.

 

Οι εθελοντές με τις κόκκινες μύτες έχουν συσταθεί σε ένα διεθνές δίκτυο που προσπαθεί κάθε χρόνο να οργανώσει 100 τουλάχιστον αποστολές σε όλο τον κόσμο. Παλαιστίνη, Κολομβία, Αιθιοπία, Αϊτή, Κόσοβο και Χιλή είναι μόλις λίγα από τα μέρη που οι αποστολές αυτές αψήφησαν τις κακουχίες και την επικινδυνότητα για να χαρίσουν αυτό που μπορούσαν.

 

Βλέποντας τις εικόνες μπορείς απλά να κατανοήσεις πόσο μεγάλο είναι αυτό που θεωρείς εύκολο και δεδομένο.

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Κλόουν Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter

 

Mπορείτε να συνεισφέρετε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό των εθελοντών του Clowns Without Borders εδώ.

Φωτογραφία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φωτογραφίες του Τζέιμς Νάχτγουεϊ ταξιδεύουν στα μουσεία του κόσμου

Φωτογραφία / Ένας βίαιος κόσμος στις φωτογραφίες του Τζέιμς Νάχτγουεϊ

Οι συγκλονιστικές εικόνες πολέμου, φτώχειας και εξαθλίωσης που συγκεντρώνει η αναδρομική έκθεση «Memoria» του κορυφαίου φωτορεπόρτερ ταξιδεύουν εδώ και λίγα χρόνια στις μεγάλες πρωτεύουσες
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

ΟΑΣΗ / 12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

Από την Christine Keeler και τη Monica Lewinsky μέχρι τη Lee Miller, τον George Michael και τη Janet Jackson, αυτές οι εικόνες δεν έμειναν επειδή ήταν «σκανδαλώδεις», αλλά επειδή συμπύκνωσαν ολόκληρες εποχές: εξουσία, έκθεση, επιθυμία, ντροπή και τη βία του δημόσιου βλέμματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Πολιτισμός / Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Η νέα έκθεση της Nan Goldin στο Grand Palais φέρνει ξανά μπροστά έναν κόσμο γεμάτο από έρωτα, πένθος, εξάρτηση, queer ζωή και μνήμη. Το This Will Not End Well παρουσιάζεται στο Παρίσι έως τις 21 Ιουνίου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γκάζι 1982-1984: Οι φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από το παλιό εργοστάσιο εκτίθενται ξανά

Φωτογραφία / Οι φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από το παλιό εργοστάσιο στο Γκάζι εκτίθενται ξανά

Ο Νίκος Μάρκου φωτογράφισε τους εργάτες στο παλιό εργοστάσιο στο Γκάζι λίγο προτού κλείσει οριστικά. 44 χρόνια μετά, οι φωτογραφίες εκτίθενται ξανά. Ντοκουμέντο μιας εποχής στερημένης και αθώας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Κατερίνα Αγγελοπούλου κατέγραψε ένα συλλογικό τραύμα, όσα συνέβησαν στο Μάτι

Φωτογραφία / «Η μυρωδιά, κάπως, έχει ξεχαστεί. Ο ήχος, όχι»

Στο Μάτι πέρασε τα παιδικά της καλοκαίρια. Την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς βρισκόταν εκεί και πρόλαβε να σώσει το βαλιτσάκι του πατέρα της, σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εικαστικός και φωτογράφος Κατερίνα Αγγελοπούλου μιλά στη LiFO για το πώς κατέγραψε με τον φακό της τις ιστορίες όσων χάθηκαν αλλά και όσων κατάφεραν να επιζήσουν, δημιουργώντας έναν τόμο-ντοκουμέντο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Μέριλιν, η Μπιορκ και η Λάιζα, μέσα από τον φακό του Ντάγκλας Κέρκλαντ

Φωτογραφία / Η Μέριλιν, η Μπιορκ και η Λάιζα, μέσα από τον φακό του Ντάγκλας Κέρκλαντ

Μια έκθεση αφιερωμένη στη διαχρονική κληρονομιά ενός σπουδαίου φωτογράφου, που μέσα από τον φακό του αποτύπωσε εικόνες οι οποίες μιλούν για την αγάπη, τη σύνδεση και τη συντροφικότητα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
δεν τρομάζουν αρκετά τα παιδιά στην καθημερινότητά τους; χρειάζονται και κλόουν;ψέμματα. μόνο όταν έχεις δει πραγματικά τί θα πει φρίκη, μπορεί ένας κλόουν να σου φανεί αστείος