Το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη σε μια αυλή στου Ψυρρή

Το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη σε μια αυλή στου Ψυρρή Facebook Twitter
0

Το μονόπρακτο έργο του Δημήτρη Κεχαϊδη "Το τάβλι", είναι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά έργα που έχουν γραφτεί.

Για μένα, πάντα, -μόνο του ή μαζί με το άλλο του μισό, τη "Βέρα"-, φτιάχνουν μια μοναδική ατμόσφαιρα της ελληνικής πραγματικότητας. Από το 1972 που πρωτοανέβηκε στο θέατρο μέχρι σήμερα, αυτή η επιφάνεια της Ελλάδας μπορεί να αλλάζει, η ουσία της παραμένει η ίδια.

Η ιστορία είναι απλή. Δυο άντρες, ο Φώντας και ο Κόλια και μια παρτίδα τάβλι. Οσο κρατάει, ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλο να στήσουν μια κομπίνα και πιάσουν την καλή. Οσο κρατάει δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι παίζουν στις ζαριές την προσωπικότητα, τις ανάγκες και τα όνειρά τους. Μια κομπίνα. Το ανάγλυφο μιας χώρας φωτίζεται σε μια αυλή.

Η δύναμη που έχει το "Τάβλι" σαν έργο αποδεικνύεται διαρκώς. Δεν υπάρχει θεατρική χρονιά που δε συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο ρεπερτόριο. Από αύριο έως το τέλος του μήνα θα το δούμε στην Αυλή του Ψυρρή,(Αριστοφάνους 34Β και Σαρρή, 6945977572).


Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Κάππας και παίζουν ο Κωνσταντίνος Κάππας και ο Σωκράτης Πατσίκας.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε έπαιζαν σε όλη την Ελλάδα. Πήγαν στο Λουτράκι, στην Κάρυστο, στη Χίο, στη Μεγαλόπολη, στην Καβάλα, στο Πήλιο, στη Νέα Πέραμο, στη Θάσο.

Επαιξαν σε αλάνες σε μικρές πλατείες, κυρίως σε αυλές. Μας διηγήθηκαν τρεις ιστορίες από την καλοκαιρινή τους περιπέτεια.

Ν. ΠΕΡΑΜΟΣ- παραθαλάσσιο μέρος κάπου στην Καβάλα.

"Παίζουμε σε ένα θερινό κινηματογράφο-Αλκυονίς. Στον πλαϊνό τοίχο του θερινού σχεδόν μεσοτοιχία ένα διώροφο σπίτι. Ξεκινάμε την παράσταση και από το μπαλκόνι του σπιτιού που είναι στα 20 μέτρα περίπουαπό τη σκηνή μία κυρία αρχίζει και βγάζει κάτι κεράκια και στρώνει τραπέζι, φέρνει σαλάτες ,χοιρινό και πατάτες και βγαίνει συνομωτικά όλη η οικογένεια σιγά σιγά για φαγητό. Υπάρχει ατάκα στο έργο που λέει ο Φώντας ( (Σωκράτης Πατσίκας) σε μένα (Κόλιας) «άντε πήγαινε να δεις αν είναι ο Βελέτζας στο μπαλκόνι και μας φάει τη δουλειά, γιατί είναι εργολάβος αυτός», σηκώνομαι λοιπόν και πάω στο μπαλκόνι (έτσι το κάνουμε κάθε φορά και όταν δεν υπάρχει μπαλκόνι το επινοούμε), κοιτάω αυτούς που τρώνε σε απόσταση αναπνοής, με κοιτάνε και αυτοί με μπουκωμένα στόματα, γυρνάω στο Σωκράτη(Φώντας) και ενώ κανονικά θα έπρεπε να απαντήσω «Δεν είναι κανένας στο μπαλκόνι», λέω «Δεν ξέρω ρε συ είναι κάποιοι που τρώνε σουβλάκια αλλά δεν είναι ο Βελέτζας στο μπαλκόνι». Διαλυθήκαμε όλοι στα γέλια, πρώτος εγώ.
Στο τέλος τους κάναμε και υπόκλιση."

Αυλή στου Ψυρρή

"Υπάρχει μία σκηνή όπου ο Σωκράτης (Φώντας) σκίζει με δύναμη το πουκάμισο του και πετάγονται δυο, τρία κουμπιά. Μετά υποτίθεται ψάχνει το ένα κουμπί σε όλη την αυλή λέγοντας την ατάκα «Άντε τώρα να ψάχνεις σε όλη την αυλή να βρεις ένα κουμπί».

Ένα από τα κουμπιά τώρα έχει πάει στα πόδια μιας γυναίκας στην πρώτη σειρά, η οποία το βλέπει με γουρλωμένα μάτια, το παίρνει γρήγορα, εγώ βλέπω στο μάτι της ότι σίγουρα κάτι θα κάνει γι'αυτό, πιστεύει ότι πρέπει να δώσει γρήγορα το κουμπί στο Σωκράτη και αρχίζει μπροστά στη σκηνή, νομίζοντας ότι δεν την βλέπει κανείς, να τον πλησιάζει μπουσουλώντας να του το δώσει.

Το παίρνει ο Σωκράτης, την ευχαριστεί και συνεχίζουμε- δύσκολα."

ΛΕΚΑΝΗ- ορεινό χωριό στο νομό Καβάλας

"Παίζουμε στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου.Φτάνουμε και το χωριό είναι έρημο, δεν κυκλοφορεί ψυχή. Έχουμε έρθει με ένα βαν, που οδηγώ εγώ,ψιλοδιαλυμένο με μία ντουντούκα επάνω.

Μου λέει ο Σωκράτης «όση ώρα θα στήνουν οι τεχνικοί δεν παίρνουμε εμείς το βαν με την ντουντούκα να πάμε στο διπλανό χωριό;» (είχαμε γράψει σε ένα cd το διαφημιστικό της παράστασης για τη Λεκάνη να παίζει στη ντουντούκα).

Ξεκινάμε και στα 8 χιλιόμετρα στο διπλανό χωριό το βαν αρχίζει να κάνει διακοπές. Σε αντίθεση με τη ντουντούκα που συνεχίζει να παίζει, ξεσηκώνοντας όλο το χωριό.


Και οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν. Βγαίνει ένας από μία αυλή με απειλητικές διαθέσεις και κατευθύνεται προς το μέρος μας (του χαλάσαμε τον απογευματινό ύπνο του. «Δεν πάμε να φύγουμε, θα μας κυνηγήσουν εδώ, θα φάμε ξύλο», λέω στο Σωκράτη.

Για καλή μας τύχη παίρνει μπρος το βαν με την ντουντούκα να παίζει στη διαπασών «ΤΟ ΤΑΒΛΙ Η ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΙΔΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ...» και ξαφνικά σε μια ανηφόρα αρχίζει το βαν τις διακοπές. Στο τέλος της ανηφόρας πέφτουμε σε ένα κοπάδι με γίδια. Σταματάει το βαν και βρισκόμαστε κολλημένοι στην ερημιά ανάμεσα στα γίδια, συντροφιά με την επίμονη κα επίπονη πια μουσική υπόκρουση της ντουντούκας. Τα γίδια αρχίζουν και τρέχουν αλλόφρονα προς διάφορες κατευθύνσεις. Και λέω στο Σωκράτη «ούτε για τα γίδια δεν είμαστε...».

*****

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο takis ξεκίνησε από το Κιάτο και έφτασε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου

Θέατρο / Ο takis ξεκίνησε από το Κιάτο και έφτασε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου

Έχει υπογράψει μερικά από τα πιο τολμηρά ανεβάσματα των τελευταίων ετών. Έφτασε στην πεντάδα υποψηφιοτήτων των Διεθνών Βραβείων Όπερας 2025. Ποιος είναι ο ταλαντούχος Έλληνας σκηνογράφος και ενδυματολόγος;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Βιβλίο / Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Ο σπουδαίος σκηνογράφος συγκέντρωσε την πολύτιμη σαραντάχρονη εμπειρία του σε ένα δίτομο λεξικό για τη σκηνογραφία, αναδεικνύοντάς την ως αυτόνομη τέχνη και καταγράφοντας την εξέλιξή της στο ελληνικό θέατρο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιάννης Τσουμαράκης: «Στον Οιδίποδα βρίσκουμε τον Έπσταϊν και τους βιασμούς παιδιών»

Θέατρο / Γιάννης Τσουμαράκης: «Στον Οιδίποδα βρίσκουμε τον Έπσταϊν και τους βιασμούς παιδιών»

Με το βραβείο Χορν στις αποσκευές του αλλά και την ερμηνεία του στο ρόλο του Πολυνείκη στον Οιδίποδα του Ρόμπερτ Άικ, ο νεαρός ηθοποιός βρίσκεται ήδη «στον καλό δρόμο». Βραβεία, σημαντικοί ρόλοι, το θέατρο σήμερα. Πώς τα βλέπει όλα αυτά;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Λούλης: «Ανήκω στη γενιά που δούλεψε σε ένα κακοποιητικό θέατρο»

Θέατρο / Χρήστος Λούλης: «Ανήκω στη γενιά που δούλεψε σε ένα κακοποιητικό θέατρο»

25 χρόνια πριν, συμμετείχε στην παράσταση «Καθαροί πια» που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής. Σήμερα επιστρέφει στο σκληρό έργο της Σάρα Κέιν, έχοντας διαγράψει μια πορεία γεμάτη πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τι τον κρατά ακόμα στο θέατρο; Πώς άλλαξε η δουλειά του; Τι θυμάται από τους παλιούς δασκάλους; Πώς ερωτεύτηκε ξανά το θέατρο; Ο σπουδαίος ηθοποιός μιλά για όλα στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Βαγγέλης Μουλαράς: «Θέλω ο κόσμος να ξεχνιέται κι εγώ να είμαι πιο αληθινός από ποτέ»

Θέατρο / Βαγγέλης Μουλαράς: «Θέλω ο κόσμος να ξεχνιέται»

Ο stand-up κωμικός μιλά για τη μετάβαση από το «Δέκα με τόνο» στη νέα του παράσταση, για την ελευθερία της σκηνής, για τις κόντρες της κοινότητας των κωμικών, για την «τυραννία του hook» στα social και για τον μύθο του cancel στην Ελλάδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους πιο ελεύθερη από ποτέ

Θέατρο / Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους πιο ελεύθερη από ποτέ

Κατήγγειλε δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο θέατρο, φέρνοντας στη Δικαιοσύνη την πιο πολύκροτη υπόθεση του ελληνικού MeToo. Σήμερα σκηνοθετεί και παίζει στο θέατρο, ενώ ο τηλεοπτικός της ρόλος διαφέρει πολύ απ' ό,τι έχει κάνει ως τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cleansed: Πώς μπορεί αυτό το έργο ακραίας βίας να μιλά για την αγάπη; 

Θέατρο / Ένα έργο ακραίας βίας. H Σάρα Κέιν έλεγε πως είναι μια ιστορία αγάπης

Το κοινό λιποθυμά ή φεύγει από τις αίθουσες. Οι κριτικοί διχάζονται για την αξία του. Στην Ελλάδα, φέτος, μετά το ανέβασμα του «Cleansed» το 2001 από τον Λευτέρη Βογιατζή, θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε ξανά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Ποια είναι ιστορία του; Τι κρύβεται πίσω από την τόση βία;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λένα Παπαληγούρα

Θέατρο / Λένα Παπαληγούρα: «Όταν έχεις δυο παιδιά μαθαίνεις να κάνεις οικονομία δυνάμεων»

Η συνεργασία της με τον Τόμας Οστερμάιερ στον «Εχθρό του λαού», η ζωή με τα δυο της παιδιά, η δύναμη που χρειάζονται οι γυναικες σε έναν κόσμο που συχνά τις αδικεί. Μία από τις πιο αξιόλογες ηθοποιούς της γενιάς της μιλά για όλα στη LifO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευαγγελία Ράντου χόρεψε με τους καλύτερους. Τώρα θέλει να δει το νησί της να χορεύει

Χορός / Η Ευαγγελία Ράντου χόρεψε με τους καλύτερους. Τώρα θα κάνει το νησί της να χορεύει

Η διακεκριμένη χορεύτρια επέστρεψε στην Κέρκυρα, ίδρυσε το Garage21 και διοργανώνει το ION_on move, ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί να μεταδώσει στην κοινότητα την αγάπη για τον σύγχρονο χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ