Μια μικρή συνάντηση με το έργο του Τζον Τάβενερ

Μια μικρή συνάντηση με το έργο του Τζον Τάβενερ Facebook Twitter
0

Το 1995, το Μέγαρο Μουσικής κάνει ένα τριήμερο αφιέρωμα στον Τζον Τάβενερ, στο πλαίσιο του Κύκλου Ελληνικής μουσικής.

Πολλοί από εμάς γνωρίσαμε ένα μεγάλο σύνολο του έργου του για πρώτη φορά. Και το «Αγραφον», βασισμένο στην ποίηση του Σικελιάνου, μια παραγγελία του μεγάρου Μουσικής.

Φιλέλληνας, με ένα μεγάλο μέρος του έργου του βασισμένο στην εκκλησιαστική μουσική, βαπτίστηκε ορθόδοξος στα 33 του χρόνια.

Αναζήτησε συχνά στην Ελλάδα την έμπνευση των έργων του.

Song for Athene - Westminster Abbey Choir

Στην Πάτμο, στην Εύβοια, όπου το 1987 έγραψε το The Protecting Veil για ορχήστρα εγχόρδων και τσέλο, ένα από τα διασημότερα έργα του.

Ο Τάβενερ γεννήθηκε στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Είχε σπουδάσει στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και άφησε πίσω του πλούσιο έργο αφού συνέθετε επί πέντε δεκαετίες.

Έγινε διεθνώς γνωστός για το έργο του «The Protecting Veil» και για το «Song for Athene». Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες κλασικής μουσικής της Βρετανίας, γνωστός για τα μινιμαλιστικά του έργα θρησκευτικής μουσικής.

Από το ξεκίνημα της καριέρας του ο αγγλικός τύπος τον υποδέχεται σαν μουσική ανακάλυψη. Στη μουσική του διαδρομή δέχτηκε μεγάλη επιρροή από τις λειτουργικές παραδόσεις της Ρώσικης ορθόδοξης Εκκλησίας. Μελέτησε και μελοποίησε γραπτά των Πατέρων της Εκκλησίας, ολοκληρώνοντας μία Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τη βασική λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε κάθε επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν παρέλειπε να δηλώνει πόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης αποτελεί για αυτόν το ελληνικό τοπίο.

Η υγεία του τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά κλονισμένη. Παρόλα αυτά σε σταμάτησε να δημιουργεί. Πέθανε στο σπίτι του στην Αγγλία, χθες, σε ηλικία 69 ετών.

John Tavener - The Protecting Veil

John Tavener - Song of the Angel


"Sanctus"


Στην κηδεία της Νταϊάνα το Αλληλούια του Τάβενερ


John Tavener - Ikon of Light

Τα βιογραφικά του στοιχεία, όπως είχαν δημοσιευθεί στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής:

1944 Γεννιέται στις 18 Ιανουαρίου στο Λονδίνο. Ο πατέρας του είναι οργανίστας στην πρεσβυτεριανή εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 κερδίζει μουσική υποτροφία και αρχίζει να σπουδάζει στο Χάι Γκέιτ Σκουλ πιάνο, όργανο και σύνθεση.

1965 Κερδίζει το βραβείο σύνθεσης στον διαγωνισμό «Πρίγκιψ Ρενιέ Γ' του Μονακό». 1968 Κερδίζει το πρώτο βραβείο της UNESCO στον διαγωνισμό για συνθέτες κάτω των 25 ετών.

1969 Προσκαλείται από τον Πίτερ Χολ και τον Κόλιν Ντέιβις να γράψει μια όπερα για το Κόβεντ Γκάρντεν. Παθαίνει κρίση δημιουργικότητας και αδυνατεί να ολοκληρώσει τη σύνθεση. Από την εταιρεία των Μπιτλς κυκλοφορούν τα έργα του «The Whale» και «Celtic Requiem».

1976 Ολοκληρώνει την όπερα «Therese» και αρχίζει να γράφει την όπερα δωματίου «Α Gentle Spirit», όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά το σύμβολο της Εικόνας.

1977 Γίνεται μέλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 1978 Ταξιδεύει στην Πάτμο αναζητώντας έμπνευση για ένα κοντσέρτο για πιάνο.

1981 Η Μητέρα Θέκλα, ρωσίδα μοναχή, γίνεται μέντορας και συνεργάτις του. 1987 Γράφει στην Εύβοια το «The Protecting Veil» για ορχήστρα εγχόρδων και τσέλο.

1991 Εγχειρίζεται στην καρδιά. Στο νοσοκομείο αρχίζει να γράφει το ορατόριο «Αποκάλυψη».

1995 Ολοκληρώνει το έργο «Αγραφον» σε ποίηση του Αγγελου Σικελιανού, παραγγελία του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής.

*****

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Plāsmata 3 / Voltnoi & Quetempo, Άκης Χοντάσης: «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Το STEGI.RADIO γίνεται για τρεις εβδομάδες το σημείο συνάντησης στα Plāsmata 3 στο Πεδίον του Άρεως, με αμέτρητες ώρες μουσικής απ' όλο τον πλανήτη και συζητήσεις που αφηγούνται ιστορίες του κόσμου.
M. HULOT
H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Μουσική / «Φθηνά Tricks 3»: H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Με το «Φθηνά Tricks 3» ολοκληρώνεται η τριλογία του Έλληνα ράπερ, με τη θεαματικότερη ίσως άνοδο που έχει δει η ελληνική σκηνή – ένα άλμπουμ που δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε όποιον ακούει ραπ να ισχυριστεί πως δεν του αρέσει.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
Tso: η βυζαντινή μουσική, το τραπ και η σύγχρονη electronica όπως δεν τα έχεις ξανακούσει

Μουσική / Tso: «Δεν με έχωσε η μάνα μου κάπου, ούτε ήταν διάσημη η γιαγιά μου»

Από τη συνεργασία του με τη Μαρίνα Σάττι κατάλαβε πως, για να πας μπροστά, πρέπει να σπάσεις κανόνες. Δεν αποδέχεται την ταμπέλα της queer ποπ για τη μουσική του ενώ προσπάθησε να κάνει τραπ που να είναι respectful προς τις γυναίκες. Ο Tso είναι, σαφώς, μια κατηγορία από μόνος του, δημιουργώντας ένα χαρμάνι με στοιχεία που δύσκολα θα τολμούσε να συνδυάσει κάποιος άλλος. Το πρώτο του single, «ZOMETSO», δίνει μια γεύση από όσα θα ακολουθήσουν.
M. HULOT
Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ