Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Tsoula festival Facebook Twitter
Πόσο εύκολο είναι να στήσει κανείς ένα φεστιβάλ σε ένα νησί που απέχει αρκετές ώρες από την Αθήνα; Φωτ.: Tsoula Festival
0

Πέρυσι τέτοια εποχή, μια παρέα δημοσιογράφων κανόνισε αυθόρμητα, μέσα σε ένα βράδυ, να πάει διακοπές στην Αστυπάλαια. Η επιλογή τους τούς δικαίωσε: «Ήταν λες και ζήσαμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι μέσα σε τέσσερις μέρες, γιατί σε αυτό το νησί είναι λες και οι μέρες και οι νύχτες κρατάνε περισσότερο». Ο Τάσος Μπιμπισίδης, η Βάλια Ζαμπάρα και η Νάνσυ Φαφούτη γνωρίστηκαν πριν από δέκα χρόνια, όταν έγραφαν στο ίδιο περιοδικό, και «κούμπωσαν» από την αρχή. Και παρότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν δουλεύουν μαζί, δεν χάθηκαν ποτέ.

Πριν από την επιστροφή τους από την «πεταλούδα του Αιγαίου», βρέθηκαν σε μια παραλία κοντά στη Χώρα προκειμένου να σκοτώσουν την ώρα τους μέχρι να έρθει το πλοίο. Ήθελαν να επιστρέψουν σε αυτό το μέρος. «Ξαπλωμένοι οι τρεις μας σε δυο πετσέτες, και ενώ η Βάλια μας έβαζε back to back Παυλίδη στο Spotify, σκεφτήκαμε “γιατί δεν κάνουμε ένα φεστιβάλ;”. Δεν φανταζόμασταν βέβαια ότι έναν χρόνο μετά πράγματι θα το διοργανώναμε, αφού ως κλασικοί millennials κατά καιρούς είχαμε πει άπειρες ιδέες, οι οποίες έχουν μείνει στα notes του κινητού».   

«Από όσα έχουμε ανεβάσει στα social media, είναι ξεκάθαρος ο τρόπος χρήσης της τσούλας. Δύσκολο να την παρεξηγήσεις όταν τη βλέπεις μαζί με την εικόνα της κυρά–Ευφροσύνης που σε καλωσορίζει στο νησί, ή σε ένα σύντομο βίντεο για τα 17.000 κατσίκια του νησιού».

«Τσούλα» ονομάζεται το παραδοσιακό τριγωνικό φυλαχτό της Αστυπάλαιας που φορούσαν οι γυναίκες στο πίσω μέρος της φορεσιάς τους για να τις προστατεύει από το κακό – κάτι που η παρέα δεν γνώριζε μέχρι που έφτασε στο ξενοδοχείο που είχε κλείσει για τη διαμονή της. «Εκεί νιαούριζε μια γάτα που τη φώναζαν “τσούλα”. Αμέσως μετά, για το καλωσόρισμα, μάς χάρισαν ένα φυλαχτό, ρέπλικα μιας αυθεντικής τσούλας. Όσες μέρες ήμασταν στο νησί, είχε γίνει το αστείο μας, λέγαμε ότι δεν μας πιάνει το “μάτι” γιατί έχουμε την τσούλα να μας φυλάει». Για του λόγου το αληθές, έτσι είναι καταχωρημένο το φυλαχτό και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Tsoula Festival Facebook Twitter
Η Βάλια Ζαμπάρα, η Νάνσυ Φαφούτη και ο Τάσος Μπιμπισίδης γνωρίστηκαν πριν από δέκα χρόνια, όταν έγραφαν στο ίδιο περιοδικό, και «κούμπωσαν» από την αρχή. Εκτός από φίλοι, είναι πια συνεργάτες και οι εμπνευστές του Tsoula Festival. Φωτ.: Κοσμάς Κουμιανός

Πίσω στην Αθήνα πια, η ιδέα για το φεστιβάλ ξαναέπεσε στο group chat τους και τότε ήταν που τηλεφώνησαν στη Μαρία Καμπούρη, η οποία ζει στο νησί και τους είχε φιλοξενήσει το καλοκαίρι. «Μπήκε αμέσως στο παιχνίδι και έτσι γίναμε τέσσερις. Εκείνη ήταν που μας έφερε σε επαφή με τον δήμο και την Περιφέρεια, κάναμε ένα πρώτο call με τον αντιδήμαρχο του νησιού, Κώστα Καμπύλη, και λίγες μέρες μετά ένα δεύτερο call με τον δήμαρχο, Νίκο Κομηνέα. “Έπιασαν’’ ακριβώς την ιδέα και μας έδωσαν το πράσινο φως. Χωρίς την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και την ελευθερία που μας έδωσαν αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αυτό το project. Έτσι, αυτούς τους τελευταίους έξι μήνες γράψαμε, σβήσαμε, ταξιδέψαμε με κάμερες, κινητά και αυτοσχέδια σενάρια, περάσαμε χιλιάδες ώρες στα τηλέφωνα κι άλλες τόσες σε μηνύματα, κάναμε πράγματα για πρώτη φορά και, τελικά, αυτό που σκεφτήκαμε ένα απόγευμα σε μια παραλία θα γίνει πραγματικότητα». 

Πόσο εύκολο είναι να στήσει κανείς ένα φεστιβάλ σε ένα νησί που απέχει αρκετές ώρες από την Αθήνα; «Να μια ερώτηση που δεν κάναμε ποτέ στον εαυτό μας όταν ξεκινούσαμε. Όσο καλές προθέσεις κι αν έχουν οι άνθρωποι του τόπου, έχει δυσκολίες το να στηθεί σωστά μια τέτοια διοργάνωση σε ένα απομακρυσμένο νησί. Σίγουρα στόχος μας δεν είναι να κάνουμε το Coachella στην Αστυπάλαια –μας ενδιέφερε εξαρχής να φτιάξουμε κάτι χειροποίητο, παρεΐστικο, αυθόρμητο–, οπότε οι τεχνικές απαιτήσεις του project περιορίζονται. Το πιο δύσκολο ήταν σίγουρα ότι όλο αυτό έπρεπε να στηθεί σε 4-5 μήνες, οπότε τρέχαμε μαραθώνιο εξαρχής. Τώρα που είμαστε πια λίγες μέρες πριν από το φεστιβάλ και το τρέξιμο ακόμα καλά κρατεί, καταλάβαμε τελικά ότι το νησί ούτε τόσο μακριά είναι (μια και έχει συχνές πτήσεις και δρομολόγια με πλοίο), ούτε είναι τόσο απίθανο να στηθεί κάτι εκεί αν έχεις πραγματική όρεξη».

Tsoula festival Facebook Twitter
Φωτ.: Άρης Γεωργίου
Tsoula festival Facebook Twitter
Φωτ.: Άρης Γεωργίου

Όταν βρέθηκαν την άνοιξη στο νησί για να δημιουργήσουν τα υλικά της καμπάνιας, παλιοί κάτοικοι τους άνοιξαν τα σπίτια τους, τους αφηγήθηκαν ιστορίες, τους κέρασαν γαλατόπιτα και καφέ ελληνικό. Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος του νησιού τούς παραχώρησε για ένα γύρισμα την παραδοσιακή φορεσιά του νησιού με την τσούλα. Το βίντεο που ανέβασαν στα social media του φεστιβάλ, σε Instagram και TikTok, ξεπερνά αυτήν τη στιγμή τις 150 χιλιάδες views.

Επιστρέφω στο όνομα που επέλεξαν για το φεστιβάλ τους: Φυσικά και πρόκειται για μια προβοκατόρικη επιλογή, δεν το αρνούνται, «είναι όμως και μια επιλογή που σηκώνει κουβέντα για το πώς ένας τόπος όπου η λέξη αυτή δεν σοκάρει αλλά αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του μπορεί να τη συστήσει αλλιώς».

Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις. «Λογικό, τουλάχιστον όταν κάποιος δεν ξέρει τις προθέσεις σου ή το πώς σκοπεύεις να το επικοινωνήσεις. Από όσα έχουμε ανεβάσει στα social media, ωστόσο, είναι ξεκάθαρος ο τρόπος χρήσης της τσούλας. Δύσκολο να την παρεξηγήσεις όταν τη βλέπεις μαζί με την εικόνα της κυρά–Ευφροσύνης που σε καλωσορίζει στο νησί, ή σε ένα σύντομο βίντεο για τα 17.000 κατσίκια του νησιού».

«Η πρόθεσή μας ήταν να αναδείξουμε με σύγχρονο τρόπο ένα παραδοσιακό στοιχείο – να το κάνουμε ποπ και να βάλουμε τον κόσμο στη διαδικασία να αναζητήσει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στην Αστυπάλαια. Και φαίνεται πως λειτουργεί. Ήταν στοίχημα το awereness και το πιάσαμε. Ο δήμος Αστυπάλαιας, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση, μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που είναι οι συνδιοργανωτές, κατανόησαν αμέσως την πρόθεσή μας».

Το Τsoula Festival δεν θα έχει το κλασικό στήσιμο «πλατεία-σκηνή-σειρές από καρέκλες» και τέλος. Θα απλωθεί σε όλο το νησί, με δράσεις και συναυλίες σε διάφορες τοποθεσίες, ενώ θα δώσει ζωή σε εγκαταλειμμένα μέρη. Έχουν ετοιμάσει οχτώ μέρες με δράσεις εντελώς δωρεάν και ανοιχτές σε όλους, από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου. «Στην ουσία, καλούμε τον κόσμο να κάνει μαζί μας διακοπές, και κάθε μέρα θα έχουμε να του προσφέρουμε και μια καινούργια εμπειρία, σε ένα νησί που έχει πολλά να προσφέρει».

Ποια είναι τα highlights του Τsoula Festival; Έχει ονόματα να δείξει: Θα ξεκινήσει με ένα «like a local» πανηγύρι, και όποιος θέλει μπορεί να μαγειρέψει το φαγητό της γιορτής μαζί με τη Γωγώ Δελογιάννη και ανθρώπους του νησιού, καθώς και να δοκιμάσει παραδοσιακά προϊόντα τοπικών παραγωγών. H Ματούλα Ζαμάνη, οι Σκιαδαρέσες, η Νεφέλη Φασούλη, ο Papazo και οι Kalogeraki Bros συνθέτουν το πρόγραμμα των συναυλιών, ενώ η Λένα Κιτσοπούλου θα μεταφέρει στην Αστυπάλαια τα live που κάνει στον Άγγελο των Εξαρχείων.

Tsoula festival Facebook Twitter
Φωτ.: Άρης Γεωργίου
Tsoula festival Facebook Twitter
Φωτ.: Άρης Γεωργίου

Το τελευταίο βράδυ του φεστιβάλ θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτι, στη μέση του πουθενά, με τη Nalyssa Green και τους Street Outdoors, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δύο κινηματογραφικές βραδιές με την υποστήριξη του Cinobo – ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος θα παρουσιάσει δύο μυστικές προβολές και ο Βασίλης Κεκάτος την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Οι άγριες μέρες μας», παρουσία των συντελεστών. Επίσης, ο Θωμάς Ζάμπρας θα βρίσκεται εκεί για stand-up comedy, ο εικαστικός Soteur θα μεταμορφώσει σημεία του νησιού με το χαρακτηριστικό του στυλ, ο Harry Rigalo θα ετοιμάσει μια εγκατάσταση από wasted υλικά και ο Γιώργος Καραμίχος θα παρουσιάσει ένα workshop σωματικής έκφρασης.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Τsoula Festival

Σάββατο 5/7
Ζησ’ το όπως οι local | Πανηγύρι
Μαγειρεύουμε με τη Γωγώ Δελογιάννη

Κυριακή 6/7
Ματούλα Ζαμάνη
Kalogeraki Bros

Δευτέρα 7/7
Νεφέλη Φασούλη
Papazo

Τρίτη 8/7
Σινεμά by Cinobo
Secret Screenings by Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Τετάρτη 9/7
Σκιαδαρέσες
Θωμάς Ζάμπρας

Πέμπτη 10/7
Σινεμά by Cinobo: «Οι άγριες μέρες μας» του Βασίλη Κεκάτου | Παρουσία Συντελεστών
After Party

Παρασκευή 11/7
Beach Party με τη Λένα Κιτσοπούλου live

Σάββατο 12/7
Closing Party 
Nalyssa Green
Street Outdoors

Instagram: @tsoulafestival

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT