Η ώρα της κάλπης που θα κρίνει την ευθύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή για τα Τέμπη

Η ώρα της κάλπης που θα κρίνει την ευθύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή για τα Τέμπη Facebook Twitter
Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να επιτρέψει την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών, σχετικά με τις ευθύνες του στην πρόκληση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΟΣΟ πιο γρήγορα γίνεται μέσα στις επόμενες μέρες με την Προανακριτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή θέλει η κυβέρνηση, η οποία ελέγχει μεν την πλειοψηφία της Βουλής αλλά θεωρεί ότι η διαδικασία θα τη φέρει εκ των πραγμάτων σε δύσκολη θέση, παρότι το αποτέλεσμα θα είναι ελεγχόμενο.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να επιτρέψει την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών, σχετικά με τις ευθύνες του στην πρόκληση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, μόνο για πλημμέλημα, παρότι, όπως λένε τα στελέχη της, δεν το πιστεύουν, αφού θεωρούν ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα. Αυτό ήταν το συμπέρασμά τους, άλλωστε, στο πόρισμα που έβγαλαν μετά την Εξεταστική Επιτροπή.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής πρέπει να κριθεί από τον «φυσικό δικαστή» και τη Δικαιοσύνη, «η οποία είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει», όπως λένε. Εδώ, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από νομικούς καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο φυσικός δικαστής για τα αδικήματα μελών της κυβέρνησης είναι η Βουλή, η οποία μέσω της Προανακριτικής συλλέγει στοιχεία και καλεί μάρτυρες για να τους εξετάσει.

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παραδέχονται ότι η διαδικασία στη Βουλή δεν παύει να είναι μια δοκιμασία για την κυβέρνηση, παρότι θα γίνει με τους δικούς τους όρους.

Ακριβώς αυτό το στάδιο, όμως, είναι που θέλει να αποφύγει η Νέα Δημοκρατία, όχι επειδή φοβάται το αποτέλεσμα, το οποίο, λόγω της πλειοψηφίας που έχει, θα είναι ελεγχόμενο, αλλά διότι ανησυχεί για το επικοινωνιακό κόστος που μπορεί να έχει από όσα θα ακουστούν και για τη δημοσιότητα που θα λάβει ξανά η υπόθεση των Τεμπών. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παραδέχονται ότι η διαδικασία στη Βουλή δεν παύει να είναι μια δοκιμασία για την κυβέρνηση, παρότι θα γίνει με τους δικούς τους όρους.

«Το πικρό ποτήρι της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τις 14 κάλπες που θα στηθούν για ισάριθμα κυβερνητικά στελέχη θα αναγκαστεί να το πιει η Νέα Δημοκρατία» αναφέρει για το κόμμα του πρώην υπουργός και νομικός. Ο ίδιος εκτιμά ότι η παραπομπή για πλημμέλημα «έχει μια σοβαρή αναντιστοιχία με τη σοβαρότητα των αδικημάτων» για τα οποία η αντιπολίτευση ζήτησε να γίνει η Προανακριτική. Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, μιλώντας στη LiFO, είπε: «Εμείς θα ψηφίσουμε την παραπομπή του Καραμανλή, παρότι πιστεύουμε ότι είναι αθώος, και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά». Σίγουρα είναι πρώτη φορά που βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής (πρώην) υπουργού, ενώ λένε ότι δεν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι η παράλειψη της διαδικασίας που προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, «να μην εξεταστούν μάρτυρες και να μην αναζητηθούν αποδείξεις, να μη γίνει δηλαδή η πραγματική διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης», αποτελεί σαφή παραβίαση του Συντάγματος. Πολλοί εκτιμούν ότι ο Κ. Αχ. Καραμανλής θα ζητήσει, όπως ο Χρ. Τριαντόπουλος, «να δικαστεί από τον φυσικό δικαστή», αλλά «φυσικός δικαστής, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ο δικαστής που ορίζει ο νόμος και για την άσκηση της προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τη διάταξη του άρθρου 86 και τις διατάξεις της Βουλής∙ φυσικός δικαστής για την προκαταρκτική έρευνα και την άσκηση της ποινικής δίωξης είναι η Βουλή», όπως εξηγεί ένας από τους παλαιότερους βουλευτές.

Το γεγονός, όμως, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολουθούν διαφορετικές γραμμές και ενίοτε αλληλοκατηγορούνται είναι ένα στοιχείο που η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιήσει υπέρ της.

Το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη φορά ακολούθησε τον δικό του δρόμο, χωρίς συμπράξεις με άλλα κόμματα, και για την ώρα δεν το μετανιώνει, παρότι άλλοι στην αντιπολίτευση θεωρούν την πρότασή του πολύ μετριοπαθή. Στο ΠΑΣΟΚ απαντάνε ότι είναι μια λογική πρόταση και τεκμηριωμένη, κάτι που, σύμφωνα με τη θέση τους, δεν ισχύει για τις κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας και ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο που υιοθετούν άλλα κόμματα και υποστηρίζουν κάποιοι συγγενείς θυμάτων. «Οι συγγενείς μπορούν να λένε ό,τι θέλουν και εμείς σεβόμαστε τις απόψεις τους. Ως κόμμα, όμως, οφείλουμε να κάνουμε μια νομικά ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση», αναφέρουν.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη θεωρεί ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή θα οδηγήσει σε απαλλακτικό βούλευμα. «Η πρότασή τους είναι διατυπωμένη με τόσο έωλο τρόπο, που με βεβαιότητα θα μπορούσε κανείς να προβλέψει ότι οδηγεί σε απαλλακτικό βούλευμα» λέει στη LiFO.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η αναζήτηση γραμμής για τα Τέμπη έχει δημιουργήσει μεγάλες έριδες στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και με τη Νέα Αριστερά και τους βουλευτές που βρίσκονται στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Βουλευτές των κομμάτων που υποστηρίζουν την πρόταση της Μαρίας Καρυστιανού και του Συλλόγου του οποίου είναι πρόεδρος υποστηρίζουν ότι η εσχάτη προδοσία δεν στοιχειοθετείται μόνο όταν  κάποιος επιχειρήσει να καταλύσει το πολίτευμα, «αλλά και όταν επιχειρεί να αλλοιώσει τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος και να παραβιάσει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», και θεωρούν ότι «στοιχειοθετείται στην περίπτωση της κυβερνητικής παρέμβασης στον τόπο του δυστυχήματος, που είχε ως συνέπεια την απώλεια κρίσιμων στοιχείων».

Πέρα από τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης της αντιπολίτευσης στη Βουλή και την επικοινωνιακή διαχείριση, στο Μαξίμου ασχολούνται και με τις πιθανές διαφοροποιήσεις. Υπάρχει μια (σχετικά μικρή) ανησυχία μήπως κάποιοι βουλευτές δεν ψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ και θελήσουν να διαφοροποιηθούν, καθώς παρασκηνιακά φέρονται να διαφωνούν. Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών, οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες και η «απειλή» της διαφοροποίησης αφορά περισσότερο ένα είδος παζαρέματος προκειμένου να κερδίσουν κάτι τώρα που τους χρειάζονται. Αυτή όμως είναι η μικρότερη ανησυχία τους και οι βουλευτές αυτοί έχουν εντοπιστεί και γίνονται συζητήσεις.

Οι αισιόδοξοι, πάντως, που πιστεύουν ότι μπορεί να βγει κάτι καλό από τη διαδικασία της Βουλής, μετά την τροπή που έχει πάρει, είναι πλέον ελάχιστοι.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To μίσος για τους άλλους…

Οπτική Γωνία / To μίσος για τους άλλους

Για τους περισσότερους η αλήθεια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Eίδαν κάπου μια εικόνα που εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους;

Οπτική Γωνία / Η στρατηγική του χάους και το μέλλον της Μέσης Ανατολής

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Οπτική Γωνία / Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Ο Ισπανός επισκέπτης ερευνητής στο Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Λόπεζ Ορτέγκα, γράφει στην El País ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίθεση στο ίδρυμα ή στους διεθνείς φοιτητές, αλλά μια επίθεση στην ίδια την ιδέα της γνώσης ως παγκόσμιου εγχειρήματος.
THE LIFO TEAM