Bits and pieces Αυγούστου v. 1

Facebook Twitter
0

Βιβλίο μαγειρικής True Blood

Το True Blood είναι μία πολύ επιτυχημένη σειρά στην οποία σχεδόν κανείς δεν τρώει, αφού οι πρωταγωνιστές είναι βρικόλακες. Τώρα διανύει την τέταρτη σεζόν και η αρχική ιδέα, η οποία μέσα σε πλαίσια ήταν χαριτωμένη, έχει παραξηλωθεί κι από την οθόνη μας έχουν περάσει εκτός από βρικόλακες, νεράιδες, λυκάνθρωποι, μέντιουμ, μαινάδες, πανθηράνθρωποι (;) και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους.

Φαίνεται ότι στις μέρες μας οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε προϊόν σχετικά με φαγητό γιατί το 2012 πρόκειται να βγει βιβλίο με συνταγές από τη σειρά. Δεν πρόκειται για κοκτέιλ «αίμα-ουίσκι-σόδα» αλλά φαγητά του αμερικανικού Νότου με ονόματα των ηρώων. Παραδείγματα: Jason's Bourbon Smashed Potatoes”, "Tara's Bewitching Banana Soufflé" και "Sookie's Steamy Crawfish Étouffée." Δηλαδή, πουρές πατάτας με μπέρμπον, σουφλέ μπανάνα και καραβίδες με βούτυρο-στο περίπου.

Ματαιότης ματαιοτήτων

Η Kim Kardashian, η οποία είναι διάσημη λόγω της διασημότητάς της, απέρριψε τούρτα γενεθλίων ενός εκατομμυρίου δολαρίων επειδή της φάνηκε υπερβολή.

Το δώρο ήταν προσφορά του Nino Selimaj, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης πέντε εστιατορίων στη Νέα Υόρκη και συλλέκτης διαμαντιών. Ο Nino παρεξηγήθηκε με το tweet της Kim, με το οποίο απέρριψε την προσφορά, γράφοντας "I'd rather have a cupcake than a $1 million bday cake! Completely ridiculous!!",  δείχνοντας πόσο προσγειωμένη κοπέλα είναι: η εκπρόσωπος της αλυσίδας εστιατορίων δήλωσε  «είναι κρίμα που δεν μπόρεσε να το απλά να το απολαύσει γι’αυτό που είναι: απλώς ένα δώρο που θα έσπαγε κάθε ρεκόρ από έναν εραστή των διαμαντιών.» Απλώς! Μεγάλο κρίμα.

Όσο επεξεργαζόσαστε το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο συλλέγουν διαμάντια  όπως εμείς κάναμε με χαρτοπετσέτες, και πριν αλλάξετε γνώμη για την Kim Kardashian, έρχεται η επόμενη είδηση: η τούρτα του γάμου της (ναι, παντρεύεται, ναι, μπασκετμπολίστα του NBA) θα κοστίσει είκοσι χιλιάδες δολάρια και θα είναι απομίμηση –τι άλλο- της τούρτας Γουίλιαμ-Κέιτ.

Ανθρωπιστική θανάτωση

Πρόκειται για έναν από τους γνωστούς μαγειρικούς μύθους: οι αστακοί βράζονται ζωντανοί και η τελευταία τους αγωνιώδης κραυγή μέσα στην κατσαρόλα στοιχειώνει τους ερασιτέχνες μάγειρες για πάντα.

Το να βάλεις κάτι που κουνιέται μέσα σε βραστό νερό σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά ας δούμε τι λένε σχετικά με τις «κραυγές» τους οι  Bruce Weinstein και Mark Scarbrough, συγγραφείς του βιβλίου  Lobsters Scream When You Boil Them: And 100 Other Myths About Food and Cooking.

Οι αστακοί δεν διαθέτουν φωνητικές χορδές. Το σφύριγμα που ακούγεται μερικές φορές είναι ο ήχος που κάνει ο αέρας που δραπετεύει απότομα σε μορφή ατμού από την πανοπλία του αστακού. Όσο για τον πόνο που αισθάνονται, σύμφωνα με νευροφυσιολόγους, το νευρικό σύστημα του αστακού δεν είναι τόσο εξελιγμένο ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί τον πόνο.

Βέβαια, επειδή κανείς μας δεν ξέρει τι στ’ αλήθεια τι σκέφτεται ένας αστακός, μία μέθοδος θανάτωσης είναι το να βάζεις τον αστακό στην κατάψυξη για λίγο ώστε να πέσει σε νάρκη και από κει αμέσως στο βραστό νερό. Εναλλακτικά, μία βαθιά τομή ανάμεσα στα μάτια του κάνει την ίδια δουλειά.

Το αστείο είναι ότι αυτές οι συζητήσεις γίνονται συνήθως μεταξύ ανθρώπων που τρώνε κρέας. Τα μεγαλόσωμα ζώα όχι μόνο ουρλιάζουν αλλά καταλαβαίνουν ότι έρχεται το Τέλος. Αλλά οι πλούσιοι πάντα πλήρωναν άλλους για να κάνουν τις βρομοδουλειές.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ