Το μεγαλύτερο γλυπτό σοκολάτας στον κόσμο

Facebook Twitter
0

Οι κόκκοι κακάο ήταν πολύτιμοι για τους Μάγιας από το 600 μ.Χ. Έψηναν τους κόκκους, έβαζαν τσίλι και άλλα μπαχαρικά για να φτιάξουν ένα ποτό που λεγόταν xocoati. Δεν έμοιαζε με τη σοκολάτα που ξέρουμε.

«Xocoati» σημαίνει «πικρό νερό».

Οι Μάγιας ζούσαν στο σημερινό τροπικό Γιουκατάν, στο νότιο Μεξικό. Αρχικά μάζευαν το κακάο από το δάσος, αλλά μετά άρχισαν να «καθαρίζουν» περιοχές στη ζούγκλα για να φυτέψουν τα δέντρα. Ήταν πολύ σημαντικό φυτό.

Οι κόκκοι κακάο έπαιζαν και το ρόλο του χρήματος. Για παράδειγμα:

4 κόκκοι άξιζαν όσο μια κολοκύθα

10 όσο ένας λαγός

100 όσο ένας σκλάβος

Ο Hernan Cortés ήταν ένας ισπανός εξερευνητής που ξεκίνησε να κατακτήσει το Μεξικό το 1517. Έφτασε στην ακτή με 11 πλοία και 600 άντρες. Συνέχισε το δρόμο του μέχρι το Tenochtitlan για να συναντήσει τον Moctezuma, τον αρχηγό των πλούσιων Αζτέκων.

Ο Moctezuma ήξερε ότι δεν υποδεχόταν φιλικό επισκέπτη αλλά τον υποδέχτηκε με ευγένεια, ίσως πιστεύοντας ότι αν τον γνωρίσει θα καταφέρει να τον νικήσει αργότερα.

Του έδωσε να πιει “chocolatl”, το αγαπημένο του ποτό, σερβιρισμένο σε χρυσή κούπα. Ο Moctezuma έπινε chocolatl πριν επισκεφτεί το χαρέμι του. Αυτή του η συνήθεια έδωσε στη σοκολάτα τις (ανύπαρκτες) αφροδισιακές της χάρες.

«Το θεϊκό ποτό, που ενισχύει την αντοχή και πολεμάει την κούραση» έγραψε ο Cortés σε ένα γράμμα του προς τον βασιλιά της Ισπανίας.

Ο Cortés έβαλε τον Moctezuma στη φυλακή. Οι Ισπανοί πολιόρκησαν το Tenochtitlan για 75 μέρες πριν την πτώση της, που σημάδεψε το τέλος του πολιτισμού των Αζτέκων.

Το ινστιτούτο qzina έφτιαξε το μεγαλύτερο γλυπτό από σοκολάτα στον κόσμο με τη μορφή του ναού Κukulkan, του αρχαίου ναού των Μάγιας που βρίσκεται στο Τσίτσεν Ίτζα.

Το γλυπτό θα βρίσκεται στα γραφεία του ινστιτούτου στην Καλιφόρνια μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2012, που ταυτίζεται με το τέλος του ημερολογίου των Μάγιας. Εκείνη τη μέρα θα καταστραφεί, αν και δεν έχει ακόμα αποφασιστεί με ποιόν τρόπο.

(φωτογραφίες: qzina)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT