Ταξιδιώτες στην πόλη μας!

Ταξιδιώτες στην πόλη μας! Facebook Twitter
0

Αν δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα να περπατήσετε στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο -ενδεχομένως και να το αποφεύγατε- το ReMap (www.remapkm.org/4/) είναι μια καλή ευκαιρία. H περιοχή, αν και καταφανώς πληγωμένη από την εγκατάλειψη, είναι ιδιαίτερα γοητευτική και θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν. Πάνω από 60 εκθέσεις σας περιμένουν με συμμετοχές από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική και την Τουρκία, δε χρειάζεται βέβαια να πάτε παντού. Ένα κριτήριο επιλογής, κατά τη γνώμη μου, είναι και το ενδιαφέρον του χώρου που φιλοξενεί την έκθεση. Η γοητεία παλαιών κτιρίων που συνήθως θαυμάζουμε απ’ έξω, συχνά υπερβαίνει αυτήν των έργων τέχνης που φιλοξενεί.

Μη διστάσετε να πάρετε και τα παιδιά σας μαζί. Το Σάββατο 28/9 12:00 μ.μ.-15:00 μ.μ. το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (www.cycladic.gr) συμμετέχει στο ReMap και μεταφέρει τα εργαστήριά του για μια μέρα στην Πλατεία Αυδή. Παιδιά και γονείς θα πάρουν μέρος σε εικαστικές δραστηριότητες, θα ακούσουν παραμύθια και θα γνωρίσουν τα διαφορετικά πρόσωπα του Χρόνου. Την ίδια ώρα την Κυριακή το Μουσείο περιμένει τα παιδιά να το εξερευνήσουν και να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της χρονιάς. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που είναι αφιερωμένες στα «Πρόσωπα του Χρόνου» εντάσσεται και το παιδικό εργαστήριο για παιδιά 7-12 ετών που πραγματοποιείται την Παρασκευή 27/9 17:30 μ.μ.-19:00 μ.μ. στο Μουσείο Ηρακλειδών (www.herakleidon-art.gr). Το θέμα του είναι «Μετρώντας το Χρόνο στην Αρχαιότητα» και τα παιδιά μαθαίνουν για τους τρόπους με τους οποίους μετρούσαν το χρόνο στην αρχαία εποχή, τους αστερισμούς, το μύθο της Περσεφόνης, το ηλιακό ρολόι και τον αρχαιότερο μετεωρολογικό και ωρομετρικό σταθμό του κόσμου, το Ωρολόγιο του Κυρρήστου (Αέρηδες, Πλάκα). Η είσοδος στο εργαστήριο θα είναι ελεύθερη.

Στον εορτασμό συμμετέχει και ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς με θεματικές ξεναγήσεις στην έκθεση γλυπτών και τη συλλογή ρωμαϊκών πορτρέτων με τίτλο «Μορφο-ποιώντας το χρόνο της πόλης: Θεοί, ήρωες και άνθρωποι στην υπαίθρια γλυπτοθήκη της Αγοράς.» (δηλώσεις συμμετοχής στο 2103214825). Οι ξεναγήσεις απευθύνονται σε παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή στις 10:00 π.μ. με ελεύθερη είσοδο, η οποία θα ισχύει και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του κράτους από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, οπότε …οργανωθείτε!

Μια και βρισκόμαστε στην καρδιά της πόλης, ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και μία από τις δεκάδες παραστάσεις του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου (www.istfest.gr). Για τρεις ημέρες (27-29/9) η Αθήνα θα πλημμυρίσει χρώματα και μουσικές, δίνοντας σε όλους μας μια ανάσα ξενοιασιάς που πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη. Την Παρασκευή και το Σάββατο στις 5:30 μ.μ. και την Κυριακή στις 5:00 μ.μ. στο Θησείο, απέναντι από το Σταθμό, η ομάδα Ψευτιά με Αυτιά παρουσιάζει την κουκλοθεατρική παράσταση « Ένα ξεχωριστό τίποτα.». Την Παρασκευή στις 19:00 μ.μ. στον πεζόδρομο του Κεραμεικού και την Κυριακή 19:00 μ.μ. στο Θησείο, η παιδαγωγός-αφηγήτρια παραμυθιών Νίκη Κάπαρη και ο μουσικός Γιάννης Ψειμάδας μας γνωρίζουν ελληνικά λαϊκά παραμύθια, αρχαίους μύθους και λογοτεχνικά κείμενα με την παράσταση «Κι αν σου μιλώ με παραμύθια …».

Μην αφήσετε ανεκμετάλευτο το τριήμερο, επισκεφθείτε μουσεία και δείτε εκθέσεις που δεν έχετε προλάβει, κάντε βόλτα στους αρχαιολογικούς χώρους και δείτε την πόλη με τα μάτια του ταξιδιώτη που επικεντρώνει στην ομορφιά και όχι στα ελαττώματα. Αν μη τι άλλο, δε θα σας κοστίσει τίποτα!

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πρόδρομος Τσιαβός: «Στην παρουσία μας στον δημόσιο χώρο ο στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση αλλά να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Plāsmata 3 / Πρόδρομος Τσιαβός: «Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση, αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Ο επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση μιλά με υπόκρουση τα ασταμάτητα τιτιβίσματα των πουλιών που έρχονται από τα σκιερά δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα σε μια συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά

Εικαστικά / Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα «συνομιλούν» με τη σύγχρονη τέχνη

Οι τρεις Έλληνες πρωτοπόροι καλλιτέχνες που στιγμάτισαν την ελληνική δημιουργία, σε μια απρόσμενη διαγενεακή συνάντηση με τη Sagg Napoli και τον Mungo Thomson, σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PLASMATA 3 TOPIC

Plāsmata 3 / Plāsmata 3: «Ο πιο σύντομος δρόμος είναι πάντα ο λιγότερο ενδιαφέρων»

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, επιμελείται μαζί με την ομάδα της Στέγης μια έντυπη «ξενάγηση» στην έκθεση «Plāsmata 3: We’ve met before, haven’t we?», που παρουσιάζεται στο Πεδίον του Άρεως.
THE LIFO TEAM
O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Εικαστικά / O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Τα παράξενα μηχανικά γλυπτά του πρωτοποριακού καλλιτέχνη –του οποίου φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο– αποτελούν ένα σαρδόνιο σχόλιο και για τη σύγχρονη κοινωνία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
2ο κομμάτι Αφροδίτη

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 2

«Μας αρέσει η παρέκκλιση και η απόκλιση. Στη ζωή, γενικά. Στους ανθρώπους. Και στην τέχνη. Και εδώ. Από τον Ροδώνα στη Γαρδένια, από τις Αριές στο θέατρο Αλίκη. Οι σπείρες έχουν φτιαχτεί για να τις περπατήσεις και τα παρτέρια για να σταθείς».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
Αφροδίτη 5.

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 5

«Και έχεις τόσα να πεις με τα έργα που θα συναντήσεις. Σαν τα ταξίδια. Τα αληθινά ταξίδια, όχι αυτά που κάνεις για δουλειά. Τα άλλα. Εκείνα που κάνεις με παρέα και πιάνετε κουβέντα με αγνώστους χωρίς βιασύνη. Εκείνα που παίρνεις τον χρόνο σου για να χορτάσεις τις λεπτομέρειες».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
«Για μια γυναίκα, το να κοιτάζει είναι από μόνο του μια πολιτική πράξη»

Εικαστικά / «Για μια γυναίκα, το να κοιτάζει είναι από μόνο του μια πολιτική πράξη»

Αμφισβητώντας τις παραδοσιακές απεικονίσεις του ερωτισμού, η Ελένη Μπαγάκη, η Σοφία Μιτσώλα και η Janice Nowinski προσφέρουν τρεις διαφορετικές οπτικές για το τι σημαίνει να βλέπεις –και να σε βλέπουν– με τους δικούς σου όρους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ