Έρευνα αποκαλύπτει πως οι χιμπατζήδες έχουν ρυθμό και ρίχνει φως στις εξελικτικές ρίζες της μουσικής

Έρευνα αποκαλύπτει πως οι χιμπατζήδες έχουν ρυθμό και ρίχνει φως στις εξελικτικές ρίζες της μουσικής Facebook Twitter
Φωτογραφία: pexels
0

Μπορεί να μην παράγουν μουσικές επιτυχίες, ωστόσο οι χιμπατζήδες έχουν ρυθμό, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα και ρίχνει φως στην εξελικτική πορεία της μουσικής μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη διαπιστώσει ότι οι χιμπατζήδες χτυπούν τους κορμούς των δέντρων για να επικοινωνούν μεταξύ τους, με το καθένα να έχει το δικό του μοναδικό «στυλ».

Ωστόσο, παρέμενε ασαφές αν οι ρυθμοί αυτοί είναι τυχαίοι ή όχι.

Τώρα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι όχι μόνο έχουν ρυθμό οι χιμπατζήδες, αλλά πως αυτός διαφέρει μεταξύ των υποειδών.

Η ομάδα των ερευνητών αναφέρει ότι τα στοιχεία ρίχνουν φως στις εξελικτικές ρίζες ενός χαρακτηριστικού που βρίσκεται στον πυρήνα της ανθρώπινης κοινωνικής συμπεριφοράς, από τη συνομιλία μέχρι τη δημιουργία μουσικής.

«[Τα ευρήματα] αποτελούν ένδειξη ότι εκείνα τα βασικά δομικά στοιχεία [του ρυθμού] που έχουμε χρησιμοποιήσει σε όλη μας την κοινωνική συμπεριφορά και τη μουσική υπήρχαν ήδη στον κοινό μας πρόγονο», δήλωσε η καθηγήτρια Catherine Hobaiter, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του St Andrews.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, αποκαλύπτει πώς η ομάδα μελέτησε 371 ήχους από 47 χιμπατζήδες σε έξι πληθυσμούς που ανήκουν σε δύο υποείδη - τους ανατολικούς και δυτικούς χιμπατζήδες.

Έρευνα αποκαλύπτει πως οι χιμπατζήδες έχουν ρυθμό και ρίχνει φως στις εξελικτικές ρίζες της μουσικής Facebook Twitter
Οι ερευνητές συνέκριναν τους ήχους μεταξύ δυτικών και ανατολικών χιμπατζήδων/Φωτογραφία: pixabay

Η ομάδα συνέκρινε τα χτυπήματα με τυχαία μοτίβα κρούσης και διαπίστωσε ότι όλοι οι χιμπατζήδες είχαν συγχρονισμό, ο οποίος δεν ήταν καθόλου τυχαίος. «Είχαν προβλεψιμότητα. Και όταν υπάρχει προβλεψιμότητα, αυτό είναι πολύ ισχυρή ένδειξη ότι υπάρχει ρυθμός», σημείωσε η Hobaiter.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τους ήχους των δύο υποειδών και διαπίστωσαν ότι οι δυτικοί χιμπατζήδες χτυπούν με ίσα διαστήματα μεταξύ των χτυπημάτων - σαν τον ήχο του ρολογιού - ενώ οι ανατολικοί εναλλάσσουν πιο σύντομα και πιο μακρά διαστήματα, δημιουργώντας έναν ρυθμό που θυμίζει «σουίνγκ».

Ωστόσο, οι δυτικοί χιμπατζήδες χρησιμοποιούν περισσότερα χτυπήματα για να παράγουν ήχους σε σχέση με τους ανατολικούς, παρότι η διάρκεια των επεισοδίων είναι ίδια, κάτι που υποδηλώνει ότι παίζουν με ταχύτερο τέμπο.

Επιπλέον, οι ανατολικοί και οι δυτικοί χιμπατζήδες χτυπούν σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια των λεγόμενων κραυγών «pant-hoot».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παραμένει ασαφές γιατί τα υποείδη των χιμπατζήδων χτυπούν με διαφορετικούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι δεν φαίνεται να οφείλεται σε οικολογικούς παράγοντες.

Η Hobaiter υποστηρίζει ότι μπορεί να σχετίζεται με κοινωνικές διαφορές, σημειώνοντας πως οι ανατολικοί χιμπατζήδες είναι πιο επιθετικοί μεταξύ τους ή ίσως ότι χρειάζονται να μοιράζονται πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Πρόσθεσε ότι παρόλο που οι χιμπατζήδες δεν παράγουν ανθρώπινα μουσικά μοτίβα, οι ήχοι που παράγουν μοιράζονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της μουσικής, κάτι που πάει την εξέλιξή της πολύ πιο πίσω στον χρόνο.

«Πριν οι άνθρωποι γίνουν άνθρωποι – πριν 6 ή 7 εκατομμύρια χρόνια – οι πίθηκοι που περιπλανιόνταν και τελικά εξελίχθηκαν σε χιμπατζήδες και ανθρώπους πιθανόν είχαν κάποια βασικά δομικά στοιχεία του ρυθμού», σημειώνει η Hobaiter.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM