«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει» Facebook Twitter
Νομίζω ότι είμαι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που προτιμά το delivery για προϊόντα που θα χρησιμοποιήσει για να μαγειρέψει και όχι για έτοιμο φαγητό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Πολλοί άνθρωποι στο άκουσμα της φράσης «γαστρονομική απόγνωση» σκέφτονται λύσεις, απαντήσεις και προτάσεις που θα δώσει ένας ειδικός για τα τοπ 7 εστιατόρια της Αθήνας, τα 11 πιο ξεχωριστά brunch και τα 5 σουβλάκια που πρέπει οπωσδήποτε να φάμε προτού φύγουμε από τον μάταιο τούτο κόσμο.

Λόγω μιας μικρής διάσπασης προσοχής που έχω, κατάλαβα ότι δεν μπορώ να φτιάξω «λίστες». Γιατί όταν ξεκινάω να θυμάμαι ποια ήταν τα καλύτερα εστιατόρια, πάντα με καταλαμβάνει το αίσθημα μήπως αδικήσω κάποιον ή με προλαβαίνει η καθημερινότητα.

Πολλοί νομίζουν ότι οι γαστρονομικοί συντάκτες δεν είναι καθημερινοί άνθρωποι και περνούν τις ημέρες της ζωής τους σαν σύγχρονες Μαρίες Αντουανέτες, τρώγοντας παντεσπάνι που τους το ταΐζουν μάγειρες στο στόμα.

Για να είμαι ειλικρινής, έχω ξεχάσει από πότε έχουν να με ταΐσουν στο στόμα. Η τελευταία φορά που θυμάμαι, ήταν ένα Πάσχα, εδώ και πολλά χρόνια, που ο θείος μου ο Κωστάκης στο χωριό, από τη χαρά του που είχε να με δει 10 χρόνια, ξέχασε ότι μόλις είχε σφάξει και σουβλίσει 2-3 αρνιά και ήρθε και να με αγκαλιάσει, καταστρέφοντας τη μοναδική μου πασχαλινή εμφάνιση. Από τη στενοχώρια του που με λέρωσε, με τάιζε εκείνη την Κυριακή πετσούλες στο στόμα. Σαν λαίμαργο σαρκοφάγο, δεν αρνιόμουν, ξεχνώντας ότι η μεγάλη ποσότητα λίπους με χτυπάει στο στομάχι. Όσο διαρκούσε ο πόνος, ορκίστηκα ότι δεν θα φάω κρέας με λίπος ποτέ ξανά στη ζωή μου. Μια μέρα κράτησε αυτό βέβαια και μετά ξέχασα εντελώς τους όρκους μου.

Όσο για τους λεκέδες από το φαγητό βρήκα τη λύση: φοράω πάντα μπλε σκούρα – να το κάνετε κι εσείς. Άσε που κόβουν κιόλας και σου λένε όλοι ότι αδυνάτισες.

Το βράδυ, προτού με πάρει ο ύπνος, χαμογέλασα και ένιωσα περήφανος που με ένα προϊόν έφτιαξα τρία φαγητά. Είναι οι μικρές νίκες της καθημερινότητας. «Τις μεγάλες νίκες να τρέμεις», μου έλεγε η γιαγιά μου!

Δεν τρώω μόνο έξω, μαγειρεύω και στο σπίτι γιατί έχω μια αγαπημένη γυναίκα, έναν προβληματικό έφηβο και μια γάτα! Θα ήθελα να τρώγαμε κάθε μέρα απ’ έξω αλλά μετά θα ερχόντουσαν οι γιαγιάδες και η Πρόνοια και θα μας παίρνανε το παιδί. Για να μη συμβεί αυτό, τις καθημερινές, κάθε μεσημέρι προσπαθώ να μαγειρέψω κάτι υγιεινό.

Αυτήν την εβδομάδα βαριόμουν να πάω σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείο και μανάβικο, τα πήρα όλα delivery. Όταν παραγγέλνεις delivery είναι σαν να αναζητάς το τυχαίο – ιδιαίτερα στη μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει. Νομίζω ότι είμαι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που προτιμά το delivery για προϊόντα που θα χρησιμοποιήσει για να μαγειρέψει και όχι για έτοιμο φαγητό.

Προσπαθώ κάθε Δευτέρα να φτιάχνω όσπρια, κυρίως φακές – εύκολο φαγητό. Βάζεις μια κούπα φακή, ένα κρεμμύδι τριμμένο, μια κουταλιά πελτέ, μια δάφνη, πιπέρι, αλάτι, λίγο κίμινο και μέσα σε 2 ώρες έτοιμο το φαγητό της ημέρας! Να δίνετε λεφτά σε μια καλή φακή. Κοστίζει 1-2€ παραπάνω, αλλά δεν τρως τις ώρες σου πάνω από την κατσαρόλα και η φακή είναι εξαιρετική. Προσπαθώ να εντάξω και μια δεύτερη μέρα με όσπρια μέσα στην εβδομάδα, αλλά αυτό συνήθως προκαλεί επαναστάσεις. Θα φτιάξω ένα κοτόπουλο με πατάτες, με λεμόνι και σκόρδο σε ταψί μιας χρήσης – είναι βαρετό το πλύσιμο του ταψιού.

Όσο οι τομάτες είναι ακόμα ζουμερές, στο μενού της εβδομάδας μπαίνει μια μακαρονάδα με σάλτσα. Μη σου πω κι ένα μπιφτέκι γαλοπούλας – κάποια στιγμή θα σας δώσω μια συνταγή για μπιφτέκι γαλοπούλας που θα ξεχάσετε ότι αυτό που τρώτε προέρχεται από το πιο άγευστο κρέας του κόσμου. Η συνταγή μου δίνει απάντηση στο ερώτημα «γιατί να φας μπιφτέκι γαλοπούλας αν δεν κάνεις δίαιτα;».

Μέσα στην εβδομάδα, για να σπάει το μαρτύριο της καθημερινής μαγειρικής, έχω θεσπίσει δύο ειδικές ημέρες: την σουβλάκι day και την πίτσα day. Burger day δεν υπάρχει, γιατί δεν μπορώ τα smashed. Ούτε πίτα day υπάρχει, γιατί πια στην Αθήνα δύσκολα βρίσκεις μια καλή σπανακόπιτα – μόνο μπάμπκα και cinnamon rolls.

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει» Facebook Twitter
Η Lisa, με πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Στη σουβλάκι day έχω μαρκάρει γύρω στα 30 σουβλατζίδικα που πρέπει να δοκομάσω –όχι μέχρι να φύγω από τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου– και επιλέγω ένα κάθε εβδομάδα. Πηγαίνω μάλιστα να παραλάβω την παραγγελία μου από το μαγαζί. Αυτή την εβδομάδα πήγαμε στο πρώτο κεμπαπτζίδικο που άνοιξε στην Ελλάδα, το Αιγυπτιακόν στη Νίκαια, και παραγγείλαμε 3 σουβλάκια με μπιφτέκι, τομάτα και κρεμμύδι – απλότητα και νοστιμιά. Τα πήραμε και τραβήξαμε προς την παραλιακή, για να τα φάμε πριν δύσει ο ήλιος, ανέμελοι όπως παλιά! Όχι, η Λου, η γυναίκα μου, δεν είχε τα πόδια της απλωμένα στο αυτοκίνητο σαν ηρωίδα του Ταραντίνο. Και προσοχή, μην ξεχάσετε τα σκουπίδια από τα σουβλάκια στο αμάξι: το επόμενο πρωί η μυρωδιά θα είναι ανυπόφορη!

Στην πίτσα day πήγαμε στην Κυψέλη, στη Φωκίωνος Νέγρη. Τι ωραίος πεζόδρομος είναι η Φωκίωνος! Ένας φίλος μου λέει πως είναι η La Rambla της Αθήνας. Η Lisa, με πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Με μια πεπερόνι και δυο ποτήρια μπύρα, ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπέρασε τα 20-25€. Στο τέλος περπατήσαμε 2-3 φορές πάνω κάτω τη Φωκίωνος για να χαζέψουμε κόσμο και να κάνουμε και τη γυμναστική της εβδομάδας.

Το σαββατοκύριακο δεν πήγαμε σε κάποιο εστιατόριο. Οι διακοπές και η έναρξη της σχολικής χρονιάς μάς είχε ήδη εξαντλήσει οικονομικά. Έτσι, το Σάββατο το πρωί πήρα 2 κιλά μοσχαρίσιο κιμά για το μενού του σαββατοκύριακου. Το Σάββατο έφτιαξα μια γαμάτη μακαρονάδα με κιμά, απλή όμως, γιαγιαδίστικη, χωρίς καρότο και σέλερι.

Το Σάββατο το βράδυ είδα το «Black Rabbit», μέτρια απομίμηση του «Όζαρκ», όμως έχω μια τρέλα με τον Τζουντ Λο – μάλιστα ήθελα να του μοιάσω όταν ήμουν έφηβος. Με τον κιμά έφτιαξα κάτι σαν μπουρίτος – για την ακρίβεια εγώ τα βάφτισα έτσι, για να παρηγορηθούμε που μείναμε μέσα. Μαργαρίτα δεν φτιάξαμε, συμβιβάστηκα με ένα αναψυκτικό. Την Κυριακή, με τον κιμά που περίσσεψε, έφτιαξα κανελόνια, πάλι σε ταψάκι μιας χρήσης – κάποια στιγμή θα σας δώσω και γι’ αυτά τη συνταγή.

Το βράδυ, προτού με πάρει ο ύπνος, χαμογέλασα και ένιωσα περήφανος που με ένα προϊόν έφτιαξα τρία φαγητά. Είναι οι μικρές νίκες της καθημερινότητας. «Τις μεγάλες νίκες να τρέμεις», μου έλεγε η γιαγιά μου!

Τι μαρτύριο αυτοί οι δύο μήνες! Ο Σεπτέμβρης κι ο Οκτώβρης είναι οι μήνες που όλοι θυμούνται ότι τους χρωστάς. Άσε που δεν ξέρεις και τι να φορέσεις! Και άσε που εγώ πάντα παίρνω 5-6 κιλά το καλοκαίρι και δεν μου μπαίνει τίποτα χειμωνιάτικο! Και άσε που χάνεται και το φως και σκοτεινιάζει πιο γρήγορα! Και άσε που θέλεις να ταξιδέψεις πάλι!

Ρεμί

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ