Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας

Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Pexels
0

Δημοσιεύτηκε η λίστα με τις πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου.

Το Τσαντ στην Αφρική είναι η χώρα με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι 16 πιο μολυσμένες χώρες, για το 2024, είναι:

  • Tσαντ
  • Μπανγκλαντές
  • Πακιστάν 
  • Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό
  • Ινδία 
  • Τατζικιστάν
  • Νεπάλ
  • Ουγκάντα 
  • Ρουάντα
  • Μπουρούντι
  • Νιγηρία
  • Αίγυπτος
  • Ιράκ 
  • Γκάνα
  • Ινδονησία 
  • Γκάμπια
Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου Facebook Twitter

Στη λίστα, η οποία περιλαμβάνει όλες τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα είναι στην 92η θέση.

Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας Facebook Twitter

Η έκθεση της IQAir, μιας ελβετικής εταιρείας που παρακολουθεί την παγκόσμια ποιότητα του αέρα, εξέτασε συγκεκριμένα τα λεπτά σωματίδια, ή PM2.5, έναν από τους μικρότερους αλλά πιο επικίνδυνους ρύπους.

Τα PM2,5 προέρχονται από πηγές όπως είναι η καύση ορυκτών καυσίμων, οι καταιγίδες σκόνης και οι πυρκαγιές. Είναι τόσο μικροσκοπικό σωματίδιο- το 1/20 του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας- που μπορεί να ταξιδέψει πέρα ​​από τις συνήθεις άμυνες του σώματός σας στους πνεύμονες ή στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα σωματίδια προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονή και έχουν συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα και χρόνια νεφρική νόσο. Η έκθεση στα σωματίδια αυτά μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο και έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

Η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι τα μέσα ετήσια επίπεδα PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το Byrnihat, μια βιομηχανική πόλη στη βορειοανατολική Ινδία κατέγραψε συγκέντρωση PM2,5 128,2 πέρυσι, δηλαδή 25 φορές πάνω από αυτό που ορίζει ο ΠΟΥ. Για αυτό και είναι η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο.

Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας Facebook Twitter

«Είναι πολύ λυπηρό και αβοήθητο», είπε στο CNN η Suman Momin, 26 ετών, που ζει στην πόλη των περίπου 70.000 κατοίκων, κατηγορώντας τα εργοστάσια γύρω από την πόλη, την ακμάζουσα οικοδομική βιομηχανία και την κοπή δέντρων ότι συμβάλλουν στον τοξικό αέρα. «Η ρύπανση είναι ιδιαίτερα κακή αυτή τη στιγμή, η ορατότητα δεν είναι μεγάλη, υπάρχει σκόνη παντού, τα μάτια μου καίγονται επίσης», είπε. «Δεν φεύγω από το σπίτι χωρίς μάσκα».

Η Κίνα, η οποία κυριαρχούσε στην παγκόσμια κατάταξη για τις περιοχές με τον χειρότερο αέρα στον κόσμο, σημείωσε μια μικρή βελτίωση, ανέφερε η έκθεση. Σημειώνεται πως το Ιράν και το Αφγανιστάν δεν συμπεριλήφθηκαν στη φετινή έκθεση λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας δεδομένων.

Η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στη Νοτιοανατολική Ασία είναι επίσης, ένα πρόβλημα, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες έχουν «σημαντικά κενά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες», αναφέρει η έκθεση. Το 2024, 173 από τις 392 πόλεις της περιοχής δεν είχαν κρατικούς σταθμούς παρακολούθησης, ενώ η Καμπότζη δεν είχε κανέναν, ανέφερε.

Αυτά τα προβλήματα είναι πιθανό να επιδεινωθούν αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα σταματήσουν να μοιράζονται δεδομένα για την ποιότητα του αέρα που συγκεντρώθηκαν από τις πρεσβείες και τα προξενεία τους παγκοσμίως λόγω «περιορισμών χρηματοδότησης», ανέφερε το Associated Press.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM