Συνταγές για τη ζέστη: χούμους حُمُّص‎

Συνταγές για τη ζέστη: χούμους حُمُّص‎ Facebook Twitter
1


 

Ρεβίθια, λεμόνι και ταχίνι – ένας μαγικός συνδυασμός για τις μεγάλες ζέστες. Υποτίθεται ότι πρόκειται για ορεκτικό, αλλά αυτά είναι συμβάσεις. Τώρα που η ζέστη είναι συνεχόμενη, ευκαιρία να χορτάσουμε με ορεκτικά.

Ποιός ξέρει γιατί, αλλά στην Αμερική πιστεύουν ότι το χούμους είναι χαρακτηριστικά ελληνικό φαγητό. Με τα υλικά που περιέχει, θα έπρεπε να είναι, αλλά νομίζω ότι και για μας είναι  κάπως εξωτικό. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια από τις πιο αρχαίες συνταγές του κόσμου με ρίζες στην Αίγυπτο: τα ρεβίθια είναι γνωστά στον άνθρωπο εδώ και 7.000 χρόνια.

Η βασική συνταγή είναι αξεπέραστη, αλλά αν αισθάνεστε περιπετειώδεις μπορείτε να δοκιμάσετε και την παραλλαγή με ντομάτα.

Ξεκινήστε με τα ρεβίθια: χρειάζεται λίγη προετοιμασία, οπότε μουλιάστε τα για μια νύχτα και βράστε τα πριν ετοιμάσετε το χούμους (αν έχετε χύτρα ταχύτητας, ακόμα καλύτερα – σκεπάστε τα με νερό και μαγειρέψτε τα για 20 λεπτά). Χρειάζεστε επίσης ένα μούλτι, που ελπίζω να έχετε, αλλά αν όχι, γίνεται με λίγη υπομονή και χειρωνακτικά. Η συνταγή είναι από το habeeb.com (χαμπίμπ κομ!) και την ονομάζουν Hummus bi taheeni:

Χούμους

  • 2 ½ φλιτζάνια ρεβίθια
  • 1 φλιτζάνι ταχίνι
  • 1 ½ χυμός λεμονιού
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός

Περάστε τα καλά βρασμένα ρεβίθια από λεπτό σουρωτήρι ή από το μούλτι. Προσθέστε αργά και με εναλλαγή το ταχίνι και το λεμόνι. Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο που το έχετε ανακατέψει με το αλάτι. Αν το μίγμα σας φανεί πολύ πηχτό, αραιώστε με νερό. Βάλτε το μίγμα σε ένα πιάτο, σερβίρετε με το μαϊντανό και με λίγα ολόκληρα ρεβίθια. Ρίξτε από πάνω το ελαιόλαδο.

 

Παραλλαγή με ντομάτες

Κόψτε ντομάτες σε κομμάτια (ή στα δύο, αν διαλέξετε ντοματάκια), βάλτε τα σε αλουμινόχαρτο και πασπαλίστε με λάδι, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη. Ψήστε τις στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Όταν φτιάχνετε το χούμους, προσθέστε και αυτές στο μούλτι (ή λιώστε τις με το χέρι).

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια