Bits and pieces Αυγούστου v. 1

Facebook Twitter
0

Βιβλίο μαγειρικής True Blood

Το True Blood είναι μία πολύ επιτυχημένη σειρά στην οποία σχεδόν κανείς δεν τρώει, αφού οι πρωταγωνιστές είναι βρικόλακες. Τώρα διανύει την τέταρτη σεζόν και η αρχική ιδέα, η οποία μέσα σε πλαίσια ήταν χαριτωμένη, έχει παραξηλωθεί κι από την οθόνη μας έχουν περάσει εκτός από βρικόλακες, νεράιδες, λυκάνθρωποι, μέντιουμ, μαινάδες, πανθηράνθρωποι (;) και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους.

Φαίνεται ότι στις μέρες μας οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε προϊόν σχετικά με φαγητό γιατί το 2012 πρόκειται να βγει βιβλίο με συνταγές από τη σειρά. Δεν πρόκειται για κοκτέιλ «αίμα-ουίσκι-σόδα» αλλά φαγητά του αμερικανικού Νότου με ονόματα των ηρώων. Παραδείγματα: Jason's Bourbon Smashed Potatoes”, "Tara's Bewitching Banana Soufflé" και "Sookie's Steamy Crawfish Étouffée." Δηλαδή, πουρές πατάτας με μπέρμπον, σουφλέ μπανάνα και καραβίδες με βούτυρο-στο περίπου.

Ματαιότης ματαιοτήτων

Η Kim Kardashian, η οποία είναι διάσημη λόγω της διασημότητάς της, απέρριψε τούρτα γενεθλίων ενός εκατομμυρίου δολαρίων επειδή της φάνηκε υπερβολή.

Το δώρο ήταν προσφορά του Nino Selimaj, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης πέντε εστιατορίων στη Νέα Υόρκη και συλλέκτης διαμαντιών. Ο Nino παρεξηγήθηκε με το tweet της Kim, με το οποίο απέρριψε την προσφορά, γράφοντας "I'd rather have a cupcake than a $1 million bday cake! Completely ridiculous!!",  δείχνοντας πόσο προσγειωμένη κοπέλα είναι: η εκπρόσωπος της αλυσίδας εστιατορίων δήλωσε  «είναι κρίμα που δεν μπόρεσε να το απλά να το απολαύσει γι’αυτό που είναι: απλώς ένα δώρο που θα έσπαγε κάθε ρεκόρ από έναν εραστή των διαμαντιών.» Απλώς! Μεγάλο κρίμα.

Όσο επεξεργαζόσαστε το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο συλλέγουν διαμάντια  όπως εμείς κάναμε με χαρτοπετσέτες, και πριν αλλάξετε γνώμη για την Kim Kardashian, έρχεται η επόμενη είδηση: η τούρτα του γάμου της (ναι, παντρεύεται, ναι, μπασκετμπολίστα του NBA) θα κοστίσει είκοσι χιλιάδες δολάρια και θα είναι απομίμηση –τι άλλο- της τούρτας Γουίλιαμ-Κέιτ.

Ανθρωπιστική θανάτωση

Πρόκειται για έναν από τους γνωστούς μαγειρικούς μύθους: οι αστακοί βράζονται ζωντανοί και η τελευταία τους αγωνιώδης κραυγή μέσα στην κατσαρόλα στοιχειώνει τους ερασιτέχνες μάγειρες για πάντα.

Το να βάλεις κάτι που κουνιέται μέσα σε βραστό νερό σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά ας δούμε τι λένε σχετικά με τις «κραυγές» τους οι  Bruce Weinstein και Mark Scarbrough, συγγραφείς του βιβλίου  Lobsters Scream When You Boil Them: And 100 Other Myths About Food and Cooking.

Οι αστακοί δεν διαθέτουν φωνητικές χορδές. Το σφύριγμα που ακούγεται μερικές φορές είναι ο ήχος που κάνει ο αέρας που δραπετεύει απότομα σε μορφή ατμού από την πανοπλία του αστακού. Όσο για τον πόνο που αισθάνονται, σύμφωνα με νευροφυσιολόγους, το νευρικό σύστημα του αστακού δεν είναι τόσο εξελιγμένο ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί τον πόνο.

Βέβαια, επειδή κανείς μας δεν ξέρει τι στ’ αλήθεια τι σκέφτεται ένας αστακός, μία μέθοδος θανάτωσης είναι το να βάζεις τον αστακό στην κατάψυξη για λίγο ώστε να πέσει σε νάρκη και από κει αμέσως στο βραστό νερό. Εναλλακτικά, μία βαθιά τομή ανάμεσα στα μάτια του κάνει την ίδια δουλειά.

Το αστείο είναι ότι αυτές οι συζητήσεις γίνονται συνήθως μεταξύ ανθρώπων που τρώνε κρέας. Τα μεγαλόσωμα ζώα όχι μόνο ουρλιάζουν αλλά καταλαβαίνουν ότι έρχεται το Τέλος. Αλλά οι πλούσιοι πάντα πλήρωναν άλλους για να κάνουν τις βρομοδουλειές.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ