Συναγερμός στην Κίνα για έξαρση του ιού τσικουνγκούνια: Πάνω από 7.000 κρούσματα και αυστηρά μέτρα αλά Covid-19

Συναγερμός στην Κίνα για έξαρση του ιού τσικουνγκούνια: Πάνω από 7.000 κρούσματα και αυστηρά μέτρα αλά Covid-19 Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Πάνω από 7.000 κρούσματα του ιού τσικουνγκούνια, ο οποίος μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος κουνουπιού, έχουν καταγραφεί στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας από τον Ιούλιο, προκαλώντας την εφαρμογή αυστηρών μέτρων, παρόμοιων με εκείνα της πανδημίας Covid-19.

Στην πόλη Φοσάν, η οποία πλήττεται περισσότερο, οι ασθενείς με τσικουνγκούνια πρέπει να νοσηλεύονται, με τα κρεβάτια τους να προστατεύονται με κουνουπιέρες. Επιτρέπεται να πάρουν εξιτήριο μόνο αφού βγουν αρνητικοί ή μετά από παραμονή μιας εβδομάδας στο νοσοκομείο.

Ο ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και προκαλεί υψηλό πυρετό και έντονους πόνους στις αρθρώσεις, που μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή και χρόνια.

Αν και σπάνιος στην Κίνα, είναι κοινός σε χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας και σε περιοχές της Αφρικής.

Πέρα από τη Φοσάν, τουλάχιστον 12 ακόμη πόλεις στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχουν αναφέρει κρούσματα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν σχεδόν 3.000 νέα περιστατικά.

Τη Δευτέρα, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε το πρώτο του κρούσμα: ένα 12χρονο αγόρι που εμφάνισε πυρετό, εξάνθημα και πόνους στις αρθρώσεις μετά από ταξίδι στη Φοσάν.

Ο ιός δεν είναι μεταδοτικός από άτομο σε άτομο – μόνο μέσω κουνουπιών που έχουν δαγκώσει μολυσμένο άτομο. Οι αρχές τονίζουν ότι όλα τα κρούσματα είναι ήπια, με το 95% των ασθενών να παίρνουν εξιτήριο εντός επτά ημερών. Ωστόσο, επικρατεί ανησυχία, αφού ο ιός είναι άγνωστος στους περισσότερους κατοίκους.

«Είναι τρομακτικό. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις ακούγονται πολύ επώδυνες», έγραψε χρήστης στο Weibo. Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επισκέπτονται την Κίνα.

Τσικουνγκούνια: Μέτρα κατά της εξάπλωσης

Οι αρχές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχουν υποσχεθεί «αποφασιστικά και δυναμικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της επιδημίας:

  • Κάτοικοι με συμπτώματα καλούνται να επισκέπτονται άμεσα νοσοκομεία.
  • Οι πολίτες υποχρεούνται να απομακρύνουν τα στάσιμα νερά από το σπίτι τους (γλάστρες, μπουκάλια, καφετιέρες). Η μη συμμόρφωση μπορεί να επιφέρει πρόστιμο έως 10.000 γιουάν (1.400 δολάρια).
  • Απελευθερώνονται ειδικά «κουνούπια - ελέφαντες» που τρώνε τα μικρότερα, μολυσματικά κουνούπια.
  • Επίσης, έχουν απελευθερωθεί 5.000 ψάρια που τρώνε προνύμφες κουνουπιών σε λίμνες της Φοσάν.
  • Χρήση drones για εντοπισμό στάσιμων υδάτων.

Αρχικά, επιβλήθηκαν καραντίνες 14 ημερών σε ταξιδιώτες από Φοσάν σε γειτονικές πόλεις, αλλά αργότερα αποσύρθηκαν.

Κάποιοι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα συγκρίνουν τα μέτρα με εκείνα της πανδημίας, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αναγκαιότητά τους.

Τι είναι ο ιός τσικουνγκούνια;

Ο ιός προκαλεί συμπτώματα 3 έως 7 ημέρες μετά το τσίμπημα:

  • Πυρετό
  • Πόνους στις αρθρώσεις
  • Εξανθήματα
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Πρησμένες αρθρώσεις

Οι περισσότεροι αναρρώνουν σε μία εβδομάδα, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια.

Σε αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται νεογνά, ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (καρδιακά προβλήματα, διαβήτης).

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι θάνατοι είναι σπάνιοι.

Ο ιός ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Τανζανία το 1952 και έκτοτε έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 110 χώρες.

Η καλύτερη πρόληψη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η απομάκρυνση στάσιμων νερών όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Διεθνή / Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Ο Κινέζος Zhi Dong Zhang, κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο φαιντανύλης και ξέπλυμα $150 εκατ., απέδρασε από κατ' οίκον περιορισμό στο Μεξικό, πυροδοτώντας αντιδράσεις στην κυβέρνηση Σέινμπαουμ και εντάσεις με τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η Μέριλιν πέθανε»: Όταν τα πρωτοσέλιδα πάγωσαν τον κόσμο με τον θάνατο της Μονρόε

Διεθνή / «Η Μέριλιν πέθανε»: Όταν τα πρωτοσέλιδα πάγωσαν τον κόσμο με τον θάνατο της Μονρόε

Σαν σήμερα, 5 Αυγούστου 1962, η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λος Άντζελες. Τα πρωτοσέλιδα της επομένης αποτύπωσαν την απώλεια ενός ειδώλου, αλλά και την αρχή ενός διαρκούς μύθου
LIFO NEWSROOM
Σε κίνδυνο το Ιερό Όρος των Απάτσι – Χαλκορυχείο απειλεί ιστορικό τόπο λατρείας

Διεθνή / Σε κίνδυνο το Ιερό Όρος των Απάτσι – Χαλκορυχείο απειλεί ιστορικό τόπο λατρείας

Το ιερό έδαφος των Απάτσι, Oak Flat, κινδυνεύει από την κατασκευή ενός τεράστιου μεταλλείου χαλκού - Παρά τις αντιδράσεις της φυλής και την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εξόρυξη φαίνεται να προχωρά
LIFO NEWSROOM
Γκουίνεθ Πάλτροου: Πάθη, λάθη και ίντριγκες στη βιογραφία της - Η σχέση της με Μπραντ Πιτ, Γουινόνα Ράιντερ και Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Διεθνή / Γκουίνεθ Πάλτροου: Πάθη, λάθη και ίντριγκες στη βιογραφία της - Η σχέση της με Μπραντ Πιτ, Γουινόνα Ράιντερ και Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Έντεκα αποκαλύψεις μεταξύ των οποίων πως της άρεσε ο Μπραντ Πιτ και γι' αυτό επέλεξε το «Seven» και όχι το «Feeling Minnesota» με τον Κιάνου Ριβς
LIFO NEWSROOM
«Ανδρική φαντασίωση»: Απομακρύνεται το άγαλμα της «Μεγάλης Γοργόνας» στη Δανία μετά από αντιδράσεις για σεξισμό

Διεθνή / «Ανδρική φαντασίωση»: Απομακρύνεται το άγαλμα της «Μεγάλης Γοργόνας» στη Δανία μετά από αντιδράσεις για σεξισμό

Οι επικριτές του αγάλματος υποστηρίζουν ότι είναι «χυδαίο», «πορνογραφικό» και «εκφράζει την ανδρική φαντασίωση για το πώς πρέπει να δείχνει μια γυναίκα»
LIFO NEWSROOM