«Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία Facebook Twitter
Στην ουσία πρόκειται για μια μελέτη για τον Μπέκετ, ένα παιχνίδι με το ύφος του, που ήταν για τον Μοσχόπουλο πολύ γνώριμο. Φωτ.: Mike Rafail
0

Τι συμβαίνει σε ένα έργο που λέγεται «Οι Δελφίνοι», όπου δυο πρόσωπα, ο Καζιμίρ και ο Φιλιντόρ, αναμένουν την απόφαση για το ποιος από τους δύο θα γίνει ο μελλοντικός βασιλιάς; 

ΦΙΛΙΝΤΟΡ: Τι διαφορές έχουμε να λύσουμε;
ΚΑΖΙΜΙΡ: Δεν θέλουμε και οι δύο να γίνουμε ο βασιλιάς;
ΦΙΛΙΝΤΟΡ: Αυτό είναι ομοιότητα, δεν είναι διαφορά.

Όταν ζητώ από τον συγγραφέα του έργου και σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο να μου μιλήσει για την παράσταση «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ» μια νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που θα παίζεται στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έως την Κυριακή 25 Μαΐου, μου απαντά ότι είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα για τα οποία μπορεί να μιλήσει. «Είναι ένα έργο που πραγματικά κι εγώ δεν έχω ιδέα γιατί το έχω γράψει, μια περιπέτεια που ξεκίνησε στην καραντίνα, όταν είχα διαβάσει πάρα πολύ και ο χρόνος δεν περνούσε». 

«Αν πεις εσύ μαύρο, για να υπάρξω εγώ και να είμαι συστημικά σωστός, για να υπάρχει δράση ανάμεσά μας, πρέπει να πω άσπρο. Αν δεν συμβεί αυτό, βαλτώνουμε. Με τη διαφωνία δίνω χώρο, μια πάσα να πάει η συζήτηση παρακάτω, διαφωνούμε κάποιες φορές για να υπάρχουμε». 

Μόλις είχε ξαναδιαβάσει από την αρχή όλα τα έργα του Μπέκετ και όλα του Φεϊντό. Βρέθηκε να κάθεται μπροστά στον υπολογιστή και του ήρθαν δυο ονόματα, αυτά που έδωσε στους πρωταγωνιστές του έργου. Καζιμίρ είναι ένα πολωνικό, σλαβικό όνομα που σημαίνει «αυτός που καταπατά την ειρήνη». Φιλιντόρ είναι μια οικογένεια μουσικών που έχει βγάλει και έναν διάσημο σκακιστή. Ήθελε λοιπόν τα ονόματα αυτά, χωρίς πολλές εξηγήσεις, να σημαίνουν κάτι εκκεντρικό, κάτι παραμυθένιο, κάτι πολύ μακρινό, για να παίξει με τους φόβους του. 

«Αυτό που κατάλαβα εκ των υστέρων είναι ότι το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου απαντούσε σε αυτό που έπλαθε το άλλο. Δεν είχα σκοπό να γράψω ένα έργο, ήθελα να εκτονώσω κάτι που είχε να κάνει με τον φόβο και με αυτή την αίσθηση της ματαίωσης που ξαφνικά είχαμε εκείνη τη στιγμή της καραντίνας, την οποία εγώ εξομολογούμαι πως δεν την κατάλαβα ως πίεση∙ πέρασα καλά στην καραντίνα, προφανώς κατάπια τους φόβους μου γιατί εκ των υστέρων βγήκαν πολλά. Όταν το τέλειωσα, το έδωσα σε μερικούς φίλους μου, εκείνοι με ενθάρρυναν και είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να το εμπιστευτώ αυτό το γραπτό», λέει. 

Δεν είναι το πρώτο έργο που γράφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος, έχει γράψει παιδικά πριν από αυτό, αλλά αυτό το έργο δημιουργήθηκε με μια διάθεση παιδική, στην οποία δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του πρώτα και τα γύρω του μετά. Όταν του είπε ο Αστέριος Πελτέκης τι θέλει να κάνει, το αποφάσισε. Ήδη το έργο είχε παιχτεί στο ραδιόφωνο, με τον Θάνο Λέκκα, τον Γιώργο Χρυσοστόμου και τον Θανάση Δήμου, αλλά όπως στον Μπέκετ ήθελε νεότερους ηθοποιούς, εδώ ήθελε μεγαλύτερους σε ηλικία να παίξουν αυτό το σκηνικό παιχνίδι.

Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία Facebook Twitter
Στο έργο είναι διάχυτη η αίσθηση της απώλειας του χρόνου. Φωτ.: Mike Rafail

Στην ουσία πρόκειται για μια μελέτη για τον Μπέκετ, ένα παιχνίδι με το ύφος του, που ήταν για τον Μοσχόπουλο πολύ γνώριμο. Ήταν μια ανάγκη να μελετήσει σε βάθος κάποια πράγματα, αφού ακόμα και η μίμηση είναι ένας τρόπος να μάθεις. Έδωσε στον εαυτό του το περιθώριο να παίξει. 

Στο έργο υπάρχουν δυο άνθρωποι, δυο δελφίνοι που περιμένουν την απόφαση για το ποιος θα γίνει βασιλιάς από μια άγνωστη δύναμη, τον Κανονισμό − ξεκάθαρη αναφορά στον Μπέκετ, στην αναμονή και στην έννοια του χρόνου. «Αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο και ήρθε ως απότοκο της ματαίωσης του κορωνοϊού, είναι αυτό που λέει ο Καζιμίρ, “περιμένεις, περιμένεις, έχεις κάνει πράγματα για τη ζωή σου και μετά απογοήτευση”. Ο αέναος κύκλος του “επενδύω σε κάτι” που καταλήγει στο “επενδύω εγώ ή έχουν επενδύσει κάποιοι άλλοι σε εμένα;”» λέει.

Ανυπόμονος, ανασφαλής και αυταρχικός ο Καζιμίρ, πράος, ευγενικός και καλοσυνάτος ο Φιλιντόρ. Ή μήπως όχι; Ανάμεσά τους ένας υπηρέτης, υπεύθυνος για την ασφάλειά τους, φροντίζει ταυτόχρονα όλη τη διαδικασία της αναμονής. Πώς λειτουργεί όμως η αναμονή, όταν το μεγάλο ρολόι δίνει λάθος μηνύματα για τον χρόνο; Πότε θα φτάσει η μεγάλη απόφαση και ποιος από τους δύο δελφίνους είναι κατάλληλος για τον θρόνο; 

«Αυτοί οι χαρακτήρες περιμένουν και αντιτίθενται ο ένας στον άλλο. Ο ένας είναι σοβαρός, οργανωμένος και σωστός και ο άλλος είναι τρολ. Τελικά δεν καταλαβαίνουμε ποιος είναι ποιος, ποιος είναι πιο ευαίσθητος, πιο ευάλωτος. Η οποιαδήποτε βεβαιότητα καταλήγει σε απόλυτη αβεβαιότητα. Οτιδήποτε κι αν πω, ακόμα και εγώ, ότι είμαι, σε μισή ώρα θα είμαι κάτι άλλο. Είναι δυο χαρακτήρες παραβολικοί, που περιστοιχίζονται από άλλους ανθρώπους, φιγούρες που δεν ξέρουμε τι ρόλο παίζουν. Θα μπορούσαν να συμβολίζουν επτά φόβους ή επτά αμαρτίες, καθώς υπάρχει ένα συμβολικό επτά που διατρέχει όλο το έργο, με ανθρώπους που βρίσκονται σε διαρκή πίεση. Πιστεύω ότι τίποτα δεν αντέχει στη μεγάλη πίεση», λέει. «Σε αυτή την άχρονη αυλή όπου βρίσκονται, κρέμεται κάτι σαν μονόλιθος πάνω από το κεφάλι τους, που κανένας δεν ξέρει, ούτε μπορεί να προφέρει τι είναι. Συνειδητοποιούμε ότι η γλώσσα δεν φτάνει για να χαρακτηρίσει κανείς το μυστηριώδες σχήμα, το οποίο μπορεί να είναι ένας παντοδύναμος θεός που ο καθένας μπορεί να τον λέει όπως θέλει». 

Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία Facebook Twitter
Για αυτό το έργο ο Θωμάς Μοσχόπουλος διάλεξε δυο ιστορικούς ηθοποιούς της Θεσσαλονίκης, τον Δημήτρη Ναζίρη και την Έφη Σταμούλη. Φωτ.: Mike Rafail

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος πραγματεύεται τα θέματα της εξουσίας και του ανταγωνισμού, σε ένα κείμενο που συνομιλεί ανοιχτά με τον Μπέκετ, τόσο σε επίπεδο γραφής όσο και σε επίπεδο περιεχομένου. Σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον όπου ενυπάρχει το στοιχείο της απειλής, περιμένουμε συνεχώς κάτι να συμβεί, ενώ οι χαρακτήρες συνομιλούν πασχίζοντας να επικοινωνήσουν. Μια επικοινωνία που σαμποτάρεται από λεκτικά παιχνίδια και κωμικές στιχομυθίες μέσα σε έναν διαρκή αγώνα επιβολής και… επιβίωσης. Η πάλη για εξουσία σταδιακά μετατρέπεται σε υπαρξιακή αγωνία, την ώρα που οι δύο δελφίνοι διανύουν μια διαδρομή πτώσης και έκπτωσης.

«Κατά κάποιον τρόπο, πρόκειται για το κυνήγι του ελέγχου, όχι απαραίτητα της εξουσίας, του ελέγχου της ζωής. Η ζωή δεν ελέγχεται, είναι απλό. Αυτό που έχεις να αγγίξεις είναι κάποιες στιγμές. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις γιατί ζεις, αλλά μπορείς να ζεις και να καταλάβεις ποιο είναι το νόημα της ζωής, που υπάρχει για να τη ζήσεις, όχι για να την καταλάβεις. Γράφοντας αυτό το έργο, αυτό που κατάλαβα είναι ότι σήμερα έχω μια καλύτερη σχέση με το παρόν», λέει. «Σήμερα κάπως έχω απομακρυνθεί από κάποια “πρέπει” που τα έχω φροντίσει αρκετά και, όπως έλεγε ένας φίλος, “αν δεν έχω αυτό που θέλω, θέλω αυτό που έχω”». 

Ακούγοντας τους ηθοποιούς να μιλούν, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα έργο για τον αντίλογο. Αυτός ο αντίλογος δημιουργεί και τον διάλογο του έργου, το παιχνίδι της αναμονής. Βλέπουμε πόσο διαφορετική είναι η αντίδραση των ανθρώπων απέναντι στο αναμενόμενο. Πόσο διαφορετικές είναι οι αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι στο οτιδήποτε και στον οποιονδήποτε. «Αν πεις εσύ μαύρο, για να υπάρξω εγώ και να είμαι συστημικά σωστός, για να υπάρχει δράση ανάμεσά μας, πρέπει να πω άσπρο. Αν δεν συμβεί αυτό, βαλτώνουμε. Με τη διαφωνία δίνω χώρο, μια πάσα να πάει η συζήτηση παρακάτω, διαφωνούμε κάποιες φορές για να υπάρχουμε», λέει.

Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία Facebook Twitter
Φωτ.: Mike Rafail

Στο έργο είναι διάχυτη η αίσθηση της απώλειας του χρόνου. Οι ήρωες χάνουν μισή ώρα και πιστεύουν ότι εκεί βρίσκεται η λύση του προβλήματος, ότι σε αυτό το μισάωρο βρίσκονται οι απαντήσεις που ψάχνουν, πράγμα που συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον χρόνο σήμερα, ως κάτι συμπαγές και μαζί κάτι πολύ ρευστό. Αν και νομίζουμε ότι με την ταχύτητα θα προλάβουμε κάτι, δεν μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο.

Για αυτό το έργο ο Θωμάς Μοσχόπουλος διάλεξε δυο ιστορικούς ηθοποιούς της Θεσσαλονίκης, τον Δημήτρη Ναζίρη και την Έφη Σταμούλη. «Και με τους δύο έχουμε μια τρομερά αβίαστη επικοινωνία και συνδέονται με το παρελθόν μου», λέει. «Αφορούν και την επιστροφή μου στην πόλη όπου μεγάλωσα, την αναφορά μου σε ανθρώπους και πράγματα. Ξαφνικά βλέπεις κοινούς τόπους και συνδέεσαι με κάτι παλαιότερο, με την καλή έννοια, που έχει διάρκεια στον χρόνο και το σέβεσαι για την πορεία του».  

Ως σκηνοθέτης και δημιουργός φαντάζεται τα πράγματα με διπλούς όρους και δεν δέχεται να υπάρχει μια θέση συνώνυμη της βεβαιότητας. Όταν έγραφε το έργο, έκανε μια άσκηση ύφους και μελετούσε τις εσωτερικές συνδέσεις της φάρσας με το έργο του Μπέκετ. Δουλεύοντας σκεφτόταν πολύ τους ζωγράφους που αντιγράφουν πίνακες στα μουσεία. «Η αντιγραφή σε βοηθάει να καταλάβεις την εσωτερική δυναμική που κουβαλάνε τα πράγματα. Έμαθα πολλά και από τις μεταφράσεις, μιας και μιλάμε για αντιγραφή. Όταν πρέπει να μιλήσεις τη γλώσσα ενός κειμένου, αρχίζεις να καταλαβαίνεις τις εσωτερικές δυναμικές του. Σε βοηθάει να παίξεις και να βγάλεις ό,τι καταπιεσμένο έχεις, αφού η κοινωνική παιδεία, όπως έχει γράψει και ο Ολλανδός θεωρητικός της τέχνης Johan Huizinga στο “Homo Ludens”, είναι η πιο σημαντική γνώση για το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους ανθρώπους. Κάτι από αυτό θέλω να φέρω σε αυτή την παράσταση, την πολύ μεγάλη περιέργεια που είχα πάντα για τα πράγματα. Εξάλλου παίζουμε θέατρο, δεν ιερουργούμε∙ το θέατρο είναι το ιερό του ανίερου».

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ


 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Βαγγέλης Μουλαράς: «Θέλω ο κόσμος να ξεχνιέται κι εγώ να είμαι πιο αληθινός από ποτέ»

Θέατρο / Βαγγέλης Μουλαράς: «Θέλω ο κόσμος να ξεχνιέται»

Ο stand-up κωμικός μιλά για τη μετάβαση από το «Δέκα με τόνο» στη νέα του παράσταση, για την ελευθερία της σκηνής, για τις κόντρες της κοινότητας των κωμικών, για την «τυραννία του hook» στα social και για τον μύθο του cancel στην Ελλάδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους πιο ελεύθερη από ποτέ

Θέατρο / Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους πιο ελεύθερη από ποτέ

Κατήγγειλε δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο θέατρο, φέρνοντας στη Δικαιοσύνη την πιο πολύκροτη υπόθεση του ελληνικού MeToo. Σήμερα σκηνοθετεί και παίζει στο θέατρο, ενώ ο τηλεοπτικός της ρόλος διαφέρει πολύ απ' ό,τι έχει κάνει ως τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cleansed: Πώς μπορεί αυτό το έργο ακραίας βίας να μιλά για την αγάπη; 

Θέατρο / Ένα έργο ακραίας βίας. H Σάρα Κέιν έλεγε πως είναι μια ιστορία αγάπης

Το κοινό λιποθυμά ή φεύγει από τις αίθουσες. Οι κριτικοί διχάζονται για την αξία του. Στην Ελλάδα, φέτος, μετά το ανέβασμα του «Cleansed» το 2001 από τον Λευτέρη Βογιατζή, θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε ξανά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Ποια είναι ιστορία του; Τι κρύβεται πίσω από την τόση βία;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λένα Παπαληγούρα

Θέατρο / Λένα Παπαληγούρα: «Όταν έχεις δυο παιδιά μαθαίνεις να κάνεις οικονομία δυνάμεων»

Η συνεργασία της με τον Τόμας Οστερμάιερ στον «Εχθρό του λαού», η ζωή με τα δυο της παιδιά, η δύναμη που χρειάζονται οι γυναικες σε έναν κόσμο που συχνά τις αδικεί. Μία από τις πιο αξιόλογες ηθοποιούς της γενιάς της μιλά για όλα στη LifO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευαγγελία Ράντου χόρεψε με τους καλύτερους. Τώρα θέλει να δει το νησί της να χορεύει

Χορός / Η Ευαγγελία Ράντου χόρεψε με τους καλύτερους. Τώρα θα κάνει το νησί της να χορεύει

Η διακεκριμένη χορεύτρια επέστρεψε στην Κέρκυρα, ίδρυσε το Garage21 και διοργανώνει το ION_on move, ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί να μεταδώσει στην κοινότητα την αγάπη για τον σύγχρονο χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης: «Μοιράσου το τραύμα, αλλιώς δεν θα φύγει»

Θέατρο / Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης: «Πώς να κάνεις το τραύμα, ουλή»

Με αφορμή τον ρόλο του ως ενός θύματος βιασμού που ζητά δικαίωση σε ένα «ναρκοθετημένο» δικαστήριο, o ηθοποιός μιλάει για τον τρόπο που προσέγγισε τη σεξουαλική βία σε μια παράσταση δύσκολη, αλλά και «μοιρασιάς».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αγγελική Στελλάτου

Οι Αθηναίοι / Αγγελική Στελλάτου: «Έχει σημασία να μιλήσω για μένα;»

Το άστρο της ξεχώρισε δίπλα στον Δημήτρη Παπαιωάννου τα πρώτα χρόνια της Ομάδας Εδάφους. Μετά, διέγραψε τη δική της αταλάντευτη πορεία. Η Αγγελική Στελλάτου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO, αν και πιστεύει ότι δεν «έχει σημασία να μιλάμε για εμάς σε έναν κόσμο όπου συμβαίνουν πράγματα τρομακτικά»
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος διαβάζει την «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμιουελ Μπέκετ

Lifo Videos / Ο Αντώνης Αντωνόπουλος διαβάζει την «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ»

Σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του Σάμιουελ Μπέκετ, μια σπουδαία μελέτη για τη θνητότητα, τη δημιουργικότητα και τη μνήμη, ένας 69χρονος άνδρας κάθεται μόνος του στα γενέθλιά του και ακούει ηχογραφήσεις του παρελθόντος του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ήρα Κατσούδα: «Ένα αστείο δεν μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο»

Θέατρο / Ήρα Κατσούδα: «Ένα αστείο δεν μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο»

Η stand up κωμικός μιλά για την ελευθερία που κρύβεται στις «άχρηστες σκέψεις», για τη θέση των γυναικών στην κωμωδία και για το πώς το γέλιο μπορεί να γίνει εργαλείο αυτογνωσίας, χωρίς να χάνει ποτέ τη χαρά του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Kontakthof»: Το έργο της Pina Bausch στο Εθνικό Θέατρο με ελληνικό θίασο

Χορός / «Kontakthof»: Το έργο της Pina Bausch στο Εθνικό Θέατρο με ελληνικό θίασο

Το έργο-σταθμός της γυναίκας που ανανέωσε την τέχνη του χορού δεν σταμάτησε από τα '70s να συναρπάζει το κοινό και να παραμένει «νέο» και επίκαιρο. Αυτόν τον Δεκέμβριο το Pina Bausch Foundation αναβιώνει τo «Kontakthof» στο Εθνικό Θέατρο με Έλληνες ηθοποιούς. Η LiFO μπήκε στις πρόβες και μίλησε με τους βασικούς συντελεστές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Γιάννης Μπέζος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπέζος: «Ίσως είμαι λίγο παλιομοδίτης»

Δεν έκανε ποτέ διαχωρισμούς ανάμεσα στο εμπορικό και το ποιοτικό. Πιστεύει πως κάνει μια παράξενη και αιρετική δουλειά: να πείσει τον θεατή να ξεχάσει πως είναι ο Μπέζος που πάρκαρε το αυτοκίνητό του έξω από το θέατρο - και να τον ταξιδέψει σε έναν άλλο κόσμο. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τhis that keeps on – a personal archaeology –

Θέατρο / H ανασκαφή του Δημήτρη Παπαϊωάννου σε μια γη που έχει το σχήμα της καρδιάς

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιούργησε ένα νέο πρότζεκτ κατόπιν ανάθεσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τα σαράντα χρόνια από την ίδρυσή του, που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει σε μια και μοναδική παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μεγάλες παραγωγές, γυναίκες στη σκηνοθεσία - Η θεατρική σεζόν ανοίγει δυναμικά

Θέατρο / Μεγάλες παραγωγές, γυναίκες στη σκηνοθεσία - Η θεατρική σεζόν ανοίγει δυναμικά

Διεθνείς σκηνοθέτες και σχήματα, δυνατά καστ, κλασικά και σύγχρονα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων: Το φθινοπωρινό ρεπερτόριο των αθηναϊκών σκηνών το λες και φιλόδοξο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ