ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Τι είπε ο Τσίπρας για την αυριανή Σύνοδο και ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις που αποκάλυψε

Τι είπε ο Τσίπρας για την αυριανή Σύνοδο και ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις που αποκάλυψε Facebook Twitter
0


"Η Ελλάδα παλεύει να επιστρέψει η Ευρώπη στον ορθό λόγο, στην ορθή λογική" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγο στην ομιλία του στην συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.


Ένα 24ωρο πριν τη κρίσιμη Σύνοδο για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος συνειδητοποιούν ότι ορισμένες επιλογές, όπως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, δεν έχουν πλέον επιπτώσεις μόνο στα κράτη της Μ. Ανατολής, αλλά επηρεάζουν την ίδια την καρδιά της Ευρώπης. Είπε οτι η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στην λιτότητα και τα κλειστά σύνορα, προσθέτοντας οτι η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι ο λόγος περί "κυριαρχίας" αφορά τους πρόσφυγες, αλλά δεν αφορά την λιτότητα, ενώ τόνισε ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες είναι εκτός του πλαισίου της Συνθήκης της Γενεύης.


Υπογράμμισε ότι με την στάση της Ελλάδας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η χώρα κατάφερε να μην απομονωθεί, αλλά και να θέσει τέρμα σε κάθε συζήτηση για την Συνθήκη Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι με την στάση μας "πήραμε το ψωμί από το στόμα" εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, (ευρισκόμενοι) και σε πλήρη σύμπνοια με τα ΜΜΕ της διαπλοκής "που παίζουν τα ρέστα τους ενόψει της αξιολόγησης"."Θα διαψευστούν ακόμα μια φορά" είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια παρουσίασε την εθνική στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής όπως  διαμορφώνεται σε τρεις άξονες :
α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία

γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.


Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που, όπως επισήμανε ο κ.Τσίπρας, συμφωνήθηκαν ως "κατ ελάχιστον εθνική στρατηγική" στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας αύριο στην Σύνοδο Κορυφής.

"Η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θα επιδιώξει την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σύνορα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται" τόνισε.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM
Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Ευρωεκλογές 2024 / Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Η δεύτερη φάση της επικοινωνιακής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα με ένα συγκινητικό βίντεο που τονίζει τη σημασία της ψήφου στις φετινές Ευρωεκλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

Πολιτική / Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

«Η προαποφασισμένη θυσία τους αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και πηγή έμπνευσης για όλους μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM