DW: Φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων

DW: Φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Θετική στροφή στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group; Αυτό το μήνυμα κομίζουν Γερμανοί παρατηρητές αποδίδοντάς το στην ανανεωμένη διαπραγματευτική ομάδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, προειδοποιούν ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί για μια συμφωνία.

Θετικός άνεμος από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών φτάνει στη Γερμανία, και όπως αναφέρει στη Süddeutsche Zeitung ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει από μέσα τις διαδικασίες, για πρώτη φορά χθες μετά από συζητήσεις 3 ημερών και διαπραγματεύσεις μηνών, καταγράφηκε περιορισμένη πρόοδος. Μάλιστα ο ίδιος διπλωμάτης χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις εξελίξεις, οι οποίες ίσως να οδηγήσουν σε συμφωνία.

Εύσημα στον Χουλιαράκη

Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι  οι αναλυτές αποδίδουν την αλλαγή κλίματος αποκλειστικά στην ανανεωμένη διαπραγματευτική ομάδα και ιδιαίτερα στον επαγγελματισμό του επικεφαλής της, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν φαίνεται να επηρεάζει πλέον τις διαπραγματεύσεις.  «Ο διάλογος με τους νέους διαπραγματευτές γίνεται με πιο δομημένο τρόπο και σε λεπτομέρειες», αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στη Süddeutsche Zeitung.

Συγκεκριμένη πρόοδος έχει καταγραφεί στον ΦΠΑ και στην αγορά ενέργειας. Η Αθήνα φαίνεται να αποδέχεται ενιαιοποίηση των συντελεστών μεταξύ 14% και 18%, με εξαίρεση τον τομέα των τροφίμων, όπου επιμένει να παραμείνει ο ΦΠΑ στο 13% λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. Η διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται ότι είναι πιο διαλλακτική και ως προς άνοιγμα της ελληνικής αγοράς για το φυσικό αέριο και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής.

Τα αγκάθια

Βέβαια, Ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι θα ήταν πρώιμο να ισχυριστεί κανείς ότι από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις μπορεί να γίνει λόγος για μια επιτυχία, γιατί υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα με πιο σημαντικό ίσως το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τους εταίρους σε μια αξιόπιστη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο συνταξιοδοτικό και στο εργασιακό. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ επιμένει στο πάγωμα του κατώτατου μισθού, στις περικοπές των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στον περιορισμό στο δικαίωμα του υπουργείου Εργασίας να συναποφασίζει για τις απολύσεις. Αμφιβολίες υπάρχουν και ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2014/15.

Τον Ιούνιο η τελευταία δόση;

Τα βλέμματα πέφτουν στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup στις 11 Μαΐου, με τους θεσμούς να υποβάλουν – εάν όλα πάνε καλά - μια ενδιάμεση έκθεση, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν πρόκειται να γίνει άμεση αποδέσμευση της τελευταίας δόσης. Θα πρέπει να μεσολαβήσουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τόσο σε εκείνες τις χώρες των δανειστών που το σύνταγμά τους προβλέπει έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, αλλά κυρίως στην Ελλάδα με τη νομοθετική κατοχύρωση των συμφωνιών και την έναρξη υλοποίησης των προβλεπομένων.

Σε αναφορά στον ελληνικό τύπο, που υποστηρίζει ότι η χρηματική βοήθεια θα δοθεί το νωρίτερο τον Ιούνιο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι εξίσου πιθανό είναι να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να μην γίνει ποτέ η εκταμίευση των χρημάτων. «Από τη συνάντηση του Eurogroup σε μια εβδομάδα το περισσότερο που περιμένουμε είναι μια πολιτική δήλωση των υπουργών, με την οποία να εγκωμιάζουν τη βελτίωση του κλίματος των διαπραγματεύσεων».

Πηγή: Deutsche Welle

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM