Είναι ηθικό να τρώμε κρέας;

Facebook Twitter
0

Πιστεύω ότι οι New York Times αν μη τι άλλο έπιασαν το σφυγμό με αυτό το ερώτημα. Είναι από τα θέματα που δημιουργούν τρομερές εντάσεις, με πλευρές φανατισμένες και ανυποχώρητες. Δεν πρόκειται απλώς για επιλογή, όπως το ντύσιμο ή το κούρεμα, είναι θέμα που κηρύσσει ηθική ανωτερότητα, η οποία γίνεται λάβαρο που θυμίζει σταυροφορία.

Ο Peter Singer, με το ψευδώνυμο ethicist των New York Times λέει ότι τα επιχειρήματα των χορτοφάγων/vegan είναι γνωστά, και συμφωνώ ότι είναι. Με προβληματίζει το γεγονός ότι η στήλη του λέγεται “ethicist” – όσοι μιλάνε για ηθική με προβληματίζουν ενστικτωδώς -  αλλά έχει ένα δίκιο στο εξής: ακούμε τα επιχειρήματα των χορτοφάγων, ήρθε η ώρα για τα επιχειρήματα των παμφάγων.

Η στήλη του ξεκινάει διαγωνισμό για απάντηση στο ερώτημα «είναι ηθικό να τρώμε κρέας, εφόσον δεν απειλείται η ζωή μας από έλλειψη τροφής;» Το ζητούμενο είναι 600 λέξεις πάνω στο θέμα, και ο καλύτερος δικηγόρος θα δει την απάντησή του τυπωμένη στους New York Times. Αν ενδιαφέρεστε, ο διαγωνισμός βρίσκεται εδώ και ισχύει μέχρι τις 8 Απριλίου.

Βέβαια, το κείμενο θα πρέπει να περάσει από μια επιτροπή που αμφιβάλλει ή καταδικάζει την κατανάλωση κρέατος: Peter Singer, Michael Pollan, Mark Bittman, Jonathan Safran Foer και Andrew Light. Από την άλλη βέβαια, όποιος περάσει από αυτούς, θα μπορούσε να μας πείσει ότι, ας πούμε, δεν υπάρχει και Θεός.

Η ηθικολογία περί κατανάλωσης ή μη του κρέατος είναι προνόμιο των πλούσιων δυτικών και μου φαίνεται εξωφρενική ομφαλοσκόπηση (ναι, εμείς μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας, επειδή το 80% της υπόλοιπης γης λιμοκτονεί εξαιτίας μας.) Ξέρω ότι είμαι ενάντια στο κλίμα, αλλά βρήκα κάποιον στα σχόλια που συμφωνεί μαζί μου, και τα λέει και καλύτερα:

Theodore Barnes, Los Angeles

Το ερώτημα είναι ελαττωματικό από μόνο του: το να τρώμε ζώα δεν έχει να κάνει τίποτα με ηθική. Είναι μια φυσική σωματική λειτουργία. Είναι η αφόδευση «ηθική;»

Μόνο υπερβολικά μορφωμένοι ειδικοί στην ομφαλοσκόπηση, οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν λαχανικά και καρπούς και φρούτα που έρχονται από όλη τη γη με μεγάλα έξοδα για τα οποία ξοδεύτηκαν πολλά καύσιμα, τα οποία έχουν φυτρώσει μακριά από το φυσικό περιβάλλον των ζώων – μόνο αυτοί οι άνθρωποι, που θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους ηθικά ανώτερους θέτουν τέτοιους προσβλητικούς και παιδιάστικους διαγωνισμούς.


Κι ένας λογικός χορτοφάγος, με τον οποίο συμφωνώ επίσης (με τη διαφορά ότι δεν είμαι χορτοφάγος):

Τ, ΝΥC

Είμαι χορτοφάγος και δεν με νοιάζει αν οι γύρω μου τρώνε κρέας ή όχι (η κοπέλα μου τρώει), το μόνο θέμα που έχω με αυτούς που τρώνε κρέας είναι αν συνειδητοποιούν τι κάνουν.


Όταν τρώνε ταϊλανδέζικο κοτόπουλο, πρέπει να καταλαβαίνουν ότι το κοτόπουλο μέσα στη φύση διαφέρει από διπλανό του κομμάτι μπρόκολο.

 

Αν υπάρχει επιχείρημα υπέρ της κατανάλωσης κρέατος, θα έπρεπε να στρέφεται γύρω από την συνειδητοποίηση και το σεβασμό για το ζώο που σκοτώθηκε για να το φας. Ας πούμε σέβομαι πολύ τους ανθρώπους που τρώνε ζώα που έχουν σκοτώσει οι ίδιοι.

 

Αν μπορούσα να σκοτώσω ένα ζώο θα έτρωγα κρέας. Αν δεν νιώθεις καλά με την ιδέα της θανάτωσης ενός ζώου, δε θα έπρεπε να τρως κρέας, ή θα έπρεπε τουλάχιστον να συνειδητοποιείς την επιλογή σου, και να εκτιμάς τη ζωή που σου σερβίρεται.

Κι ο χιουμορίστας:

Zach, NYC

Πολύ μου αρέσουν τα επιχειρήματα περί νοστιμιάς. Συμφωνώ ότι είναι πεντανόστιμο, και τρώω κρέας, αλλά και τα τσιγάρα και η κοκαΐνη είναι υπέροχα. Αυτό δεν δικαιολογεί τη χρήση τους.

 

Dan, Seattle

Πώς όχι;


Για να προλάβω τους θερμοκέφαλους: Η ερώτηση δεν είναι "αν είναι ηθικό να τρώμε ΤΟΣΟ κρέας" ή "αν είναι ηθικός ο τρόπος με τον οποίο τρέφονται τα ζώα" ή "αν είναι ηθικός ο τρόπος με τον οποίο θανατώνονται", αλλά "αν είναι ηθικό να τρώμε κρέας εφόσον δεν απειλούμαστε από πείνα." Δηλαδή  "αν είναι ηθική η εξέλιξη των ειδών."


Εντάξει, αστειεύομαι.


(Όχι και τόσο.)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα «δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ