Βγάλ’ τα στη φόρα, μάστορα...

Βγάλ’ τα στη φόρα, μάστορα... Facebook Twitter
0

Βγάλ’ τα στη φόρα, μάστορα... Facebook Twitter

Χρειάστηκε να ταξιδέψω μέχρι μια πόλη που βασίζει ένα ποσοστό της τουριστικής της επισκεψιμότητας στον θάνατο, στα βασανιστήρια και στον τρόμο, το Βερολίνο, για να γράψω κάτι για τα δύο χρόνια που κλείνω ως blogger. 

Σαράντα οκτώ ώρες στο Βερολίνο είναι αρκετές, πρώτον για να αναρωτηθείς πώς άραγε αισθάνεται ένας λαός που προβάλλει στο κέντρο της πρωτεύουσάς του μια έκθεση για να υπενθυμίσει την ακριβή θέση των βομβαρδισμένων κεντρικών κτιρίων των SS και της Γκεστάπο (κοντά στο τεράστιο συμβολικό νεκροταφείο των Εβραίων, λίγο πιο πέρα), και δεύτερο –ως φυσικό επακόλουθο– να σου κοπεί τελείως η όρεξη από τις φωτογραφίες του ανθρώπινου εξευτελισμού, αφίσες, ντοκουμέντα, προβολές, πλακέτες, μνημεία, τη μόνιμη αναφορά στον ναζισμό σε όποια γωνία της πόλης κι αν βρεθείς. (Κι αν δεν είναι για τον ναζισμό, θα είναι για το Τείχος του Αίσχους, άλλο ανθρώπινο δράμα από κει…)

Στην έκθεση της φρίκης, όμως, ξαναθυμάσαι ότι δεν ήταν ο λαός, δεν ήταν οι Γερμανοί, ήταν οι ναζί. Στα στρατόπεδα δεν σκότωσαν μόνο Εβραίους, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν κι εξευτελίστηκαν διανοούμενοι, σοσιαλιστές, τσιγγάνοι και ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, καλλιτέχνες, ελεύθερα πνεύματα της εποχής, οι αντιφρονούντες. Δυστυχώς, διαβάζοντας Ιστορία, πολλές φορές επίσης καταλαβαίνεις και τις ομοιότητες με το παρόν, «… μια δημοκρατία που δεν ξέρεις τι να την κάνεις… μια φιγούρα αγαπητή στον λαό…».

Το Βερολίνο είναι μια πόλη «βγάλ’ τα – όλα – στη – φόρα», δεν κρύβει τίποτα, αντίθετα αναδεικνύει τόσο το παρόν όσο και το παρελθόν. 

Περιέργως, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο εξαιρετικό βερολινέζικο εστιατόριο Grill Royal (Friedrichstrasse 105 B), που όχι απλώς φημίζεται για τα εξαιρετικά κρέατα που σερβίρει αλλά τα αναδεικνύει υποδειγματικά κομμένα στην κεντρική του σάλα, σε λιτά σχεδιασμένα ψυγεία που θυμίζουν παγωμένες βιβλιοθήκες ή προθήκες μουσείου. Σαστίζω στο έμπα, κοιτώ έκπληκτη τα ψυγεία και αναρωτιέμαι τι περιέχουν – δεν μπορεί να είναι το κρέας έτσι, φάτσα-φόρα…

Όμως, όντως, αν είσαι περήφανος για το κρέας που σερβίρεις, λογικό είναι να μην το καταχωνιάζεις σε ένα ψυγείο, στον καταψύκτη, στο πίσω μέρος της κουζίνας του εστιατορίου σου ή στο υπόγειό σου, αντίθετα, το μοστράρεις ως μέρος της διακόσμησης και το αναδεικνύεις περήφανα στους πιστούς σου πελάτες. 

Αισθάνομαι λίγο αμήχανα που μοιράζομαι δυο φαινομενικά ασύνδετες σκέψεις από το Βερολίνο, κλείνοντας, περιέργως, μ’ αυτό το κείμενο δυο χρόνια food blogging. Τα δυο χρόνια που γράφω, καθημερινά αναρωτιέμαι πότε μια ανθρώπινη σκέψη, όποια κι’ αν είναι αυτή, κρίνεται λάθος, μακάβρια, ενοχλητική, αν είναι σωστό να την εκθέτεις, να τη μοιράζεσαι…  

Μόνο για ό,τι ντρέπεσαι το κρύβεις, καταλήγω. Τα μπλογκ απλώς σε βοηθούν να εκθέτεις ελεύθερα τη ματιά σου, ελπίζοντας σε έναν ανοιχτό διάλογο χωρίς λογοκρισία ή υποκρισία, πρωτίστως του ίδιου σου του εαυτού. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM