Κάνετε κάτι που δεν σας ευχαριστεί; Σταματήστε το τώρα, υπάρχει σοβαρός λόγος!

Κάνετε κάτι που δεν σας ευχαριστεί; Σταματήστε το τώρα, υπάρχει σοβαρός λόγος! Facebook Twitter
Tο άγχος που βιώνει το άτομο τις ώρες που καλείται να βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να ολοκληρώσει μία κοπιαστική εργασία, επηρεάζει δραματικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων ζωτικών οργάνων, που αντιδρούν αθόρυβα στα ερεθίσματα αρνητικών συναισθημάτων.
0

Κανείς δεν πετάει ακριβώς από τη χαρά του, όταν του αναθέτουν μία αγγαρεία ή κατά το κοινώς λεγόμενον τον χώνουν να κάνει τις υπερωρίες των άλλων ή μία δουλειά που κανείς άλλος δεν δέχεται να αναλάβει. Όλοι αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις με απροθυμία μεν, αλλά και με αίσθημα παραίτησης και συμβιβασμού: είναι κάτι που πρέπει να γίνει και θα το κάνουμε. Ή μήπως όχι;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το να φέρνουμε εις πέρας υποχρεώσεις που δεν μας ευχαριστούν και μάλιστα σε σταθερή βάση, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ψυχική μας ισορροπία, αλλά και την υγεία μας, γενικώς.

Βάσει της συγκεκριμένης έρευνας, το άγχος που βιώνει το άτομο τις ώρες που καλείται να βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να ολοκληρώσει μία κοπιαστική εργασία, που ακόμη χειρότερα δεν έχει επιλέξει, επηρεάζει δραματικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων ζωτικών οργάνων, που αντιδρούν αθόρυβα στα ερεθίσματα αρνητικών συναισθημάτων. 

Και επειδή καλό είναι που τα ξέρουμε όλα αυτά και που οι επιστήμονες το μελετούν και το ψάχνουν, όμως, τι γίνεται, όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε μία αγγαρεία; Όταν το "όχι", λόγου χάριν, ισοδυναμεί με πρόβλημα στον εργασιακό χώρο;

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη συγκεκριμένη δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, μία από τις συνηθέστερες συνέπειες της διαρκούς ενασχόλησης με υποχρεώσεις που δεν μας αντιστοιχούν είναι η κατακόρυφη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η εμφάνιση διαβήτη και νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος και η εξασθένηση των φυσικών αντοχών του οργανισμού μας. Το τελευταίο αποτελεί και μία εξήγηση για τον λόγο που εκείνο το κρυολόγημα μας ταλαιπωρεί εδώ και μήνες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουμε συνέλθει μέσα σε μερικές μέρες. 

"Τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε για ώρες είναι μόνο το ένα σκέλος της εξίσωσης που αφορά όχι μόνο την υγεία της ψυχής μας, που καταπονείται, αλλά και του σώματος μας", λέει η Laura Kubzansky, καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών που συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου. Όπως εξηγεί, το άλλο σκέλος αυτό που εξηγεί πλήρως, γιατί το αίσθημα πίεσης, στενοχώριας και άγχους μας αρρωσταίνει, παραμένει ακόμη ένα μυστήριο.

 

Και επειδή καλό είναι που τα ξέρουμε όλα αυτά και που οι επιστήμονες το μελετούν και το ψάχνουν, όμως, τι γίνεται, όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε μία αγγαρεία; Όταν το "όχι", λόγου χάριν, ισοδυναμεί με πρόβλημα στον εργασιακό χώρο;  Τι προτείνουν οι επιστήμονες για τις φορές εκείνες που δεν μπορούμε να απεμπλακούμε από μία αγγαρεία; 

 

Την αντιμετωπίζουμε δημιουργικά, λένε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βάλουμε την προσωπική μας σφραγίδα. Φτιάχνουμε τον περιβάλλοντα χώρο έτσι ώστε να μας εμπνέει ακόμη και για κάτι που είναι βαρετό, ίσως και ανούσιο και νιώθουμε ότι απομυζεί όλη τη δημιουργικότητα μας. Και γενικώς, ακόμη και εκεί που το πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό, θυμόμαστε να χαμογελάμε. Κάνουμε μικρά διαλείμματα με κάτι που μας χαροποιεί.

 

Όσο για το πιο σοβαρό όπλο με το οποίο παλεύεται μία άχαρη δουλειά; Η ψυχολογική προετοιμασία. Έστω και για 5 λεπτά πριν αναλάβουμε βάρδια οχυρώνουμε την ψυχολογία μας με θετική σκέψη και λίγη... πολεμόχαρη ενέργεια. Μας φανταζόμαστε να τα καταφέρνουμε, πριν καν ξεκινήσουμε. Είναι ένα ψυχολογικό τρικ που πιάνει σε αθλητές, στρατιώτες και ασθενείς πριν από ένα σοβαρό χειρουργείο. Λογικά θα έχει αποτέλεσμα και στη φαινομενικά ανώδυνη περίπτωση μιας αγγαρείας (ακόμη).  

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM