Aπόψε οι Dødheimsgard θα μας εξηγήσουν γιατί το black metal έγινε ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Νορβηγίας

Aπόψε οι Dødheimsgard θα μας εξηγήσουν γιατί το black metal έγινε ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Νορβηγίας Facebook Twitter
1

AΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΟΥΡΤΜΕ

Aπόψε οι Dødheimsgard θα μας εξηγήσουν γιατί το black metal έγινε ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Νορβηγίας Facebook Twitter

Κάτι πολύ παράξενο συμβαίνει με αυτή τη χώρα. Θα πει κανείς πως φταίει το κλίμα, οι μεγάλοι χειμώνες, η έλλειψη ήλιου, η μουντίλα της ατμόσφαιρας. Πιθανόν μέχρις ενός σημείου να έχει και δίκιο, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό ευθύνεται αποκλειστικά για ένα από τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προιόντα της Νορβηγίας.

Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, μια τέτοια μουσική όπως το black metal και μάλιστα το Νορβηγικό να βασίζεται σε έναν συγκριτικά μικρό πυρήνα ανθρώπων και δυσανάλογων συγκροτημάτων, όταν η υπόλοιπη χώρα ελάχιστη σχέση έχει με την τρόπο τινά ακραία κουλτούρα της σκηνής;

Κι όμως, φαίνεται ότι μετά από 20 και χρόνια, η πάλαι ποτέ underground σκηνή του νορβηγικού black metal, όχι απλά έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο της χώρας, αλλά επιπλέον αντιμετωπίζεται, και με ευφυέστατο τρόπο, σαν μέρος της κουλτούρας και σαν βασικό εξαγώγιμο προιόν (μετά το πετρέλαιο, φυσικά). Έξυπνοι άνθρωποι και καλλιεργημένοι οι Νορβηγοί, αφού πέρασαν το εφηβικό στάδιο της έξαλλης και αποτρόπαιας αυτής μουσικής, έφτασαν στο σημείο, άλλοι να παλιμπαιδίζουν, πειραματιζόμενοι με μουσικές των παιδικών τους χρόνων (βλ. Darkthrone), άλλοι να ακολουθούν πιο avant-garde μονοπάτια (βλ. Ved buens ende/Virus και Ulver), άλλοι να ασπάζονται την 70’s λατρεία και ψυχεδέλεια (βλ. Enslaved) και κάποιοι άλλοι, ενώ έχουν ωριμάσει μουσικά, να συνεχίζουν να προσφέρουν απλόχερα τον τρόμο και την παράνοια σε κάθε τους κυκλοφορία.

Ο Aldrahn παραμένει λυσσασμένος επί σκηνής, ο Vicotnik ήταν και είναι ανέκαθεν μεγάλος κιθαρίστας και πλέον πίσω από το drum kit ο ολλανδικής καταγωγής Sekaran, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολία στο υπεργρήγορο και τεχνικό/τζαζίστικο παίξιμό του.

Έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω πως όλοι μα όλοι τους παίρνουν τα καλύτερα ναρκωτικά, γιατί πώς να το κάνουμε, μεγάλωσαν, έγιναν σαφώς πιο ευκατάστατοι κι έτσι έχουν πρόσβαση σε καλύτερα deals. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί σαν ακροατές κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, ο καθένας με τα δικά του υποκειμενικά κριτήρια (ή όχι).

Το αρχικό πλάνο ήταν να κάνω ένα αφιέρωμα στην Νορβηγική σκηνή (δεν ξέρω βέβαια αν η εισαγωγή μετράει σαν αφιέρωμα), εντούτοις όμως, θα ήθελα να ρωτήσω: Δεν έχετε βαρεθεί να διαβάζετε τα ίδια και τα ίδια αφιερώματα; Τι παραπάνω έχει μείνει να αναλύσουμε πια;

Ωστόσο, θα πιάσουμε και θ’αναλύσουμε την περίπτωση μιας μπάντας, η οποία θα μας απασχολήσει και ζωντανά εν ευθέτω χρόνω, μιας και πρόκειται να απολαύσουμε ξανά με την ανανεωμένη σύνθεσή της. Φυσικά, αναφέρομαι στους Dødheimsgard –ή, εν συντομία, DHG- όπως πλασάρονται τα τελευταία χρόνια.

Φέτος είχαμε την κυκλοφορία του έκτου σε σειρά δίσκου τους με τίτλο “A Umbra Omega”, το οποίο αναμέναμε για αρκετά χρόνια και ήμασταν πολύ περίεργοι να δούμε πώς θα ακούγεται, ειδικά όταν μάθαμε ότι πίσω από το μικρόφωνο θα βρίσκεται ο άσωτος υιός (sic) Aldrahn. Πιθανότατα η καριέρα του ως κομμωτής ή tattoo artist δεν ευόδωσε (για το δεύτερο, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το προσωπικό του προφίλ στο Facebook και να το διαπιστώσετε ιδίοις όμασι) κι έτσι ο παρανοικός performer βρίσκεται και πάλι στις τάξεις των DHG. Το πολύ καλό της υπόθεσης είναι πως από φωνητικής άποψης και εκτέλεσης, τίποτε μα τίποτε δεν έχει αλλάξει από τις εποχές του 666 International: η ίδια θεατρικότητα, η ίδια αίσθηση του ότι ο Aldrahn καταρρέει στο μικρόφωνο σε κάθε στίχο και σεληνιάζεται σε κάθε crescento του κομματιού. Ο κύριος Vicotnik από την άλλη, επέστρεψε με πιο ολοκληρωμένες μουσικά και αισθητικά μελωδίες, συνθέτοντας κομμάτια μεγάλης διάρκειας, σε αντίθεση με τις συνθέσεις του προκατόχου “Supervillain outcast”, το οποίο εμφάνιζε μια πιο σαφή και ξεκάθαρα επιθετική διάθεση, χωρίς να λείπουν τα ορχηστρικά ambient διαλείμματα, ανάμεσα στα τραγούδια. Κάποιοι χαλάστηκαν με το γεγονός, θεωρώντας ότι τα τραγούδια του νεου δίσκου είναι απλά συρραφή μελωδιών κι όχι ουσιαστική σύνθεση. Σε κάποια αυτιά μπορεί να φαίνεται έτσι (ωραίο σχήμα οξύμωρο), γιατί πιθανότατα ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές προσδοκίες από την εκάστοτε μπάντα. Δεκτόν φυσικά, δεν θα πρέπει όμως να παραβλέψουμε το ότι η μπάντα σε διάστημα 16 χρόνων μας έχει δώσει 3 δίσκους, που όμοιους τους δεν μπορεί να βρει κανείς αλλού στο black metal ιδίωμα. Κι αυτό οφείλεται στην σταδιακή εξέλιξη κι ωρίμανση των μελών/συνθετών και φυσικά των καταστάσεων.

Aπόψε οι Dødheimsgard θα μας εξηγήσουν γιατί το black metal έγινε ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Νορβηγίας Facebook Twitter

Αν παρατηρήσει κανείς, θα δει ότι μόλις πριν λίγους μήνες τα μέλη των Dodheimsgard, απέκτησαν λογαριασμούς σε social media, ερχόμενοι πολύ πιο κοντά στο κοινό, αποτέλεσμα της ανάληψης του management από εταιρεία, αν αντιλαμβάνομαι σωστά, οπότε στο κομμάτι της προώθησης μπορούμε να δούμε κι έναν επιπλέον χαρακτήρα της μπάντας, που τόσα χρόνια κρατούσε αθέατο από τον κόσμο. Ίσως αυτό να προσέδιδε και στην «μαγεία» της μπάντας, αλλά για όνομα, 2015 έχουμε, σοβαρευτείτε λίγο.

Την απόκοσμη και σχιζοφρενική εικόνα της μπάντας, έχει έρθει να αντικαταστήσει η ουσία της σκηνικής παρουσίας κι απόδοσης της μουσικής. Ο Aldrahn παραμένει λυσσασμένος επί σκηνής, ο Vicotnik ήταν και είναι ανέκαθεν μεγάλος κιθαρίστας και πλέον πίσω από το drum kit ο ολλανδικής καταγωγής Sekaran, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολία στο υπεργρήγορο και τεχνικό/τζαζίστικο παίξιμό του.

Είδαμε DHG 2 φορές τα τελευταία χρόνια, με διάφορες χρωματικές αποχρώσεις και διαφορετικά κουρέλια επί σκηνής και μάλιστα σε αυτό το σημείο να συγχαρώ το παλικάρι που κατάφερε και απέσπασε το crop top κουρέλι του Vicotnik τότε το 2007 στην εμφάνιση τους στη Θεσσαλονίκη, θα χει να λέει φαντάζομαι. Το θέμα είναι ότι αυτή τη φορά τα πράγματα δεν θα ναι τα ίδια. Δεν θα παιχτούν κομματάρες όπως το Ion Storm στη μισή ταχύτητα γιατί ο drummer δεν θα μπορεί να πιάσει ταχύτητες ή τα φωνητικά θα προσπαθούν μάταια να πιάσουν τις κραυγές του Aldrahn. This is the real deal, όπως λέμε και στο χωριό μου.

Απόψε, λοιπόν, Mr. Nobody is back!

 

Οι Dødheimsgard εμφανίζονται απόψε, Παρασκευή και 13 στο Fuzz club. Τη βραδιά ανοίγουν οι Thy Darkened Shade και οι Shibalba. Τα εισιτήρια κοστίζουν 25 ευρώ στην πόρτα και 22 ευρώ προπώληση και οι πόρτες ανοιγουν στις 20:00.

Aπόψε οι Dødheimsgard θα μας εξηγήσουν γιατί το black metal έγινε ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Νορβηγίας Facebook Twitter
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT