Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Η τάξη μας. Φωτό: Χρήστος Θοδωρίδης
0

Η πρώτη στη σειρά παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών 2016 έχει τίτλο REVOLT ATHENΣ και θέμα την καθημερινότητα στην Αθήνα της κρίσης. Πρόκειται για μια περφόρμανς εν εξελίξει της ομάδας ODC, που αποτελείται από τη σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου, την ηθοποιό Ρόζα Προδρόμου, τον μουσικό Τηλέμαχο Μούσα και τον visual artist Παντελή Μάκκα (15-16 Ιουνίου, Πειραιώς 260).


Ο Γιάννης Καλαβριανός επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Το έργο που σκηνοθετεί είναι το "Η τάξη μας" του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, το οποίο αναφέρεται σ' ένα από κείνα τα ιστορικά γεγονότα που η επίσημη Ιστορία των κρατών αποσιωπά: το γεγονός της εξόντωσης των Εβραίων κατοίκων μιας πόλης στην Πολωνία το 1941 από συντοπίτες τους, καθολικούς Πολωνούς. (17-18 Ιουνίου, Πειραιώς 260)

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Απολογίες 4 και 5


Η ομάδα Vasistas της Αργυρώς Χιώτη θα παρουσιάσει το έργο του Ευθύμη Φιλίππου "Απολογίες 4 και 5", μια συμπαραγωγή με τέσσερα γαλλικά θέατρα. Πρωταγωνιστούν ένας δικαστής, δύο κατηγορούμενοι κι ένας Χορός ενόρκων. Το τραγούδι (πολυφωνικά τραγούδια της Μεσογείου που ερμηνεύει ο Χορός) έχει βασικό ρόλο στη δραματουργία. (20-21 Ιουνίου, Πειραιώς 260)


Αβαρία - Πράγματα που άφησα πίσω είναι ο τίτλος της παράστασης του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Το σκηνικό κείμενο προέκυψε από τη συνεργασία σκηνοθέτη και ηθοποιών με θέμα τι κρατά και τι πετά κανείς, τι σημαίνει «ταυτότητα» και πόσο ακριβής και χρήσιμη είναι τελικά στην αποκωδικοποίηση της πραγματικότητας (25 και 26 Ιουνίου, Πειραιώς 260).

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Αβαρία - Πράγματα που άφησα πίσω


Θέατρο της επινόησης με θέμα τη μοναξιά είναι η παράσταση Monaksxà (a lonely planet) της Ειρήνης Φαναριώτη. (30 Ιουνίου-1η Ιουλίου, Πειραιώς 260)


Είναι η πρώτη φορά που θα ζωντανέψει στη σκηνή ο Αμύντας (1745), μια ποιμενική κωμωδία αγνώστου, για πολλά χρόνια, συγγραφέα. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ανακάλυψε έπειτα από έρευνα ότι είναι έργο του ποιητή και ιατροφιλόσοφου από τα Κύθηρα Γεώργιου Μορμόρη (1720-1790) και τώρα θα την παρουσιάσει στο Ηρώδειο. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, η Φαίη Ξυλά, η Βίκυ Βολιώτη, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, ο Θανάσης Δήμου κ.ά. Στις 8 Ιουλίου.

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Ψύχωση 4.48


Μεταμεσονύχτια και ολονύχτια θα είναι η φετινή πρόταση του Γιάννη Κακλέα για το Φεστιβάλ. Ο λόγος της ξεχωριστής Σάρα Κέιν θα αποτελέσει βάση για μια θεατρική εμπειρία στην οποία σημαντικό ρόλο θα έχει η αλληλεπίδραση ηθοποιών και κοινού. Η λέξη «ψύχωση» του έργου της Κέιν Ψύχωση 4.48 θα ακουστεί στις 4.48 ακριβώς, σ' ένα προκλητικό σκηνικό event προς τιμήν της πρόωρα χαμένης Αγγλίδας συγγραφέως. (8-9 Ιουνίου, Πειραιώς 260)


Ο Βρετανός Ντένις Ρηντ σκηνοθετεί το έργο της Λιν Νότατζ, Ruined, με θέμα μια γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στον εμφύλιο, στην Ουγκάντα, διατηρώντας ένα μπαρ στο οποίο εργάζονται, ως πόρνες, γυναίκες που υπήρξαν θύματα ομαδικών βιασμών. Παίζουν η Γιούλα Μπούνταλη, ο Χάρης Αττώνης, ο Πάνος Μπρατάκος κ.ά. Το βίντεο είναι του Σύλλα Τζουμέρκα. (10-11 Ιουλίου, Πειραιώς 260)

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Αριστοφανειάδα. Φωτό: Κώστας Γάκης


Η δεύτερη παράσταση που θα δούμε στο Ηρώδειο είναι του Κώστα Γάκη και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης κι έχει τίτλο Αριστοφανειάδα. Με την τεχνική του θεάτρου εν θεάτρω ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γεράσιμος Γεννατάς, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Θάνος Τοκάκης, η Ευαγγελία Μουμούρη και άλλοι θα αποδείξουν συνοπτικώ τω τρόπω τη διαρκή επικαιρότητα όλων των κωμωδιών του Αριστοφάνη (11 Ιουλίου).


Στις 13 και 14 Ιουλίου, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. (που αποτελείται από ηθοποιούς με κινητικές αναπηρίες) θα παρουσιάσει τους Πέρσες του Αισχύλου σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση που επικεντρώνει στη μάχη του εαυτού με τις προκαταλήψεις (σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου).


Και οι ενδιαφέρουσες προτάσεις συνεχίζονται:

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Young Lear. Φωτό: Κική Παπαδοπούλου

Η Σοφία Μαραθάκη και η ομάδα ATONΑλ, μετά την επιτυχία της Ο Φίλιπ Γκλας αγόρασε μια φραντζόλα ψωμί, σκηνοθετεί με πειραματική διάθεση το La dispute του Μαριβώ. (15-16 Ιουλίου, Πειραιώς 260)


Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί το Young Lear σε δύο δραματικούς χωροχρόνους (του σαιξπηρικού πρωτοτύπου και μιας σημερινής κατάστασης) με ένα σύνολο νέων σε ηλικία ηθοποιών που ερμηνεύουν όλους τους ρόλους. (17-18 Ιουλίου, Πειραιώς 260)


Ο Χρήστος Θεοδωρίδης (σκηνοθέτης του πιο ενδιαφέροντος Άμλετ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια) και η ομάδα του (Η ορχήστρα των μικρών πραγμάτων) σκηνοθετούν το εν πολλοίς άγνωστο έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου Η σφαγή των Παρισίων με εργαλεία την κίνηση και τη μουσική (18-19 Ιουλίου, Πειραιώς 260).

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Αντιγόνη


Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί την Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ με τη Βασιλική Τρουφάκου στον ρόλο της Αντιγόνης, πλαισιωμένη από τον Στέλιο Μάινα, τον Θόδωρο Κατσαφάδο, την Αννέζα Παπαδοπούλου, την Ιωάννα Μαυρέα, τον Φαίδωνα Καστρή, τον Γιώργο Φριντζήλα κ.ά. (21-22 Ιουλίου, Σκηνή Κοτοπούλη/Rex).


H Δανάη Θεοδωρίδου παρουσιάζει μια περφόρμανς με τίτλο One Small Step for a Man: Hello, Goodbye και θέμα το υλικό «ανθρώπινου πολιτισμού» που έστειλε η NASA στο Διάστημα με τα διαστημόπλοια Voyager το 1977. Συμμετέχουν δύο (γυμνοί) περφόρμερ και οι θεατές σε ρόλο εξωγήινων (21-23 Ιουλίου, Πειραιώς 260).


Ο Αλέξης Ρίγλης παρουσιάζει το περίφημο φεμινιστικό έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ Τop Girls με επτά ηθοποιούς (Μαρία Κεχαγιόγλου, Θεοδώρα Τζήμου, Έφη Γούση, Αμαλία Αρσένη, Γεωργιάννα Νταλάρα, Νίκη Σερέτη και Δώρα Στυλιανέση) που ερμηνεύουν τους 16 ρόλους του έργου (23-24 Ιουλίου, Πειραιώς 260).

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
The dark manifesto


Τρία σχήματα συμμετέχουν στην παράσταση-διάλεξη Τhe dark manifesto, της οποίας το σκηνικό κείμενο βασίζεται στα μεγάλα μανιφέστα του 20ού αιώνα. Οι Blitz, oι Erasers και οι drog_A_tek στήνουν μια συνέντευξη Τύπου με θέμα την κατάρρευση των μεγάλων αφηγήσεων. (27-28 Ιουλίου, Πειραιώς 260)


Ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Παραβάν του Ζαν Ζενέ, έργο-καταγγελία των αξιών που υποκριτικά επικαλούνται οι κυβερνήσεις των δυτικών κρατών όποτε τις βολεύει, όταν οι πολιτικές τους στην πράξη τις ισοπεδώνουν. (30-31 Ιουλίου, Πειραιώς 260)

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ