Για πρώτη φορά μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, η Αυστρία προχώρησε στην απέλαση Σύρου υπηκόου με ποινικό μητρώο, σηματοδοτώντας μια ιστορική στροφή στη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. Ο απελαθείς, 32 ετών, είχε λάβει καθεστώς ασύλου το 2014, το οποίο όμως απώλεσε το 2019 λόγω σοβαρών ποινικών καταδικών.
«Η απέλαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα είναι μέρος μιας σκληρής αλλά δίκαιης πολιτικής ασύλου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ. Όπως υπογράμμισε, στόχος της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση καταδικασμένων αλλοδαπών με συνέπεια και αποφασιστικότητα, ακόμη και στην περίπτωση της Συρίας.
Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για την πρώτη επιστροφή Σύρου πολίτη στη χώρα καταγωγής του τα τελευταία 15 χρόνια. Η απέλαση είχε συμφωνηθεί με τις συριακές αρχές ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αλλά καθυστέρησε λόγω των κλειστών εναέριων χώρων εξαιτίας της σύρραξης Ιράν–Ισραήλ.
Ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι η απόφαση αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλα κράτη μέλη, τη στιγμή που η Ευρώπη βιώνει νέο κύμα αντιμεταναστευτικής ρητορικής. Η Αυστρία, που φιλοξενεί σχεδόν 100.000 Σύρους, έχει ήδη «παγώσει» όλες τις αιτήσεις ασύλου από τη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ τον Δεκέμβριο 2024.
Επιπλέον, η νέα συντηρητική κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Κρίστιαν Στόκερ έχει ξεκινήσει διαδικασίες ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας για περίπου 2.900 Σύρους και έχει σταματήσει τις επανενώσεις οικογενειών – μέτρο που σχεδιάζει να επεκτείνει σε πρόσφυγες κάθε εθνικότητας.
Επαφές με τη Δαμασκό – Γερμανικές κινήσεις για απελάσεις στο Αφγανιστάν
Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών είχε μεταβεί τον Απρίλιο στη Συρία μαζί με την τότε Γερμανίδα ομόλογό του, Νάνσι Φέιζερ, για διαπραγματεύσεις σχετικά με την επιστροφή προσφύγων. Παράλληλα, στη Γερμανία, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ ανακοίνωσε ότι επιδιώκει απευθείας επαφές με το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με σκοπό τη διευκόλυνση απελάσεων εγκληματιών.
Η εξέλιξη προκαλεί έντονο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες και έχει επανειλημμένα έρθει σε σύγκρουση με διεθνείς οργανισμούς για τις πολιτικές επιστροφών και ασφάλειας συνόρων. Η απόφαση της Αυστρίας ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερη ευρωπαϊκή επαναδιαπραγμάτευση με το καθεστώς της Δαμασκού όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις, ιδίως για άτομα με βαρύ ποινικό μητρώο.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν διεθνείς παρατηρητές, η κατάσταση ασφάλειας και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία παραμένουν εύθραυστα, ενώ η αναγνώριση του νέου καθεστώτος από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραμένει αντικείμενο έντονων διπλωματικών συζητήσεων.
Με πληροφορίες από Politico