Η Ζιμπάμπουε θανατώνει 50 ελέφαντες - Το κρέας θα διανεμηθεί σε κατοίκους

Η Ζιμπάμπουε θανατώνει 50 ελέφαντες - Το κρέας θα διανεμηθεί σε κατοίκους Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pixabay.com
0

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι δεκάδες ελέφαντες πρόκειται να θανατωθούν στο πλαίσιο μιας ελεγχόμενης «άσκησης διαχείρισης» του πληθυσμού τους, με στόχο την προστασία του οικοσυστήματος στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. 

Το κρέας από τους ελέφαντες στη Ζιμπάμπουε θα διανεμηθεί στους κατοίκους, ενώ το ελεφαντόδοντο θα παραδοθεί στις αρχές για φύλαξη.

Η Αρχή Διαχείρισης Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (ZimParks) γνωστοποίησε ότι έχει εκδώσει άδειες στο Save Valley Conservancy, ένα εκτεταμένο ιδιωτικό καταφύγιο θηραμάτων, «για μια άσκηση διαχείρισης ελεφάντων». Όπως διευκρίνισε: «Η ποσόστωση διαχείρισης έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθυσμό ελεφάντων στην περιοχή και αρχικά θα στοχεύει σε 50 ελέφαντες», προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με την εναέρια έρευνα του 2024, υπάρχουν 2.550 ελέφαντες έναντι οικολογικής χωρητικότητας 800 ελεφάντων στο Save Valley Conservancy».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το καταφύγιο έχει μεταφέρει 200 ελέφαντες σε άλλες περιοχές του κράτους «για να διαχειριστεί τον πληθυσμό των ελεφάντων και να προστατεύσει το βιότοπο της άγριας ζωής», αναφέρει το ZimParks. Τώρα, ωστόσο, προχωρά σε πιο δραστικά μέτρα: «Το κρέας ελεφάντων από την άσκηση διαχείρισης θα διανεμηθεί στις τοπικές κοινότητες, ενώ το ελεφαντόδοντο θα αποτελέσει κρατική ιδιοκτησία που θα παραδοθεί στο ZimParks για φύλαξη».

Οι ελέφαντες στη Ζιμπάμπουε

Η Ζιμπάμπουε φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων παγκοσμίως, μετά τη γειτονική Μποτσουάνα. Ωστόσο, δεν μπορεί να διαθέσει το απόθεμά της από ελεφαντόδοντο διεθνώς, καθώς μια παγκόσμια απαγόρευση στο εμπόριο ελεφαντόδοντου εμποδίζει τη Ζιμπάμπουε να πουλήσει τους χαυλιόδοντες ελεφάντων.

Η Ζιμπάμπουε θανατώνει 50 ελέφαντες - Το κρέας θα διανεμηθεί σε κατοίκους Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pixabay.com

Απαντώντας στις αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος του ZimParks, Tinashe Farawo, δήλωσε στο ABC News ότι η «άσκηση διαχείρισης» «δεν είναι θανάτωση», εξηγώντας ότι «η τελευταία περιλαμβάνει την εξόντωση ολόκληρου του κοπαδιού σε τεράστιους αριθμούς». Δεν διευκρίνισε, πάντως, τον συνολικό αριθμό των ζώων που θα θανατωθούν ούτε τη χρονική διάρκεια της επιχείρησης.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Save Valley Conservancy ανέφερε ότι η πρώτη φάση θα επικεντρωθεί στην «κατανόηση των οικολογικών, υλικοτεχνικών και οικονομικών περιορισμών που εμπλέκονται στην εκτέλεση ασκήσεων διαχείρισης ελεφάντων, οι οποίες μπορεί να πρέπει να αποτελούν συνεχές χαρακτηριστικό στο μέλλον».

Η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων συνεχίζεται, όμως «δεν φαίνεται να υπάρχουν περιοχές κατάλληλου οικοτόπου που να είναι άδειες από ελέφαντες και σε εφικτή απόσταση», εξηγεί. Για την παρούσα φάση: «Προφανώς, η ασφάλεια και η διαχείριση των οικοτόπων είναι οι κορυφαίοι τομείς που πρέπει να λάβουμε υπόψη και ως εκ τούτου περιορίζουμε την αρχική μας άσκηση σε μικρούς αριθμούς (περίπου 50), ο ακριβής αριθμός των οποίων θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των κοπαδιών που θα βρούμε εντός της επιλεγμένης περιοχής διαχείρισης και από το πόσο καλά θα είναι η υλικοτεχνική επιχείρηση διαχείρισης των πτωμάτων με σεβασμό (όχι σπάταλο) τρόπο».

Με πληροφορίες από ABC News

 
 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Η Αθήνα φλέγεται / Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Έχει αρκετό πράσινο η Αθήνα; Έχει τα σωστά δέντρα και τι προσφέρουν αυτά; Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι πνεύμονες πρασίνου και τα πάρκα της πόλης; Τι γίνεται με τα δέντρα που θα κοπούν για το μετρό; Ο αρχιτέκτονας δρ. Θωμάς Δοξιάδης εξηγεί.
M. HULOT