Το Παρίσι του Χέμινγουει

Facebook Twitter
1

Με αφορμή την ταινία του Γούντυ Άλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», στην οποία ζωντανεύει η συναρπαστική δεκαετία του ’20 κι εμείς ζηλεύουμε αφόρητα τον πρωταγωνιστή, ακόμα και τον ηθοποιό που υποδύθηκε τον μακάριο πρωταγωνιστή για την ευκαιρία, έψαξα τα ονόματα των αγαπημένων μπαρ κι εστιατορίων του Χέμινγουέι  στο Παρίσι.

Café Lipp

Όταν έγραψε το «ο ήλιος ανατέλλει ξανά», δήλωσε ότι όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί επειδή αναγνώρισε τον εαυτό του στην πλοκή, θα βρίσκεται στο café Lipp καθημερινά μεταξύ 2 και 4. Δεν πήγε κανείς.

Αυτό που προτιμούσε εκεί ήταν τα στρείδια και το κρασί.

Harry's New York Bar

Εδώ υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε το Bloody Mary, προς τιμήν του συγγραφέα, αν και υπάρχουν άλλα δύο που υποστηρίζουν το ίδιο (το Hemingway bar στο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι κι ένα στη Φλωρεντία που τώρα είναι αδύνατον να θυμηθώ) κι άλλο ένα που υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το Bloody Mary άσχετα με τον Χέμινγουέι  (το King Cole bar στο St. Regis της Νέας Υόρκης)

Select Café

To καφέ αυτό εμφανίζεται στο «ο ήλιος ανατέλλει ξανά», και μάλιστα υπάρχει και βιβλίο αφιερωμένο στους συχνούς του πελάτες, το Select Crowd: Σιμόν ντε Μποβουάρ, Αντρέ Μπρετόν, Λουίς Μπουνιουέλ, Ζαν Κοκτώ, Ισιδώρα Ντάνκαν, Άλεν Γκίνσμπεργκ, Χένρι Μίλερ, Χουάν Μιρό, Αναΐς Νιν  και πολλοί άλλοι.

Café Dome

Πρωταγωνιστής της «Κινητής Γιορτής», όπου μεταξύ άλλων ο Χέμινγουέι  φλερτάρει με δύο μοντέλα του ζωγράφου Pascin.

Les Deux Magots

Αρχικά σπίτι των σουρεαλιστών, τώρα τουριστική ατραξιόν. Έχει εμφανιστεί και στη «Λολίτα».

The Lilas Café

Βολικό, κοντά στο σπίτι του, ήταν το μέρος στο οποίο έγραψε μεγάλο μέρος των βιβλίων του, περνώντας ώρες εκεί. Πήγαινε επίσης παρέα με τον Τζέιμς Τζόις.

Bar Hemingway, Ritz Hotel

Αυτό το μπαρ υποτίθεται ότι ήταν το αγαπημένο του όλων κι έτσι πήρε και το όνομά του. Περισσότερα, στο βίντεο:

Αν έχουμε αναγνώστες από το Παρίσι (ή ταξιδιώτες), έχετε πάει σε κάποιο από αυτά; Πώς είναι στην πραγματικότητα;

Βάλε μουσική κι ένα ποτό

Ξέρω ότι με όλα αυτά θα θέλετε τώρα ένα ποτό. Το Food Daily σήμερα προσφέρει φουλ σέρβις: δε μπορώ μεν να σας στείλω κοκτέιλ από το ίντερνετ, αλλά μπορώ να σας δείξω το Drinkify, το οποίο συνδυάζει μουσική με προτάσεις αλκοόλ. Καταπληκτική ιδέα και ο dj είσαστε εσείς οι ίδιοι. Εγώ δοκίμασα τα εξής:

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια