Καινοτόμα εφεύρεση μετατρέπει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους σε πρώτες ύλες

Καινοτόμα εφεύρεση μετατρέπει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους σε πρώτες ύλες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Pexels
0

Εμπνευσμένη από τη λειτουργία των ανθρώπινων πνευμόνων, η νεαρή Κολομβιανή Mariana Pérez ανέπτυξε μια συσκευή που απομακρύνει ρύπους από τον αέρα και τους μετατρέπει σε βιοδιασπώμενα υλικά.

Η Κολομβία κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Λατινική Αμερική, με το 99,3% του πληθυσμού να ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα ρύπανσης υπερβαίνουν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Mariana Pérez ανέπτυξε μια λύση που αντιμετωπίζει τόσο την περιβαλλοντική όσο και την υγειονομική κρίση - γεγονός που της χάρισε μια θέση ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους καινοτόμους των Βραβείων Νέων Εφευρετών 2025, που απονέμει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO).

Μετατρέποντας τα επιβλαβή αέρια σε βιοδιασπώμενα υλικά

Μόλις στα 27 της χρόνια, η Mariana Pérez είναι ιδρύτρια της Ecol-Air, μιας νεοφυούς επιχείρησης που ανέπτυξε τεχνολογία ικανή να συλλαμβάνει όχι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου - αέρια που συνδέονται με αναπνευστικές παθήσεις. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συσκευές συλλογής άνθρακα, το σύστημά της μιμείται το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα, χρησιμοποιώντας τεχνητούς «βρόγχους» και «κυψελίδες» για να απορροφήσει τους ρύπους από τον αέρα.

«Η εφεύρεσή μου λειτουργεί σαν μια τεράστια ηλεκτρική σκούπα που απορροφά έναν όγκο αέρα, τον περνά μέσα από το σύστημα και διασπά όλους τους ρύπους σε μια δεξαμενή», εξηγεί. Εγκατεστημένη σε καμινάδες ή ως αυτόνομοι σταθμοί καθαρισμού αέρα, η μηχανή επεξεργάζεται τον ρυπασμένο αέρα και μετατρέπει τις τοξίνες σε βιοδιασπώμενα πολυμερή — υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε βιώσιμες συσκευασίες ή βιομηχανικά εξαρτήματα, όπως πλακίδια και τσάντες.

«Μπορούμε να μετατρέψουμε τους ρύπους σε πρώτες ύλες που μπορούν να αξιοποιηθούν», λέει η Pérez. «Αποφάσισα να δημιουργήσω αυτήν τη μηχανή γιατί ο κόσμος αγνοεί ότι ο αέρας είναι εξίσου σημαντικός με το νερό».

«Δεν αρκεί μόνο να έχεις μια ιδέα, πρέπει να τη δουλέψεις»

Το ενδιαφέρον της Pérez για την ποιότητα του αέρα ξεκίνησε όταν ήταν μόλις οκτώ ετών. «Θυμάμαι να βλέπω τη βροχή να ξεπλένει υπολείμματα από το αυτοκίνητο του πατέρα μου και να αναρωτιέμαι πού πήγαινε όλη αυτή η μαύρη σκόνη», ανακαλεί.

«Υπήρξαν στιγμές που αμφέβαλλα για τον εαυτό μου», παραδέχεται η ίδια. «Αλλά πιστεύω ότι όλοι οι επιστήμονες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως, ενώ μπορούμε να δημιουργήσουμε απίστευτες λύσεις για τον πλανήτη, την υγεία και τους ανθρώπους, αυτό που δίνει πραγματικό μέλλον στις εφευρέσεις μας είναι η δυνατότητα να τις εξελίξουμε και να τις μετατρέψουμε σε επιχειρήσεις. Δεν αρκεί μόνο να έχεις μια ιδέα, πρέπει να τη δουλέψεις».

Αντιμετωπίζοντας αρχικά σκεπτικισμό από τους κατασκευαστές, η Pérez προσφέρθηκε να εγκαταστήσει δωρεάν τις μονάδες της σε μεγάλες βιομηχανίες για να αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Η πρώτη εταιρεία που υιοθέτησε το σύστημα ήταν η Sumicol, και ακολούθησε η Incolmotos Yamaha. Το 2021, εγκαινιάστηκε στο Girardota το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας αέρα με τη δική της τεχνολογία, το οποίο επεξεργάζεται καθημερινά 70 τόνους αέρα με ποσοστό απόδοσης 82%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Ζώντας πλέον στη Νέα Υόρκη, η Mariana Pérez προετοιμάζεται για την παγκόσμια επέκταση της Ecol-Air. «Αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι στην παγκόσμια ανάπτυξη, γιατί όλος ο κόσμος χρειάζεται καθαρό αέρα», δηλώνει. «Εστιάζουμε στην εγκατάσταση της συσκευής μας σε μεγάλες βιομηχανίες. Η εφεύρεσή μας βρίσκεται στο στάδιο 9 του Δείκτη Εμπορικής Ετοιμότητας (Commercial Readiness Level 9), που σημαίνει ότι είναι πλήρως λειτουργική, σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση, δοκιμασμένη και έτοιμη για υιοθέτηση από την αγορά».

Με την καινοτομία της, η Pérez απαντά άμεσα σε πολλούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, όπως ο Στόχος 3 (Καλή Υγεία και Ευημερία), ο Στόχος 11 (Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες) και ο Στόχος 13 (Δράση για το Κλίμα). 

Με πληροφορίες από Euronews.com

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM