Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπάει στο Μπενάκη

Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπάει στο Μπενάκη Facebook Twitter
0

 

Ημέρες γαστρονομίας ζούμε εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που αποφασίσαμε ότι αξίζει να προσέξουμε λίγο περισσότερο αυτό που τρώμε, είτε πρόκειται για ένα απλό γεύμα στο πόδι, είτε για το σύνθετο γευστικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από την κουζίνα ενός ικανού σεφ. Σε κάθε περίπτωση αυτό που περισσότερο αναβαθμίζει τη βασική και απαραίτητη για τη ζωή διατροφική ανάγκη σε μια διαδικασία απόλαυσης έχει να κάνει με τη διαλεκτική που αναπτύσσεται γύρω από το φαγητό. Την υπόθεση της αναβάθμισης του φαγητού στην καθημερινότητα υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο μια πρότυπη διοργάνωση που τείνει να γίνει σημείο αναφοράς. Πρόκειται για τις  Ημέρες γαστρονομίας 2014 που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 9-11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Θα περιλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα από 70 θεματικές εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τις κοινότητες της γεύσης. Θα υπάρξουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις, συζητήσεις και state of the art εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια, εκθέσεις παραγωγών και art de la table, προβολές ταινιών γαστρονομίας μεγάλου και μικρού μήκους. Θα υπάρχει ενεργή συμμετοχή τουλάχιστον 180 ειδικών και δημιουργών από τους χώρους της γαστρονομίας, της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει μια τριήμερη πανδαισία γεύσεων κι εμπνευσμένων προγραμμάτων γευσιγνωσίας από 21 chefs in residence.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις που θα τρέξουν είναι: -Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF), ένας διεθνής κινηματογραφικός θεσμός αφιερωμένος στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Το Athens International Culinary Film Festival παρουσιάζει συγκεντρωμένο και αντιπροσωπευτικό μενού γευστικών ιστοριών απ’ όλο τον κόσμο με συζητήσεις για τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά και τη συμμετοχή γνωστών δημιουργών όπως ο Δημήτρης Πιατάς, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης κ.ά.-

Προγράμματα γευσιγνωσίας και live cooking sessions θα γίνουν με τη συμμετοχή των Ηλία Μαμαλάκη, Ντίνας Νικολάου, Μυρσίνης Λαμπράκη, Βησσαρίωνα Παρθένη, Δόξη Μπεκρή, Βασίλη Ζαχαράκη, Μιχάλη Ντουνέτα, Γιώργου Στυλιανουδάκη, Σταύρου Κωστάκη, Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, Σταμάτη Τσίλια, Βασίλη Πορή, Γιάννη Γαβαλά, κ.α. - Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός 2014 θα είναι οι Κυκλάδες με ένα πλούσιο και αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικών γεύσεων, με προγράμματα chefs in residence από διάφορα νησιά των Κυκλάδων, αφιερώματα στον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα, την παλέτα των κυκλαδικών τυριών, τα αρωματικά φυτά και βότανα, το μέλι, τον γαστρονομικό τουρισμό και πολιτισμό των Κυκλάδων κ.ά. - Το Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, της Ελευθερίας Φτακλάκη, αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, και εκπροσώπων της ελληνικής γαστρονομίας όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Νταϊάνα Κόχυλα, ο Νίκος Σαράντος, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο Γιάννης Οικονομίδης της TUV Hellas, ο Αριστοτέλης Καρβέλας, πρόεδρος του (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ), ο Νίκος Κατσαρός, ο Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Αλέξης Τσιάντης, διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Γιάννης Γουρτζελάς, ιδιοκτήτης της Reason To και διοργανωτής των Ημερών Γαστρονομίας κ.ά. - Συζητήσεις και παρουσιάσεις για τον πολιτισμό και την καινοτομία της γαστρονομίας θα γίνουν με τη συμμετοχή της Ελένης Ψυχούλη, της Νίκης Μηταρέα, της Σύλβιας Κλιμάκη, της Ιωάννας Σταμούλου, της Θάλειας Τσιχλάκη, της Νανάς Δαρειώτη, της Γιούλης Επτακοίλη, της Βίκυς Βαμιεδάκη, της Γιολάντας Τότσιου, της Ελένης Μαλούπα, της Νάντιας Σερεμετάκη, της Μαριλένας Παντάκη, της Αφροδίτης Καλομάρη, της Αγλαΐας Κρεμέζη, της Διαμάντως Λάζαρη, του Χάρη Χαραλαμπίδη, του Χρήστου Σοκόλη, του Κώστα Τσίγκα, του Δημήτρη Καλαβρού των TedxAthens, του Ιωσήφ Πρωιμάκη, του Γιώργου Βενιέρη, του Ηλία Αναστασιάδη, του Πάρι Σιγάλα, του Θόδωρου Λέλεκα, του Γιώργου Φλούδα, του Ματθαίου Δημόπουλου, του Γιώργου Πίττα, του Ευθύμιου Αλεξανδρή, της Δήμητρας Κουζή, του Δημήτρη Ρουσουνέλου, του Σέρκου Χαρουτουνιάν, του Δημήτρη Μιχαηλίδη κ.ά. -

Bartending & food pairing events με τη συμμετοχή του Νίκου Καραθάνου, του Βασίλη Κυρίτση, του Μιχάλη Μένεγου, του Θάνου Πουρνάρου, του Σπύρου Κερκύρα, του Νίκου Μπάκουλη, του Γιάννη Αλεξόπουλου, της Ντένης Καλλιβωκά και σε απευθείας σύνδεση με τους διεθνώς αναγνωρισμένους δημοσιογράφους των spirits, Sandrae Lawrence και Gary Sharpen. - Design, art de la table, food styling & photography δράσεις θα γίνουν από δημιουργούς όπως ο Σέργιος Φωτιάδης, ο Θανάσης Μπάμπαλης, ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου, ο Θάνος Ζακόπουλος, η Χριστίνα Σκουλούδη, οι Sereal Designers, ο Δημήτρης Κατριβέσης, ο Σταύρος Κωστάκης και ο Δημήτρης Φακίνος. -Πρότυπη έκθεση με υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα θα «τρέχει» στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Το Σαββατόβραδο θα γίνε η καθιερωμένη θεματική μουσική βραδιά κοκτέιλ. Επίσης, θα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις για τη σχέση της γαστρονομίας με την τέχνη και θεματικές μουσικές βραδιές ζύθου και οίνου την Παρασκευή 9 και την Κυριακή 11 Μαΐου και ειδικό coffee event από την TAF Specialty Coffees.

Με άρωμα γαλλικής ταβέρνας Η διπλή υπόσταση, με ελληνική και γαλλική κουζίνα, που καθιέρωσε το Άμα Λάχει που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στο παλιό δημοτικό σχολείο της Καλλιδρομίου είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα αν λάβεις υπόψη σου τον μοναδικό χώρο. Αν η όρεξή σου τραβάει κάτι πέρα από ελληνικούς μεζέδες, τα βήματά σου θα σε φέρουν στο Άμα Λάχει chez Violette. Εκεί όπου στεγαζόταν το νηπιαγωγείο έχει διαμορφωθεί ένας όμορφος χώρος, με γαλλική αύρα. Παλιές γαλλικές διαφημίσεις, ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους, τραπέζια ντυμένα με κόκκινο-λευκό πουά μουσαμά και φωτιστικά κόκκινα σουρωτήρια που δίνουν το στίγμα της γαλλικής ταβέρνας. Η Μαρλέν, γεννημένη στη Βουργουνδία, μας μεταφέρει μέσα από την κουζίνα της γεύσεις του τόπου της. Παίρνεις θέση στα μαρμάρινα τραπεζάκια της αυλής, δίπλα στη μαρμάρινη σκάλα που είναι λαξεμένη από τα παιδικά πατήματα στο πέρασμα του χρόνου. Ξεκινάς από το μικρό μενού, με bisque γαρίδας (€3,80) με κρέμα και λεπτοκομμένα καρότα και σέλερι, που ήθελα να ήταν πιο μεστή η γεύση της. Για τη συνέχεια έρχεται πατέ φτιαγμένο με συκωτάκια πουλιών (€5,50), που, όπως μας εξηγεί η Μαρλέν, «ακολούθησα τη συνταγή του θείου μου Guy, που έχει χρόνια εστιατόριο στον τόπο μου». Ένα εξαιρετικό πατέ που το αλείφεις ηδονικά πάνω σε φρυγανισμένες φέτες μπαγκέτας μαζί με βούτυρο και σε στέλνει κατευθείαν σε παριζιάνικα μπιστρό. Οι μπουκιές μπακαλιάρου των Αντιλλών (€4,80) έρχονται σαν μικρά λουκουμαδάκια και συνοδεύονται από χειροποίητη γλυκοκαυτερή σάλτσα με ψιλοκομμένο λεμόνι, μπούκοβο, ζάχαρη και ξίδι που πολύ τους ταίριαζε. Η τάρτα με χειροποίητη σφολιάτα με μπρόκολο και κρέμα (€5) ήταν συμπαθητική, ενώ η δροσερή πράσινη σαλάτα, με εξαιρετικό, καλοφτιαγμένο σπιτικό αλλαντικό και λάδι τρούφας (€7), σε κέρδιζε από την πρώτη μπουκιά. Από τα κυρίως, το παρμαντιέ πάπιας (€9,40) με στρώσεις πουρέ πατάτας και ανάμεσά του πάπια κονφί ήταν νόστιμο, αλλά η πάπια χανόταν από την υπερβολή του πουρέ. Η entrecôte (€9,90) που προσγειώθηκε στο τραπέζι ήταν ίσως από τις καλύτερες που έχω γευτεί. Πολύ καλή η ποιότητα της βοδινής σπαλομπριζόλας, ψημένης ιδανικά με τους χυμούς της, και από δίπλα πετυχημένη μπεαρνέζ και τραγανά τα λαχανικά ατμού, ένα πιάτο αληθινά γαλλικό που συνοδεύσαμε με χύμα γαλλικό κρασί. Η οινική λίστα προσφέρει λίγες καλές προτάσεις από τον γαλλικό αμπελώνα με προσιτή τιμολόγηση. Εδώ θα περάσεις όμορφα συντροφιά με γαλλικά ακούσματα και ζεστή απροσποίητη φιλοξενία.

☛Άμα Λάχει chez Violette, Καλλιδρομίου 69, Μεθώνης 66, Εξάρχεια, 210 3845978

Στον υπέροχο χώρο του Alexander's Cigar Lounge στη Μεγάλη Βρετανία η καινούργια ιδέα είναι «Cigars & Coffees»: από τη γοητευτική μπάρα σερβίρονται εξαιρετικά κοκτέιλ με γεύση καφέ, που μπορείτε να απολαύσετε με κάποια από τα εμβληματικά πούρα.

 ☛Alexander's Cigar Lounge, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Σύνταγμα, 210 3330000

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ