Στο νέο City Bistro στη Σπυρομήλιου

Στο νέο City Bistro στη Σπυρομήλιου Facebook Twitter
0
Στο νέο City Bistro στη Σπυρομήλιου Facebook Twitter

Το City Bistro, στον ένα περίπου χρόνο που λειτουργεί στη στοά Σπυρομήλιου, έχει αφήσει το στίγμα του στο κέντρο της Αθήνας, όμως τώρα, με την ανάληψη της διαχείρισής του από την Panas Group, περνάει σε μια νέα εποχή, όχι μόνο με τη διακοσμητική και τη γαστρονομική του ανανέωση αλλά κυρίως με τη συμμετοχή του σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την περιοχή, που περιλαμβάνει και τον ιστορικό χώρο του Zonar's.Ο επιχειρηματίας Χρύσανθος Πανάς έχει στόχο και επιθυμία να αναβιώσει αυτή την αστική γειτονιά του κέντρου με τα all day City Bistro και City Bar, αλλά και με το ιστορικό Zonar's. «Είμαι άνθρωπος του πολιτισμού και με εφαλτήριο το Zonar's, που είναι το νεότερο μνημείο της Αθήνας, και τη στοά θα ορίσουμε τη γειτονιά του κέντρου με τα θέατρα και τα επώνυμα brands. Θα διοργανώσουμε εκθέσεις, live events και θα καλέσουμε σχεδιαστές μόδας από το εξωτερικό. Η Βουκουρεστίου θα χαρακτηριστεί πολιτιστικός πεζόδρομος και θα κυριαρχεί ο ήχος της κλασικής μουσικής από τη φιλαρμονική του δήμου». Το City Bistro εκφράζει μια κλασική ομορφιά σαν αυτή των μπιστρό που μας γοητεύουν στο εξωτερικό. Είναι ευχάριστος και φιλόξενος ο χώρος του και ο κόσμος τον έχει αγκαλιάσει, όπως και οι ηθοποιοί από τα θέατρα της περιοχής, που μετά την παράσταση μπορούν να δειπνήσουν εκεί. Η αλληλεπίδραση με το θέατρο είναι σαφής και παίρνει συγκεκριμένη μορφή. «Σχεδιάζουμε να δώσουμε στους καλλιτέχνες της γειτονιάς μια κάρτα "artist" που θα παρέχει έκπτωση 20% στο φαγητό, όπως ακριβώς γίνεται και στο εξωτερικό. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με θεατρικούς επιχειρηματίες ώστε να υπάρχει ένα ειδικό μενού των 20 ευρώ για του θεατές που κλείνουν VIP θέση στο θέατρο» λέει ο Χρύσανθος. Αισθάνεσαι οικεία, με τη σάλα να επικοινωνεί με τον έξω χώρο με άνετα και κομψά τραπεζοκαθίσματα. Ωραίο ασπρόμαυρο νταμιέ δάπεδο, ανοιχτή κουζίνα και γοητευτική μπάρα. Την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο σεφ Νίκος Σκλήρας. «Το μενού έχει ταυτότητα γαλλικού μπιστρό, με γεύσεις κλασικές, απλές, και δίνουμε έμφαση στο brunch», λέει ο σεφ και προσθέτει, «κάθε Κυριακή προσφέρουμε brunch, μπουφέ πλούσιο, με αλμυρές και γλυκές επιλογές, με 16 ευρώ το άτομο, για να το απολαμβάνουν οι οικογένειες». Χαζεύοντας τον κατάλογο, οι προτάσεις των πιάτων είναι ελκυστικές, ενδιαφέρον όμως έχουν τα prix fix menu με 18 ή 24 ευρώ, τα theatre menu με 32 ευρώ, αλλά και το παιδικό μενού. Ο Νίκος Σκλήρας μαγειρεύει με πολλή αγάπη και γνώση του αντικειμένου του και κατέχει τον τρόπο να δίνει μια ωραία και ανάλαφρη νότα στα πιάτα του. Γευτήκαμε μια σαλάτα Νισουάζ (€16) με λεπτοκομμένες φέτες φρέσκο κιτρινόπτερο τόνο και καλοφτιαγμένη βινεγκρέτ μουστάρδας – πραγματικά απολαυστική. Ακολούθησε το ζεστό κατσικίσιο τυρί με πράσινη μικρή σαλάτα που αγκάλιαζε βινεγκρέτ από εσπεριδοειδή με μέλι (€14). Συνεχίσαμε με ένα κλασικό γαλλικό φιλέτο γλώσσας beurre meunière (€16) που ήρθε καλοφτιαγμένο και ζουμερό, περιχυμένο με βούτυρο και δίπλα ψητές πατάτες. Ραφινάτο και το crispy duck confit με τραγανή υφή και ζουμερή από μέσα σάρκα, που συνόδευε πουρές γλυκοκολοκύθας και μια κλασική γαλλική σάλτσα κόκκινου κρασιού (€24). Έξοχο πιάτο. Το entrecote steak Blanc Angus ήταν τρυφερό και συνοδευόταν με μια άψογη σος μπεαρνέζ. Το γενναιόδωρο πιάτο συνόδευαν φρέσκες πατάτες τηγανητές και buttermilk onion rings (€39). Παρακολουθώ στο διπλανό City Bar τα τραπέζια να γεμίζουν και τις παρέες να απολαμβάνουν όλο ζωντάνια τον χώρο με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και νόστιμο τσιμπολόγημα. Ένας γοητευτικός χώρος που στους τοίχους του φιγουράρουν αντικείμενα από τις παραστάσεις των γύρω θεάτρων.

City Bistro, Στοά Σπυρομήλιου, Αθήνα, 210 3211315

«Ασκητική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η λιτότητα των συνθέσεων που σερβίρει ο Γιώργος Γκάτσος στο νέο του εστιατόριο και wine bar «Η φάμπρικα του Ευφρόσυνου» στη Γαργαρέτα. Μια προσέγγιση που ταιριάζει τόσο με την ονομασία του εστιατορίου, αφού ο Άγιος Ευφρόσυνος θεωρείται ο προστάτης των μαγείρων, όσο και με τις σπουδές Θεολογίας στο Βελιγράδι του Γιώργου. Τώρα, πώς προέκυψε η μαγειρική; Ο ίδιος εξηγεί: «Ως φοιτητής επισκεπτόμουν το Άγιο Όρος και μου άρεσε να μαγειρεύω με τους καλόγερους στα μοναστήρια. Έμαθα να σιγομαγειρεύω και να λειτουργώ στην κουζίνα με σεβασμό στα υλικά». Όμως οι μαγειρικές του καταβολές πάνε πιο πίσω. Ο Γιώργος γεννήθηκε στη Χαλκίδα και δίπλα στον ψαρά πατέρα του μυήθηκε στη λιτότητα του καϊκιού. «Δημιουργώ μια γεύση που έχει ψυχή, βάθος και στέρεες ρίζες» μου λέει, ενώ φτιάχνει το κιμαλίδικο, ανακατεύοντας τον κιμά στο μαυροτήγανο στην ανοιχτή κουζίνα του. Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου είναι ένας artisanal χώρος τη διακόσμηση του οποίου ανέλαβε ο Σέρβος καλλιτέχνης Γκόρα που «έπαιξε» με σχέδια πάνω σε λαμαρίνα η οποία έντυσε την οροφή, σιδεριές και ξύλο που φιγουράρουν σε διάφορα σημεία της σάλας. Το παλιό μωσαϊκό ταιριάζει με τα μαρμάρινα τραπέζια, ενώ φοβερό στολίδι είναι οι εντυπωσιακοί μπρούντζινοι πολυέλαιοι φερμένοι από το εξοχικό σπίτι του Τίτο. Ο ιδιοκτήτης, με εμπειρία χρόνων στην εστίαση με το εστιατόριο του Νεγρεπόντε στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης και το Proejat 72 στη Σερβία, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα του στην Αθήνα. Το μενού κινείται σε στεριά αλλά και σε θάλασσα, προτείνει και μια σειρά τυριών από την Κοζάνη, τη Ζάκυνθο και τη Χίο, αλλά πάντα υπάρχει μια έκπληξη από τη γάστρα. Ξεκινήσαμε με σαλάτα με μαύρα και κόκκινα ντοματίνια, ξινομυζήθρα, φέτα Κοζάνης και μπόλικα φύλλα μυρωδάτου δυόσμου. Είχε εμφάνιση τούρτας, αφού την αγκάλιαζε λεπτοκομμένη ροδέλα αγγουριού (€7,20). Η συνέχεια αποδείχθηκε δυνατή όταν προσγειώθηκε στο τραπέζι καβουρμάς Κομοτηνής που φτιάχνεται στο χωριό Ίμερος από μοσχάρι και ζυγούρι, σερβιρισμένος πάνω σε ντομάτα. Μια διαφορετική τυρόπιτα γευθήκαμε, την κιμπανίτσα, σερβικής καταγωγής, που φτιάχνεται με φύλλο χωριάτικο και γέμιση ξινόγαλο, γιαούρτι, φέτα και πολλά αυγά. Η συντροφιά αδημονούσε να δοκιμάσει το κιμαλίδικο, ένα πιάτο με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Τι είναι; Κιμάς μπαχαρένιος που φτιάχνεται στο τηγάνι και τελειώνει στον φούρνο, με σπανάκι και τυριά και γιαούρτι, κάτι σαν ψευτομπεσαμέλ, για σκεπή. Στη συνέχεια δοκιμάσαμε ζυγούρι με πατάτες. Το ζυγούρι, που μαγειρεύτηκε μέσα στη χωμάτινη γάστρα για 9 ώρες μαζί με μπόλικο δυόσμο, έλιωνε στο στόμα. Η συνοδεία του κρασιού απόλυτα ταιριαστή. Με τη συμβολή της οινολόγου και οινοπαραγωγού Αθηνάς Τσώλη τιμήσαμε τα εξαιρετικά κρασιά Σαντορίνη 2013, Νάουσα 2012 και Γουμένισσα 2012 στο δείπνο. Το όραμα που με πάθος επιδιώκει η Αθηνά είναι «να τιμηθεί η αξιοπρέπεια και η περηφάνια σε περιοχές όπου η ταυτότητα μπορεί να αναγνωριστεί, να δημιουργηθούν κρασιά που μπορούν να αποκαλύψουν αυτό το κάτι που όλους μας φυλακίζει στην άδηλη γλώσσα της ψυχής – που δεν ενδιαφέρεται για τα πώς και τα γιατί και που για μας προσωπικά έχει τη σημασία της αυθεντικότητας».

«Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου», Αν. Ζίννη 34, Κουκάκι, 210 9246354

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM