Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ! Facebook Twitter
Φωτογραφία: Milos Bicanski / Getty Images
0


«ΚΟΡΙΤΣΙΑ, ΨΑΧΝΩ να μετακομίσω σε μια πόλη να είναι κοντά στη θάλασσα, αλλά περιτριγυρισμένη από βουνά και δίπλα στη θάλασσα. Θέλω να έχει υπέροχη νυχτερινή ζωή και να πίνουν όλοι τσάι matcha», έγραφε το βίντεο κάποιας περιχαρούς Αμερικάνας που στροβιλιζόταν ανέμελη με τη φουστίτσα της στον άνεμο του TikTok. Κάποιος της είχε απαντήσει στα σχόλια «Oh my God, girl, your city is Athens». Λίγο πιο κάτω κάποιος είχε απαντήσει στα ελληνικά «ΦΑΕ ΣΚΑΤΑ». 

Όταν ζούσα στο Λονδίνο, απορούσα με τη σιωπηλή απέχθεια που είχαν οι Λονδρέζοι για τους τουρίστες. Όχι πως δεν την καταλάβαινα: καθυστερούσαν τις μπάρες του μετρό, πήγαιναν ανάποδα στις κυλιόμενες, συνωστίζονταν παντού, άλλαζαν ολόκληρες γειτονιές. Τώρα πια που η Αθήνα θυμίζει τουριστική Ντίσνεϊλαντ συμπονώ τους Λονδρέζους.

Οι απόλυτα αγαπημένοι μου τουρίστες ήταν πάντα αυτοί που γκρίνιαζαν πως η Αθήνα δεν είναι ασφαλής. Συνήθως ήταν άνθρωποι που πίστευαν ότι ζούμε σε χωριό με άσπρα σπιτάκια και μπλε τρούλους και όχι σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη με καλές και κακές γειτονιές.

Με εκνευρίζουν πλέον σχεδόν τα πάντα σε αυτήν τη νέα Αθήνα: από τη φασαρία και το μποτιλιάρισμα με τα τουριστικά λεωφορεία και τα μαύρα βανάκια ως τα χρυσά στεφανάκια που φοράνε τα κορίτσια στο κεφάλι τους και τη μανία των τουριστών να κάθονται αγκαλιά στο μετρό με τη βαλίτσα τους, έτσι ώστε οι κοινοί θνητοί να λιώνουμε όρθιοι από τη ζέστη την ώρα που οι αποσκευές τους ξεκουράζονται. Πρόσφατα σε μια ταβέρνα μπήκαν κάτι παιδιά με ντέφια που πήγαιναν από τραπέζι σε τραπέζι και τραγουδούσαν με ψεύτικη ευθυμία διάφορα παλιακά τραγούδια για τους τουρίστες που τους έδιναν λεφτά και έλεγαν πολύ ενθουσιασμένοι «όπα, όπα, όπα».

Πιθανώς να είμαι υποκρίτρια: έχω δουλέψει χρόνια σε θέσεις που είχαν άμεση ή όχι και τόσο άμεση σχέση με τον τουρισμό. Εννιά στους δέκα επισκέπτες ήταν εξαιρετικοί, αλλά μου είχαν τύχει σχεδόν τα πάντα: μια Καναδή food blogger λιποθύμησε στη Βαρβάκειο γιατί δεν άντεχε τη θέα από τα σφαχτάρια (προφανώς όταν έγραφε για φαγητό πίστευε πως η αγελάδα είναι κάτι σαν σαμουράι που αυτοτεμαχίζεται και θυσιάζεται ευγενικά). Κάτι παιδάκια που δεν είχαν ξαναδεί ψάρι ολόκληρο, με το κεφάλι, τα πέταγαν αηδιασμένα το ένα στο άλλο μέσα στο εστιατόριο. 

Οι απόλυτα αγαπημένοι μου όμως ήταν πάντα αυτοί που γκρίνιαζαν πως η Αθήνα δεν είναι ασφαλής. Συνήθως ήταν άνθρωποι που πίστευαν ότι ζούμε σε χωριό με άσπρα σπιτάκια και μπλε τρούλους και όχι σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη με καλές και κακές γειτονιές. Αλλιώς ήταν απλώς άνθρωποι που δεν είχαν ψάξει ούτε μισό δευτερόλεπτο πού θα μείνουν και έκλεισαν π.χ. ένα Airbnb στην πλατεία Αττικής ή στην οδό Σατωβριάνδου με 25 ευρώ και μετά γκρίνιαζαν: «Αχ, νιώθω ανασφάλεια, πω πω, ήρθε μια γριά χωρίς δόντια και με κοίταξε».

Στο ίδιο στυλ είναι και αυτά τα καταπληκτικά βίντεο που κατακλύζουν το TikTok feed μου. Κάποιος τικτόκερ που ξεμύτισε πρώτη φορά από κάποιο χωριό της Αυστρίας μάς ανακοινώνει σοκαρισμένος πως «η Αθήνα είναι γκέτο, κοιτάξτε πόσα γκραφίτι έχει, ναρκομανείς στο κέντρο της πόλης. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» με φόντο την 3ης Σεπτεμβρίου.

Από κάτω μπαρμπάδες από τη Μινεσότα γράφουν «ο γιος μου ήθελε να σπουδάσει για έναν χρόνο στην Αθήνα, αλλά φοβήθηκε ότι δεν θα έβρισκε ασφαλές κατάλυμα» και «νομίζαμε πως η Αθήνα είναι σαν τη Σαντορίνη, όλα άσπρα, μπλε και ο γύρος να κάνει 9 ευρώ. Αλλά βρεθήκαμε στη λάθος πλευρά της Ελλάδας και έχει δρόμους και γκραφίτι. Παναγίτσα μου, γιατί δεν έχει γαϊδουράκια και δεν κουνάτε τα μαντίλια σας ενώ σπάτε πιατάκια και δεν φωνάζετε ΟΠΑ, ΟΠΑ, ΟΠΑ;» 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ