Για παραδοσιακό φύλλο στη Διαμάντω και μια συνταγή με μπρόκολα!

Για παραδοσιακό φύλλο στη Διαμάντω και μια συνταγή με μπρόκολα! Facebook Twitter
0
Αυτό το γλυκό πλάσμα , η Διαμάντω Μπάρκουλα είναι ο άνθρωπός σου: αν δεν ξέρεις πώς να ανοίγεις σπιτικό φύλλο βέργας για πίτες και μπακλαβάδες , μπουρέκια και πίτσες δεν έχεις παρά να πας στην οδο Αναξαγόρα 4 , πίσω ακριβώς από το Δημαρχείο και να της το ζητήσεις! Στο μικρό της μαγαζί θα βρείς φύλλο βέργας λεπτό και φίνο, ακριβώς όπως αυτό που για πλάκα ανοίγουν με περισσή χάρη και ταχύτητα οι φοβερές νοικοκυρές της …τηλεόρασης και οι γιαγιάδες στα  γραφικά χωριουδάκια ή που γεύεσαι σε παραδοσιακά ουζερί, ελληνικά ταβερνάκια και αξιόλογα μεζεδοπωλεία. 
Εσύ όμως , σαν παιδί της πόλης που τρέχεις και δεν φτάνεις, έχεις το διαμάντι σου τη Διαμάντω που η οικογένειά της παρασκευάζει φύλλο βέργας, κρούστας , σφολιάτα και καταίφι εδώ και τρείς τουλάχιστον δεκαετίες για όλους εμάς που λατρεύουμε το σπιτικό φύλλο αλλά δεν προλαβαίνουμε πάντοτε να το ανοίξουμε. Εκεί θα βρείς επίσης ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη (στα 3.30 ευρώ/κιλό) και εξαιρετικά γλυκά καρύδια Καλαβρύτων (18 ευρώ/κιλό) για το μπακλαβά που έλεγες να κάνεις φέτος τις γιορτές, μαγιά για το ψωμί σου, παξιμάδια ελαιόλαδου Κυθήρων, μέλι Αχαίας και λίγους ακόμα εκλεκτούς θησαυρούς της ελληνικής γης. Και μιά Διαμάντω όλο γλύκα , υπομονή και επιμονή σε μιά γειτονιά που δοκιμάστηκε επαρκώς και τώρα κάπως παλεύεται. 
Εργαστήριο σφολιάτας Η Μαργαρίτα, Αναξαγόρα 4 , Αθήνα (πίσω απο το Δημαρχείο).
 
 
Σουφλέ Μπρόκολο
Αν λατρεύεις το μπρόκολο και το περιμένεις πώς και πώς κάθε χειμώνα για να το φάς ζεστό, σαλάτα με ελαιόλαδο , αλάτι και λεμόνι , τότε σίγουρα -αν σε ξέρω καλά πιά- αγοράζεις ΚΑΙ βράζεις συνήθως παραπάνω απ' ό,τι τελικά θα φας. Δεν πειράζει : Ετσι σου μένει και λίγο για ...ένα γρήγορο σουφλέ την επομένη!

Είναι μιά πανεύκολη συνταγή ιδίως όταν τό έχεις βρασμένο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το μπρόκολο θεωρείται η νούμερο 1 σούπερ τροφή γεμάτο Κάλσιο, μαγνήσιο, φώσφορο, Βιταμίνη Β3, Β5, C , καροτίνη και φολικό οξύ. Επίσης , είναι αντιοξειδωτικό, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυσικό αντιβιοτικό και αναζωογονητικό για το συκώτι.

Τώρα, αν ακούς σουφλέ και τρομάζεις, άσε με να σου εξηγήσω ότι το μόνο που χρειάζεσαι εκτός από το βρασμένο μπρόκολο είναι να κάνεις είναι μιά ελαφριά μπεσαμέλ. Αν και όταν ακούς μπεσαμέλ λιγάκι τρομάζεις επίσης, άσε με να σου πώ ότι η μπεσαμέλ είναι πανεύκολη και γρήγορη, εντελώς twominutes! Λίγο το χέρι σου βγαίνει με το σύρμα που ανακατεύεις αλλά, ο.κ...
 
Πάρε αυτά τα χαριτωμένα κεραμικά "σουφλεδάκια" και λάδωσέ τα τοιχώματά τους και τον πάτο με ελάχιστο λάδι.
Μοίρασε μέσα τους το ελαφρά βρασμένο μπρόκολο (κοτσάνια ψιλοκομμένα και ολόκληρα τα "λουλουδάκια" τους).
Ρίξε από πάνω τους τη μπεσαμέλ ώστε να καλύψεις το μπρόκολο.
Ειλικρινά. Τέλος. Αυτή είναι η συνταγή!
 
 
Η πιο εύκολη συνταγή για μπεσαμέλ!

Υλικά που θα χρειαστείς για 6 ατομικά σουφλεδάκια :
1/2 λίτρο γάλα
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας αλέυρι
αλάτι, λευκό πιπέρι, 
1 φλυτζάνι νόστιμο τριμμένο τυρί (Σαν Μιχάλη Σύρου, γραβιέρα Νάξου, Πεκορίνο Αμφιλοχίας) 
(προεραιτικά -αν σου αρέσει- λίγο μοσχοκάρυδο)


Βάλε κρύο το φρέσκο βούτυρο , το αλεύρι, το γάλα και λίγο μοσχοκάρυδο σε μία κατσαρόλα και ανακάτευε συνέχεια μέχρι να πήξει τόσο ώστε να μένει στο πίσω μέρος ενός κουταλιού χωρίς να γλυστράει.
Βγάλε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά.
Ρίξε το τριμμένο τυρί και ανακάτεψε. (Ετσι κρυώνεις λίγο τη μπεσαμέλ για να προσθέσεις τα αυγά με ασφάλεια, χωρίς να μαγειρευτούν).
Χτύπα δύο αυγά σε ένα μπολάκι με λίγο αλάτι.
Ρίξε τα αυγά μέσα στη μπεσαμέλ και ανακάτεψε γρήγορα με σύρμα κουζίνας.
Πρόσθεσε το λευκό τριμμένο πιπέρι και ανακάτεψε.
Τέλος! Οβερ! 
 
Από το http://twominutesangie.blogspot.gr
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ