Σε φυλακή της Αλγερίας για επτά χρόνια Γάλλος δημοσιογράφος που είχε αντικαθεστωτικές «επαφές»

Σε φυλακή της Αλγερίας για επτά χρόνια Γάλλος δημοσιογράφος που είχε αντικαθεστωτικές «επαφές» Facebook Twitter
Ο Christophe Gleizes καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλακή στην Αλγερία / Φωτογραφία: X
0

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία η επταετής ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Christophe Gleizes, έναν 36χρονο αθλητικό δημοσιογράφο, ο οποίος καταδικάστηκε στην Αλγερία με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατίας.

Τα συνδικάτα των Γάλλων δημοσιογράφων κάλεσαν την Τρίτη τις αλγερινές αρχές να απελευθερώσουν τον δημοσιογράφο, ο οποίος εργαζόταν για το παρισινό περιοδικό So Foot και ειδικεύεται στο αφρικανικό ποδόσφαιρο.

Η καταδίκη του Gleizes ήρθε την Κυριακή, έπειτα από ετυμηγορία που τον έκρινε ένοχο για επικοινωνία με υποστηρικτή της αυτοδιάθεσης της μειονότητας των Καβύλων, στο πλαίσιο ρεπορτάζ του για την ποδοσφαιρική ομάδα JSK (Jeunesse Sportive de Kabylie), με έδρα την πόλη Τιζί Ουζού, 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου.

Ο δημοσιογράφος ταξίδεψε στην Αλγερία τον Μάιο του 2024 και συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα στην Τιζί Ουζού. Έκτοτε, επί 13 μήνες τελούσε υπό περιορισμό, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση τακτικής παρουσίας στην αστυνομία.

Η υπόθεση παρέμεινε μυστική καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έπειτα από συστάσεις Γάλλων διπλωματών προς την οικογένειά του και τους συναδέλφους του, προκειμένου να μην επηρεαστεί η έκβαση της δίκης.

«Η φυλάκιση ενός δημοσιογράφου επειδή ασκούσε το επάγγελμά του είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει ποτέ να ξεπεραστεί. Ο Christophe Gleizes πρέπει να λάβει πίσω την ελευθερία του, την οικογένειά του και το γραπτό του», ανέφεραν σε κοινή δήλωση εκπρόσωποι δημοσιογράφων από περίπου 40 διαφορετικά γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η οικογένειά του χαρακτήρισε την καταδίκη αδικαιολόγητη: «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δοκιμασία που περνάει τώρα ο Christophe». Και προσέθεσε: «Σε όλα τα γραπτά του έδειξε ένα ένθερμο ενδιαφέρον για τις ζωές των Αφρικανών ποδοσφαιριστών. Είναι αυτή η ανταμοιβή του;»

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του συγγραφέα Boualem Sansal, ο οποίος κρατείται επίσης στις φυλακές της Αλγερίας από τον Νοέμβριο του 2023, οπότε συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Αλγερίου. Την Τρίτη, εφετείο της πόλης επικύρωσε την ποινή κάθειρξης πέντε ετών που του είχε επιβληθεί τον Μάρτιο για παραβίαση των νόμων περί κρατικής ασφάλειας. Ο 80χρονος Sansal, που πάσχει από καρκίνο, καταδικάστηκε επειδή «απείλησε την εθνική ενότητα» μέσω συνέντευξής του σε γαλλική δεξιά ιστοσελίδα, αμφισβητώντας την επίσημη αφήγηση του αλγερινού κράτους για την εποχή πριν από την ανεξαρτησία.

Μετά την καταδικαστική απόφαση, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της 63ης επετείου ανεξαρτησίας της Αλγερίας, το προσεχές Σάββατο, για να χορηγήσει χάρη στον Sansal.

Όσον αφορά την περίπτωση Gleizes, το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη πως «λυπάται για τη βαριά ποινή» που του επιβλήθηκε, χωρίς όμως να ζητήσει ρητά την αποφυλάκισή του.

Οι σχέσεις Γαλλίας-Αλγερίας παραμένουν τεταμένες από το 2023, όταν ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε να μετατοπίζει τη γαλλική πολιτική στη Βόρεια Αφρική προς το μέρος του Μαρόκου, ιστορικού αντιπάλου της Αλγερίας. Έκτοτε, έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες διπλωματικές διενέξεις, με εκατέρωθεν απελάσεις και αναστολή συνεργασίας στους τομείς έκδοσης και θεωρήσεων.

Οι υποστηρικτές του Sansal εκτιμούν ότι ο συγγραφέας λειτουργεί ουσιαστικά ως «όμηρος» του αλγερινού καθεστώτος, στο πλαίσιο άσκησης πίεσης προς τη Γαλλία. Η αλγερινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει πως η καταδίκη έγινε «με βάση τις νόμιμες διαδικασίες».

Ο εκδότης του Gleizes, Franck Annese, ιδρυτής του ομίλου μέσων ενημέρωσης So Press, μίλησε με θερμά λόγια για τον συνεργάτη του, τονίζοντας: «Ήταν ένας υπέροχος τύπος, ενθουσιώδης, πρόθυμος και γεμάτος χιούμορ». Και πρόσθεσε: «Δεν έχει απολύτως κανένα πολιτικό τέχνασμα να βάλει. Οι συνεντεύξεις και τα άρθρα του το αποδεικνύουν».

Σύμφωνα με τον κ. Annese, ο Gleizes «ερωτεύτηκε» το αφρικανικό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για τον θάνατο του Καμερουνέζου επιθετικού Albert Ebossé το 2014, ο οποίος σκοτώθηκε από βλήμα στο κεφάλι ενώ έπαιζε για την JSK. Το περιστατικό αυτό τον ενέπνευσε να συγγράψει το βιβλίο Magic System: Modern Slavery of African Footballers («Μαγικό Σύστημα: Σύγχρονη Δουλεία Αφρικανών ποδοσφαιριστών»), στο οποίο ασκεί δριμεία κριτική στους μάνατζερ που «εκμεταλλεύονται την αυτοπεποίθηση και τα όνειρα αυτών των νεαρών παικτών».

Κατά την εκστρατεία ενημέρωσης της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), επισημαίνεται ότι ο Gleizes είχε επικοινωνήσει με μία εξόριστη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης των Καβύλων, η οποία είχε παλαιότερα διαδραματίσει ρόλο στον σύλλογο JSK. Η ίδια προσωπικότητα είναι σήμερα επικεφαλής του Κινήματος Αυτοδιάθεσης της Καβυλίας (MAK), που από το 2021 έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την αλγερινή κυβέρνηση.

Οι υποστηρικτές του δημοσιογράφου υπογραμμίζουν ότι δύο από τις τρεις συνομιλίες του με την εν λόγω προσωπικότητα πραγματοποιήθηκαν πριν την επίσημη απαγόρευση της MAK, ενώ και οι τρεις ανταλλαγές αφορούσαν αποκλειστικά θέματα ποδοσφαίρου, χωρίς καμία πολιτική αναφορά.

Με πληροφορίες από BBC

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM