Οι περισσότεροι δεν ακολουθούν αυτήν τη σημαντική διατροφική συμβουλή- εσύ;

seafood
Η αυξημένη κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου.
0



ΤA ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
 είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που το σώμα μας δεν μπορεί να παραγάγει μόνο του. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους έχει πολλά οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την όραση και την υγεία της καρδιάς. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα, περίπου 250 γραμμάρια συνολικά. 

Κι όμως, οι περισσότεροι ενήλικες δεν πλησιάζουν καν αυτές τις ποσότητες. Πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη των ψαριών και των θαλασσινών ή ανησυχούν για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το κόστος ή την ύπαρξη υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη που υπάρχει στους ωκεανούς και μπορεί να συσσωρευτεί στα ψάρια. 

Οι ειδικοί λένε ότι οι καλύτερες επιλογές είναι αυτές που είναι χαμηλές σε υδράργυρο, πλούσιες σε ωμέγα-3, περιβαλλοντικά βιώσιμες, οικονομικά προσβάσιμες και άμεσα διαθέσιμες στον καταναλωτή. 

Γιατί τα θαλασσινά και τα ψάρια ωφελούν την υγεία σου
Τα ψάρια είναι πλούσια σε EPA και DHA, δύο ωμέγα-3 λιπαρά που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. «Αυτά τα λιπαρά βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο, στα μάτια και στο νευρικό σύστημα», λέει η διατροφολόγος Katherine Zeratsky από τη Mayo Clinic. «Είναι απαραίτητα και πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής». 

Μελέτες του 2020 με τη συμμετοχή πάνω από 900.000 ατόμων έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου. Μια άλλη μελέτη με συμμετοχή 670.000 ατόμων έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τακτικά ψάρι είχαν μικρότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. 

Πόσα θαλασσινά πρέπει να τρως; 
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ενήλικες και τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν δύο μερίδες ψαριών και θαλασσινών με χαμηλό υδράργυρο την εβδομάδα. Οι ποσότητες διαφέρουν: 

  • Ενήλικες/έφηβοι: 115 γρ. 
  • Παιδιά 1-3 ετών: 30 γρ. 
  • Παιδιά 4-7 ετών: 60 γρ. 
  • Παιδιά 8-10 ετών: 90 γρ. 
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες συστήνεται να τρώνε 2-3 μερίδες την εβδομάδα για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου ή του μωρού. 

Οι πιο υγιεινές επιλογές
Με τόσες επιλογές −γαρίδες, σολομός, τόνος−, δεν ξέρει κανείς τι να διαλέξει. Οι ειδικοί λένε ότι οι καλύτερες επιλογές είναι αυτές που είναι χαμηλές σε υδράργυρο, πλούσιες σε ωμέγα-3, περιβαλλοντικά βιώσιμες, οικονομικά προσβάσιμες και άμεσα διαθέσιμες στον καταναλωτή. 

  • Σολομός: Άγριος ή εκτροφής, και οι δύο είναι καλές επιλογές. Ο άγριος είναι συνήθως περισσότερο βιώσιμος και έχει λιγότερο υδράργυρο. 
  • Σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί: Μικρά, χαμηλά σε υδράργυρο, υψηλά σε ωμέγα-3. 
  • Πέστροφα: Πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά και βιταμίνες. 
  • Μύδια και στρείδια: Θρεπτικά, χαμηλά σε υδράργυρο και συνήθως βιώσιμα. 

Τι να περιορίσεις

  • Γαρίδες, πέρκα, γλώσσα, παστό μπακαλιάρο, τσιπούρα ιχθυοτροφείου: Δημοφιλή και υγιεινά αλλά φτωχά σε ωμέγα-3. 
  • Κιτρινόπτερο τόνο: Πλούσιος σε ωμέγα-3, αλλά μπορεί να περιέχει πολύ υδράργυρο. 

Θαλασσινά που πρέπει να αποφεύγονται
Λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, καλύτερα να αποφύγεις: 

  • Ξιφία 
  • Ροφό 
  • Γαλαζόπτερο τόνο  

Εναλλακτικές για όσους δεν τρώνε ψάρια 
Φυτικές πηγές ALA ωμέγα-3 είναι τα καρύδια, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος, η κάνναβη, η σόγια και κάποια έλαια. Το σώμα μας μετατρέπει μικρές ποσότητες ALA σε EPA και DHA λιπαρά, αλλά όχι με υψηλή απόδοση. Τα προϊόντα από ζώα που τρέφονται με χορτάρι έχουν ελαφρώς περισσότερα ωμέγα-3. 

Με στοιχεία από τη «Washington Post»

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ