Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο Ανέστης Κόντης, ένας από τους αγαπημένους δίδυμους της πόλης

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο Ανέστης Κόντης, ένας από τους αγαπημένους δίδυμους της πόλης Facebook Twitter
Φωτ: Facebook / «Φίλοι των Διδύμων Θεσσαλονίκης»
0

Θλίψη προκάλεσε η είδηση που έγινε γνωστή ότι έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της Θεσσαλονίκης, ένας από τους αγαπημένους δίδυμους, ο Ανέστης Κόντης.

Όπως αναφέρει η «Μακεδονία» τα δίδυμα αδέλφια ήταν ιδιαίτερα αγαπητά στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και ταυτίστηκαν με τη ζωή της πόλης. Παρόντες σε κάθε δημόσια εκδήλωση, σε κάθε πορεία και διεκδίκηση, στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ και στα pride, και φυσικά στο λατρεμένο τους θέατρο. Οι δίδυμοι της Θεσσαλονίκης ήταν κατά κάποιο τρόπο η παιδική ψυχή της πόλης, κι ας ήταν πια στα τρίτα τους -ήντα, κι ας μην ήταν τυπικά Σαλονικείς.

Γεννήθηκαν στις 15 Μαρτίου 1952, στην Προσοτσάνη Δράμας. Τα παιδιά, λόγω της κατάστασης τους είχαν σταματήσει το σχολείο από την Δ' δημοτικού. «Δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε καλά και για αυτό δεν μάθαμε γράμματα. Πήγαμε στην πρώτη τάξη, μας προβίβασαν, μετά μας άφησαν, μετά μας προβίβασαν πάλι και μετά σταματήσαμε. Μας άρεζε το σχολείο, τα άλλα παιδιά μας αγαπούσαν, μας είχαν σαν αδέρφια» είχαν πει σε συνέντευξη τους στη «Μακεδονία».

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο Ανέστης Κόντης, ένας από τους αγαπημένους δίδυμους της πόλης Facebook Twitter
Φωτ: Facebook / «Φίλοι των Διδύμων Θεσσαλονίκης»

Να ήταν πράγματι έτσι; Τη δεκαετία του ’50, στην ελληνική επαρχία, με τη σκληράδα που βγάζουν τα περισσότερα παιδιά στους διαφορετικούς αυτού το κόσμου; Οι δίδυμοι πάντως μόνο αγάπη ένιωθαν ότι εισέπρατταν. «Δεν μας πείραζαν. Μόνο μας έκλεβαν τα μολύβια και τα ψάχναμε. Για το καλαμπούρι το έκαναν». Ο Ανέστης ήταν η «φωνή» του Μιχάλη, ο οποίος παρότι ήταν πιο δυναμικός, ήταν αυτός που μιλούσε λιγότερο καθαρά.

Ο πατέρας τους Κώστας Κόντης ήταν ζαχαροπλάστης και το 1971 ήρθε με την σύζυγό του και τα δίδυμα στη Θεσσαλονίκη, όπου εργαζόταν στο ζαχαροπλαστείο Φίνο»στην Λεωφόρο Στρατού στάση Ευζώνων. Σε αυτή τη γειτονιά έζησαν όλη τους τη ζωή οι δίδυμοι, σε ένα στενάκι απέναντι από το γαλλικό σχολείο.

Οι δίδυμοι ήταν από τους μεγαλύτερους θεατρόφιλους, πάντα ευπρόσδεκτοι στις παραστάσεις του ΚΘΒΕ, κι είχαν το δικό τους κομμάτι στην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα που κόβει το θέατρο. Οι παλαιότεροι πολιτιστικοί συντάκτες θυμούνται ένα περιστατικό από τη δεκαετία του ’80. Σε μια παράσταση στο Θέατρο Κήπου εμφανίστηκε η Μελίνα Μερκούρη, οι δίδυμοι την πλησίασαν, κι οι αστυνομικοί της συνοδείας της έσπευσαν για να τους απομακρύνουν. Τότε έκπληκτοι την άκουσαν να τους φωνάζει πίσω με τα ονόματά τους, Ανέστη και Μιχάλη, και να τους ρωτά τι κάνουν. «Καλά» της είπαν, «η Δέσπω που είναι;» εννοώντας την ηθοποιό Δέσπω Διαμαντίδου.

Φανατικοί των ειδήσεων, προσπαθούσαν να καταλάβουν τον κόσμο γύρω τους μέσα από την επικαιρότητα που έδειχνε η τηλεόραση. Σε εκείνη τη συνέντευξη που κάναμε για τη «Μακεδονία» τους θυμάμαι να με βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για θέματα της επικαιρότητας. «Τόσα λεφτά πήραμε ρε Σοφία δεν μπορούσαν να μην τα φαν και να κάνουν ένα ωραίο νοσοκομείο, έναν δρόμο. Τόσα λεφτά, που πήγαν;».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω περιπολικό για να πάω σπίτι»: Το χρονικό της αμέλειας λίγο πριν τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα

Ελλάδα / «Θέλω περιπολικό για να πάω σπίτι»: Το χρονικό της αμέλειας λίγο πριν τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα

Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες το βράδυ της γυναικοκτονίας – Οι παραλείψεις, οι δικαιολογίες και η τραγική κατάληξη μπροστά στο αστυνομικό τμήμα
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: «Μας κλώτσησαν» λένε ωφελούμενοι ΚΑΠΗ για beach bars που τους αρνήθηκαν την είσοδο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: «Μας έδιωξαν λες και ήμασταν πρόβατα» λένε οι ηλικιωμένοι για τα beach bars που τους αρνήθηκαν την είσοδο

Τι καταγγέλλουν ηλικιωμένοι που δικαιούνταν δωρεάν μπάνια από πρόγραμμα του δήμου - «Μας έκανε μια κίνηση με τα χέρια του θαρρείς και ήμασταν πρόβατα»
LIFO NEWSROOM
Αυξήθηκαν οι νεκροί από τροχαία στην Ελλάδα - Στην 4η χειρότερη θέση της ΕΕ

Ελλάδα / Αυξήθηκαν οι νεκροί από τροχαία στην Ελλάδα - Στην 4η χειρότερη θέση της ΕΕ

Η πιθανότητα θανάτου στο ελληνικό οδικό δίκτυο είναι τριπλάσια σε σχέση με χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Μάλτα, και διπλάσια από χώρες όπως η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Σλοβενία
LIFO NEWSROOM