Για παραδοσιακό φύλλο στη Διαμάντω και μια συνταγή με μπρόκολα!

Για παραδοσιακό φύλλο στη Διαμάντω και μια συνταγή με μπρόκολα! Facebook Twitter
0
Αυτό το γλυκό πλάσμα , η Διαμάντω Μπάρκουλα είναι ο άνθρωπός σου: αν δεν ξέρεις πώς να ανοίγεις σπιτικό φύλλο βέργας για πίτες και μπακλαβάδες , μπουρέκια και πίτσες δεν έχεις παρά να πας στην οδο Αναξαγόρα 4 , πίσω ακριβώς από το Δημαρχείο και να της το ζητήσεις! Στο μικρό της μαγαζί θα βρείς φύλλο βέργας λεπτό και φίνο, ακριβώς όπως αυτό που για πλάκα ανοίγουν με περισσή χάρη και ταχύτητα οι φοβερές νοικοκυρές της …τηλεόρασης και οι γιαγιάδες στα  γραφικά χωριουδάκια ή που γεύεσαι σε παραδοσιακά ουζερί, ελληνικά ταβερνάκια και αξιόλογα μεζεδοπωλεία. 
Εσύ όμως , σαν παιδί της πόλης που τρέχεις και δεν φτάνεις, έχεις το διαμάντι σου τη Διαμάντω που η οικογένειά της παρασκευάζει φύλλο βέργας, κρούστας , σφολιάτα και καταίφι εδώ και τρείς τουλάχιστον δεκαετίες για όλους εμάς που λατρεύουμε το σπιτικό φύλλο αλλά δεν προλαβαίνουμε πάντοτε να το ανοίξουμε. Εκεί θα βρείς επίσης ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη (στα 3.30 ευρώ/κιλό) και εξαιρετικά γλυκά καρύδια Καλαβρύτων (18 ευρώ/κιλό) για το μπακλαβά που έλεγες να κάνεις φέτος τις γιορτές, μαγιά για το ψωμί σου, παξιμάδια ελαιόλαδου Κυθήρων, μέλι Αχαίας και λίγους ακόμα εκλεκτούς θησαυρούς της ελληνικής γης. Και μιά Διαμάντω όλο γλύκα , υπομονή και επιμονή σε μιά γειτονιά που δοκιμάστηκε επαρκώς και τώρα κάπως παλεύεται. 
Εργαστήριο σφολιάτας Η Μαργαρίτα, Αναξαγόρα 4 , Αθήνα (πίσω απο το Δημαρχείο).
 
 
Σουφλέ Μπρόκολο
Αν λατρεύεις το μπρόκολο και το περιμένεις πώς και πώς κάθε χειμώνα για να το φάς ζεστό, σαλάτα με ελαιόλαδο , αλάτι και λεμόνι , τότε σίγουρα -αν σε ξέρω καλά πιά- αγοράζεις ΚΑΙ βράζεις συνήθως παραπάνω απ' ό,τι τελικά θα φας. Δεν πειράζει : Ετσι σου μένει και λίγο για ...ένα γρήγορο σουφλέ την επομένη!

Είναι μιά πανεύκολη συνταγή ιδίως όταν τό έχεις βρασμένο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το μπρόκολο θεωρείται η νούμερο 1 σούπερ τροφή γεμάτο Κάλσιο, μαγνήσιο, φώσφορο, Βιταμίνη Β3, Β5, C , καροτίνη και φολικό οξύ. Επίσης , είναι αντιοξειδωτικό, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυσικό αντιβιοτικό και αναζωογονητικό για το συκώτι.

Τώρα, αν ακούς σουφλέ και τρομάζεις, άσε με να σου εξηγήσω ότι το μόνο που χρειάζεσαι εκτός από το βρασμένο μπρόκολο είναι να κάνεις είναι μιά ελαφριά μπεσαμέλ. Αν και όταν ακούς μπεσαμέλ λιγάκι τρομάζεις επίσης, άσε με να σου πώ ότι η μπεσαμέλ είναι πανεύκολη και γρήγορη, εντελώς twominutes! Λίγο το χέρι σου βγαίνει με το σύρμα που ανακατεύεις αλλά, ο.κ...
 
Πάρε αυτά τα χαριτωμένα κεραμικά "σουφλεδάκια" και λάδωσέ τα τοιχώματά τους και τον πάτο με ελάχιστο λάδι.
Μοίρασε μέσα τους το ελαφρά βρασμένο μπρόκολο (κοτσάνια ψιλοκομμένα και ολόκληρα τα "λουλουδάκια" τους).
Ρίξε από πάνω τους τη μπεσαμέλ ώστε να καλύψεις το μπρόκολο.
Ειλικρινά. Τέλος. Αυτή είναι η συνταγή!
 
 
Η πιο εύκολη συνταγή για μπεσαμέλ!

Υλικά που θα χρειαστείς για 6 ατομικά σουφλεδάκια :
1/2 λίτρο γάλα
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας αλέυρι
αλάτι, λευκό πιπέρι, 
1 φλυτζάνι νόστιμο τριμμένο τυρί (Σαν Μιχάλη Σύρου, γραβιέρα Νάξου, Πεκορίνο Αμφιλοχίας) 
(προεραιτικά -αν σου αρέσει- λίγο μοσχοκάρυδο)


Βάλε κρύο το φρέσκο βούτυρο , το αλεύρι, το γάλα και λίγο μοσχοκάρυδο σε μία κατσαρόλα και ανακάτευε συνέχεια μέχρι να πήξει τόσο ώστε να μένει στο πίσω μέρος ενός κουταλιού χωρίς να γλυστράει.
Βγάλε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά.
Ρίξε το τριμμένο τυρί και ανακάτεψε. (Ετσι κρυώνεις λίγο τη μπεσαμέλ για να προσθέσεις τα αυγά με ασφάλεια, χωρίς να μαγειρευτούν).
Χτύπα δύο αυγά σε ένα μπολάκι με λίγο αλάτι.
Ρίξε τα αυγά μέσα στη μπεσαμέλ και ανακάτεψε γρήγορα με σύρμα κουζίνας.
Πρόσθεσε το λευκό τριμμένο πιπέρι και ανακάτεψε.
Τέλος! Οβερ! 
 
Από το http://twominutesangie.blogspot.gr
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ