Απόψε οι προτάσεις Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Απόψε οι προτάσεις Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση Facebook Twitter
0

Σήμερα στις 8 το βράδυ από το προαύλιο της Βουλής αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας τις προτάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, επιθυμώντας με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσει την έναρξη του δημόσιου για το θέμα, που θα έχει χρονικό ορίζοντα την άνοιξη του 2017.

Στο ζήτημα του τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του πρωθυπουργού θα προβλέπει πως εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει ΠτΔ, τότε εκείνος θα εκλέγεται από τον λαό. Παράμετρος που επίσης θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα είναι και το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ. Επίσης στη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθεί και το ζήτημα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Πρόκειται για ένα ακόμη ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση δεν αποκλείει να τεθεί σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα, ενώ απαιτείται προσεκτικός χειρισμός ώστε να μην ανοίξουν νέα μέτωπα.

 Οι υπόλοιπες προτάσεις που αναμένεται να θέσει ο Πρωθυπουργός:

Ενίσχυση των θεσμών της άμεσης Δημοκρατίας (δημοψηφίσματα)

  • Θεσμοθέτηση του ελέγχου της εξουσία (Κοινωνική λογοδοσία των πολιτειακών παραγόντων).
  • Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  • Κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών, όπως του νερού και της ενέργειας.
  • Θεσμική κατοχύρωση των  δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Ενίσχυση της Βουλής σε έναντι της εκτελεστικής εξουσίας.
  • Περιορισμός των προνομίων των βουλευτών, άρση ασυλίας όρια στην κοινοβουλευτική  θητεία.
  • Αλλαγές στον τρόπο  χρηματοδότησης των κομμάτων.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάσος Γιαννίτσης: «Η Ε.Ε. με έχει απογοητεύσει»

LiFO politics / Τάσος Γιαννίτσης: «Η Ε.Ε. με έχει απογοητεύσει»

«Η Ελλάδα, μετά την κρίση του 2009, έχει μεν ορθοποδήσει –από το 2017-2018 και μετά δεν είναι εκεί που ήταν–, αλλά υπάρχει ένα κλίμα που βαραίνει. Και οικονομικά και κοινωνικά και ίσως και πολιτικά»: Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη μιλά στη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Πολιτική / Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Η σύνθεση θα είναι 1 + 2, δηλαδή οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Μίλτος Νικολαϊδης και Τσαγατάι Κιλίτς
LIFO NEWSROOM
Στο Ωνάσειο Σχολείο Περιστερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη δημόσια παιδεία»

Πολιτική / Στο Ωνάσειο Σχολείο Περιστερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη δημόσια παιδεία»

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι ο ίδιος επέμεινε να δημιουργηθεί ένα από τα σχολεία στο Περιστέρι, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «ιδιαίτερα σημαντική»
LIFO NEWSROOM