No.1

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο σε πρώην επίτροπο της ΕΕ για «λογοκρισία» στα social media

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΗΠΑ SOCIAL MEDIA Facebook Twitter
Ο πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα στον πρώην επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν και σε τέσσερις ακόμη Ευρωπαίους αξιωματούχους και ακτιβιστές, σε μια κίνηση που κλιμακώνει τη σύγκρουση της κυβέρνησης Τραμπ με την ΕΕ για τη ρύθμιση του ψηφιακού χώρου και την ελευθερία της έκφρασης στα social media

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, συνοδεύτηκε από κατηγορίες περί «λογοκρισίας» και «εξαναγκασμού» αμερικανικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον Ρούμπιο, οι συγκεκριμένοι Ευρωπαίοι αποτελούν μέρος ενός «παγκόσμιου μηχανισμού λογοκρισίας» που επιδιώκει να περιορίσει απόψεις και περιεχόμενο που προστατεύονται από την αμερικανική αντίληψη περί ελευθερίας του λόγου.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις ψηφιακές πλατφόρμες, και ειδικότερα ο Digital Services Act, που επιβάλλει αυξημένες υποχρεώσεις διαφάνειας και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, καθώς και ο Digital Markets Act, ο οποίος στοχεύει στον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι οι κανόνες αυτοί λειτουργούν ως έμμεσο εργαλείο παγκόσμιας λογοκρισίας.

Ο Μπρετόν, ο οποίος διετέλεσε επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ από το 2019 έως το 2024, κατηγορήθηκε από αμερικανικούς αξιωματούχους ως «εγκέφαλος» της ευρωπαϊκής ψηφιακής νομοθεσίας. Ειδική αναφορά έγινε σε παλαιότερες δημόσιες παρεμβάσεις του προς τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X, Έλον Μασκ, με τις οποίες τον καλούσε να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το παράνομο περιεχόμενο.

«Επέστρεψε ο Μακαρθισμός;»: Η αντίδραση του Τιερί Μπρετόν στην απόφαση των ΗΠΑ

Ο ίδιος ο Μπρετόν αντέδρασε ειρωνικά, διερωτώμενος αν οι ΗΠΑ επιστρέφουν σε πρακτικές «κυνηγιού μαγισσών» της δεκαετίας του 1950, όταν κυριαρχούσε το δόγμα του Μακαρθισμού.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, καταδίκασε την απόφαση ως «αδικαιολόγητη» και ζήτησε επίσημες εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι θα απαντήσει «άμεσα και αποφασιστικά» για την υπεράσπιση της ρυθμιστικής της αυτονομίας.

Στη λίστα των προσώπων στα οποία επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου περιλαμβάνονται τέσσερα στελέχη οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην παρακολούθηση παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους και διαδικτυακής κακοποίησης.

Ο Ιμράν Άχμεντ είναι επικεφαλής του Center for Countering Digital Hate, που δημοσιεύει έρευνες για περιεχόμενο μίσους και παραπλανητικό υλικό σε μεγάλες πλατφόρμες. Η Κλερ Μέλφορντ ηγείται του Global Disinformation Index, ενός φορέα που παρέχει αξιολογήσεις κινδύνου σε διαφημιστές για ιστοσελίδες και δίκτυα που θεωρούνται εστίες παραπληροφόρησης.

Οι Άννα-Λένα φον Χόντενμπεργκ και Γιοζεφίν Μπαλόν είναι επικεφαλής της γερμανικής HateAid, η οποία στηρίζει νομικά θύματα διαδικτυακών απειλών και επιθέσεων και πιέζει για αυστηρότερους κανόνες προστασίας στον ψηφιακό χώρο.

Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις οργανώσεις αυτές μέρος ενός «οικοσυστήματος ΜΚΟ λογοκρισίας», υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούν συντηρητικές φωνές και ασκούν πίεση σε πλατφόρμες ώστε να περιορίζουν συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις. Οι ίδιες οι οργανώσεις απορρίπτουν τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσης όσων ελέγχουν τη διάδοση μίσους και παραπληροφόρησης.

Η κίνηση της Ουάσιγκτον έρχεται σε μια περίοδο έντονης έντασης στις διατλαντικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει απαιτήσει αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την τεχνολογία και έχει απειλήσει με εμπορικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων δασμών, σε περίπτωση που η ΕΕ επιμείνει στην εφαρμογή τους. Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι κανονισμοί δεν είναι διαπραγματεύσιμοι.

Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντείνει τις παρεμβάσεις της στον ψηφιακό τομέα, ανοίγοντας έρευνες για τη δεσπόζουσα θέση μεγάλων εταιρειών στο cloud, για τη λειτουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και για πρακτικές διαφάνειας σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσφατα επέβαλε και υψηλό χρηματικό πρόστιμο στην πλατφόρμα X για παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η αμερικανική απόφαση συνιστά επικίνδυνο προηγούμενο και μετατρέπει τη διαμάχη για τη ρύθμιση του διαδικτύου σε ανοιχτή γεωπολιτική σύγκρουση. Όπως σημειώνουν, το διακύβευμα δεν αφορά μόνο τις πλατφόρμες, αλλά το ποιος θέτει τους κανόνες για τον ψηφιακό δημόσιο χώρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με πληροφορίες από New York Times, Financial Times

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM